Capçalera de la manifestació pel 8M a Barcelona convocada per Assemblea 8M
Capçalera de la manifestació pel 8M a Barcelona convocada per Assemblea 8M (ACN)

Milers de persones desafien la pluja per reivindicar el 8M i la feina "invisible" de cures

L'Assemblea 8M xifra la participació de la mobilització a Barcelona en 300.000 manifestants, mentre que la Guàrdia Urbana la redueix a 25.000

Actualitzat

El Dia Internacional de les Dones ha tornat a convocar el moviment feminista al carrer farcit de reivindicacions. La manifestació organitzada per l'Assemblea 8M a la plaça Universitat de Barcelona ha estat la més multitudinària: l'organització xifra la participació en 300.000 manifestants, mentre que la Guàrdia Urbana la rebaixa a 25.000.

La marxa ha recorregut la Gran Via fins al passeig de Gràcia i ha avançat per la ronda Sant Pere fins a l'Arc de Triomf, on s'ha fet el parlament i l'acte de cloenda. 

Una manifestant de la mobilització del 8M a Barcelona mostra una pancarta sobre el treball de cures
Una manifestant de la mobilització del 8M a Barcelona mostra una pancarta sobre el treball de cures (ACN)

Sota el lema "Les cures sostenen la vida", la convocatòria d'enguany ha posat al centre de les reivindicacions les tasques de cures "infinites" i "imprescindibles per al sosteniment de la vida": "Sortirem als carrers per cridar juntes que volem cuidar i ser cuidades en condicions dignes", explicaven en el manifest.

Consideren que el debat públic hauria de girar al voltant de la feina "invisible" de les cures cap a familiars i persones dependents, majoritàriament assumida per dones. També en l'àmbit laboral, amb les treballadores de la llar, sovint dones migrades en situació de molta vulnerabilitat i precaritzades.

La integrant de l'Assemblea 8M Dolo Pulido ha explicat la necessitat de donar-li a aquesta qüestió "la importància que mereix":

"El tema de les cures ha de tenir una centralitat en l'organització de la vida, en l'economia i en la justícia pel dret a cuidar i ser cuidades."

La participació ha estat molt diversa, amb un protagonisme de dones joves i amb una gran transversalitat. 

Al llarg de la marxa, hi han participat diversos col·lectius, les treballadores sexuals o el de les dones trans.

Bloc de les treballadores sexuals a la manifestació del 8 de març de Barcelona
Bloc de les treballadores sexuals a la manifestació del 8 de març de Barcelona (Europa Press)

La protesta s'ha organitzat en nou blocs que inclouen dones, lesbianes, trans i identitats dissidents. També s'ha pogut veure un bloc anticapacitista i de l'associació bici sense edat, on han participat persones grans empeses per altres manifestants en bicicleta.

Durant la mobilització, ha predominat un ambient festiu amb la participació de diverses batucades que han posat el ritme a les proclames feministes.

Grup de batucada durant la mobilització del 8M de Barcelona convocada per Assemblea 8M
Grup de batucada durant la mobilització del 8M de Barcelona convocada per Assemblea 8M (Europa Press)

Durant la marxa, també s'han sentit crits feministes pels drets de les dones en països en conflicte, com ara Palestina o l'Afganistan, i s'han recordat les assassinades víctimes de la violència masclista.

Una àmplia participació política

A la convocatòria, hi han assistit representants del PSC, Junts, ERC, la CUP i Comuns.

La presidenta de la Diputació de Barcelona i alcaldessa de Sant Boi de Llobregat, Lluïsa Moret, ha reafirmat "l'ADN feminista" del PSC. "Hem de fer cada vegada més visible el nostre compromís amb l'agenda feminista, que no té un altre objectiu que treballar a favor de la igualtat efectiva entre dones i homes", ha dit.

La secretària d'Organització de JxCat, Judith Toronjo, ha apostat per "obrir" carpetes com l'economia o la sanitat des d'una òptica feminista: "Des de Junts, ens trobaran defensant aquests drets".

Ares Tubau, secretària general d'ERC en matèria de feminismes i LGBTI, ha destacat la necessitat de fer front comú davant l'auge de l'extrema dreta: "Hem de dir alt i clar que el feminisme serà sempre qui planti cara al feixisme.

En aquesta línia també ho ha fet la portaveu del Secretariat Nacional de la CUP, Su Moreno, que ha destacat que el feminisme és un moviment "transformador i emancipador": "Davant els discursos antifeministes i reaccionaris que ens volen callades, nosaltres ho tenim mlt clar: el moviment feminista seguirà endavant."

Per la seva banda, la presidenta del grup dels Comuns al Parlament, Jèssica Albiach, també ha alertat de la necessitat de combatre l'auge de l'extrema dreta des del feminisme: "Davant els que volen aplicar la motoserra als nostres serveis públics, pensem que s'ha d'aplicar la cultura feminista, invertir en vida".

Baixa assistència a la manifestació alternativa

En aquesta ocasió, la marxa d'Assemblea 8M ha conviscut amb una altra a la capital catalana organitzada per la Coordinadora 8M Moviment Feminista de Barcelona, amb consignes transmisògines i contra la llei trans i per la defensa de l'abolició de la prostitució.

En aquest cas, l'assistència ha estat molt menor respecte a la mobilització de la plaça Universitat: segons els Mossos d'Esquadra hi han assistit 1.500 persones, una xifra que les organitzadores augmenten a 3.000.

La marxa ha començat a caminar des de la plaça Catalunya i ha avançat per la Via Laietana fins a la plaça de Sant Jaume, on s'ha fet un homenatge a Gisèle Pelicot, víctima de violacions reiterades per part del seu exmarit.

Lectura del manifest a la plaça Sant Jaume de la manifestació convocada per la Coordinadora 8M Moviment Feminista de Barcelona
Lectura del manifest a la plaça Sant Jaume de la manifestació convocada per la Coordinadora 8M Moviment Feminista de Barcelona (3Cat)

Els motius pels quals han decidit diferenciar-se de la convocatòria principal els ha explicat la portaveu de la Coordinadora, Sílvia Carrasco: "No podem anar a una manifestació que considera que el treball sexual és una feina com qualsevol altra. El treball sexual és violació a canvi de diners."

Carrasco també ha carregat contra les reivindicacions pels drets del col·lectiu trans i els avenços legislatius en aquesta matèria: "Estem en contra de les lleis d'identitat de gènere."

Mobilitzacions arreu del país

A Tarragona, més de 700 persones segons la Guàrdia Urbana s'han manifestat pel centre de la ciutat des de la plaça Imperial Tàrraco i fins a la plaça de la Font, davant l'Ajuntament. L'organització eleva la xifra de participació a 3.000.

S'hi han sentit proclames com "La pau serà feminista o no serà", "Patriarcat i capital, aliança criminal" o "Agraïu que busquem justícia, no venjança", entre d'altres.

Manifestació feminista pel 8 de març a Tarragona
La manifestació feminista pel 8 de març a Tarragona
 

En un manifest final, la Plataforma Feminista i LGTBIQ+ del Camp de Tarragona, que aplega una quinzena de col·lectius, ha reivindicat la necessitat de no perdre cap dels drets assolits davant "l'onada reaccionària", i ha fet una crida a defensar el feminisme.

Lectura del manifest final de la marxa pel 8M a Tarragona
Lectura del manifest final de la marxa pel 8M a Tarragona (3Cat)

A Lleida, s'han convocat dues manifestacions. La primera ha sortit a les 18.00 des de la plaça 8 de Març, organitzada per la Coordinadora Feminista 8M de Lleida i amb el suport de col·lectius antiracistes i anticapitalistes. La segona, de Marea Lila, ha sortit des de l'avinguda Blondel. 

Totes dues han discorregut gairebé una darrere de l'altra i han coincidit en les proclames contra "els feixismes" i l'auge de l'extrema dreta. Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Urbana xifren la participació en 350 persones.

A Girona més de 200 persones s'han manifestat sota el paraigua de la Coordinadora 8M Anticapitalista Feminista de Girona. La manifestació ha caminat des de la plaça Salvador Dalí, on s'han concentrat davant un centre comercial per denunciar la precarietat laboral d'algunes empreses del sector.

Pancarta de capçalera de la manifestació pel 8M a Girona
Pancarta de capçalera de la manifestació pel 8M a Girona (ACN)

La marxa ha caminat fins a la plaça Josep Pla, on hi ha l'ateneu Salvador Catà.

Un 8M a Madrid passat per aigua

La manifestació del matí a Madrid de la Comisión 8M ha deixat una estampa plena de paraigües liles i impermeables. Hi han assistit unes 25.000 persones segons dades de la delegació del govern espanyol a Madrid.

Les manifestants han baixat pel passeig del Prado darrere una pancarta on es llegia el lema "Feministes antiracistes, als carrers! Ens hi va la vida!" i amb consignes de front comú contra l'auge de l'extrema dreta.

En aquesta ocasió, les convocants han posat les consignes antiracistes al centre i han reclamat "papers per a totes". Una de les reivindicacions principals ha estat la defensa de la iniciativa legislativa popular per regularitzar 500.000 persones migrants. 

En aquesta línia, la portaveu de la Comisión 8M, Daniela Lagos, ha criticat que no hi hagi "voluntat política" per aprovar-la. 

La manifestació convocada per la Comissió 8M pel Dia dela Dona ha quedat marcada per les pluges

Entre els lemes que més s'han cridat s'han sentit missatges contra la violència masclista i contra els "jutges patriarcals", amb les denúncies contra Íñigo Errejón o Luis Rubiales com a teló de fons. 

També s'han proclamat consignes pel dret a l'habitatge, el dret a l'avortament, la fi dels genocidis i contra la compravenda d'armes amb Israel. 

La manifestació també ha assenyalat el govern autonòmic d'Isabel Díaz Ayuso i l'alcalde de Madrid, José Luis Martínez-Almeida, i els assistents han cridat "vergonya" durant el seu pas per la plaça de la Cibeles.

Hi han assistit representants polítics del PSOE, Podem i Sumar, així com de Més Madrid. La ministra d'Igualtat, Ana Redondo, ha reivindicat la necessitat de mostrar una imatge "d'unitat" des del feminisme: 

"És un deure moral, un deure ètic, un deure cívic i també polític defensar el feminisme enmig d'una conjuntura històrica complexa, amb una onada reaccionària que amenaça de fer un pas enrere i retallar els drets de les dones."

De nou, les mobilitzacions feministes de Madrid s'han dividit en dues convocatòries amb el suport als drets de les persones trans com a element de disputa. 

Mentre la mobilització d'aquest matí dona suport a la llei trans, la convocatòria de la tarda, també multitudinària, la rebutja. La convocatòria ha centrat part de les seves reivindicacions en demanar la prohibició de la prostitució i de la pornografia. 

En aquesta ocasió, s'hi han afegit representants del Partit Popular, així com la ministra Redondo tot i que a títol personal.

La Delegació del Govern espanyol ha xifrat la participació de la tarda en 9.500 persones.

Protesta contra l'Hospital de Sant Pau

A Catalunya, durant el matí s'han fet alguns actes reivindicatius previs a les mobilitzacions principals. És el cas de la concentració davant l'Hospital Sant Pau de Barcelona, on unes 300 persones de diversos col·lectius feministes han denunciat que l'hospital "prohibeix la pràctica d'avortaments mèdics per qüestions religioses i morals".

Les activistes han mostrat mocadors verds, un dels símbols del moviment pel dret a l'avortament, i han encès pots de fum de colors.

Concentració davant l'Hospital de Sant Pau pel dret a l'avortament
Concentració davant l'Hospital de Sant Pau pel dret a l'avortament (Nou Barris Feminista)

A dins del centre, s'ha penjat una pancarta al vestíbul amb el missatge "No ens deixeu avortar". També han aparegut pintades reivindicatives en defensa de la salut sexual i reproductiva.

Illa: el feminisme, "més necessari que mai"

El govern de la Generalitat ha celebrat l'acte institucional d'aquest 8 de març al Palau de la Generalitat, el missatge central del qual també ha estat en defensa del feminisme contra l'auge de l'extrema dreta.

En un acte al Palau de la Generalitat davant la gran majoria de membres de l'executiu i representants de l'oposició, el president de la Generalitat, Salvador Illa, ha afirmat que el feminisme és "més necessari que mai" davant "el perill de retrocés que representa l'onada reaccionària":

La consellera d'Igualtat i Feminisme, Eva Menor, ha reiterat que "el silenci i la inacció" enfront del discurs d'odi "obren la porta a la consolidació":

"La igualtat no és una opinió ni un debat ideològic, és un dret fonamental."

Marxes suspeses per risc de pluja

El risc de fortes pluges a causa de la borrasca Jana ha obligat a cancel·lar diverses convocatòries a Andalusia. És el cas de les ciutats de Màlaga, Cadis i Huelva, on s'han suspès les marxes del 8 de març després de les advertències del 112 i de l'Aemet.

En els tres casos, les mobilitzacions estaven previstes al matí, al voltant de les 12.00. Les organitzacions convocants es plantegen fer-les la setmana vinent, quan s'aixequi l'alerta meteorològica.

L'Aemet ha activat l'avís groc a les tres províncies, on s'espera una precipitació de fins a 50 litres per metre quadrat durant les dotze primeres hores d'alerta. 

ARXIVAT A:
Feminisme8MFeminisme i gènere
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut