75 eurodiputats insten Estrasburg a fer fora la jutge espanyola per homòfoba
- TEMA:
- Homofòbia
75 eurodiputats demanen que es revoqui el nomenament de la jutge espanyola María Elósegui al Tribunal Europeu de Drets Humans. La magistrada ha generat controvèrsia per les seves opinions homòfobes en llibres i articles, en vincular l'homosexualitat amb diverses patologies.
La iniciativa ha estat impulsada per eurodiputats socialistes espanyols i ha rebut el suport d'un 10% de l'eurocambra. És el cas de Podem, Esquerra Unida i eurodiputats com Ramon Tremosa (PDeCAT), Jordi Solé (ERC), Ernest Urtasun (ICV), Carolina Punset (Cs), Izaskun Bilbao (PNV) o Maite Pagazaurtundúa (UpyD). No s'hi ha adherit cap representant del Partit Popular Europeu, el grup més nombrós.
Aquest dilluns enviaran una carta al Consell d'Europa i al Tribunal Europeu de Drets Humans per demanar-los que, si la magistrada no rectifica les seves declaracions "alarmants i inacceptables", el seu nomenament sigui revocat. Segons deuncien, la donostiarra ha escrit opionions com aquestes:
"Els qui construeixin i realitzin el seu comportament sexual d'acord al seu sexe biològic desenvoluparan una conducta sana i quilibrada, i els que s'entossudeixin a anar en contra de la seva biologia desenvoluparan diferents patologies. Això està clar".
En la carta han adjuntat algunes opinions més perquè les institucions europees coneguin el pensament de "qui pretén treballar en una institució que ha de defensar els drets humans i la no discriminació per raó de sexe, orientació sexual o de qualsevol altre tipus".
La revocació de la representant espanyola sembla poc provable ja que caldria que hi donessin suport dos terços dels 47 jutges d'aquest tribunal.
Un nomenament polèmic
El nomenament d'Elósegui també va ser polèmic perquè se la va acusar d'haver falsejat el currículum en assegurar que va participar en la redacció de la llei d'Igualtat del govern Zapatero.
Va ser escollida per l'Assemblea Parlamentària del Consell d'Europa fa unes setmanes entre la terna proposada pel govern espanyol.
Contra pronòstic va obtenir 114 vots, davant els 76 de Martín Pérez de Nanclares i els 37 de Francisco Pérez de los Cobos, l'expresident del TC, que no va ser capaç de respondre a preguntes en anglès, tot i que, al currículum, havia assegurat que el dominava. Pérez de Nanclares era el candidat preferit per la comissió que va avaluar la terna.
L'assemblea parlamentària del Consell d'Europa va valorar que estigués familiaritzada amb diferents cultures jurídiques en haver-se format en diversos països com Escòcia, Bèlgica i Alemanya
El seu mandat és per nou anys.
- ARXIVAT A:
- Homofòbia