Baixa el ritme de contagis a Espanya, tot i que ja n'hi ha més que a la Xina
També hi ha menys víctimes mortals que el dia abans, i se superen les 16.700 altes, més del doble que les morts
Gairebé 85.200 persones s'han contagiat la Covid-19 a Espanya, on el coronavirus ha causat més de 7.300 víctimes mortals. Aquestes són les últimes xifres oficials, facilitades aquest matí pel govern espanyol.
En concret, la xifra és de 85.195 persones que han donat positiu. D'aquestes, actualment, n'hi ha 5.231 ingressades en UCI.
En les últimes 24 hores s'han detectat 6.398 contagis nous.
Baixa el ritme de contagis
Des del Ministeri de Sanitat, María José Sierra, del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES), ha destacat que fa cinc dies que s'observa una tendència de descens de nous casos.
Ha explicat que durant els primers deu dies de confinament, fins al 25 de març, la mitjana de nous casos era del 20% respecte al dia anterior. En canvi, des del 25, l'augment diari és aproximadament del 12%.
En total, el coronavirus ja ha causat la mort de 7.340 persones. La bona notícia és que les 812 defuncions ocorregudes les últimes 24 hores són una xifra inferior a la del dia anterior, en què Espanya va sumar 838 morts.
Una altra dada positiva és el creixement constant del nombre d'altes, que ja són més de 16.000, més del doble que de persones mortes.
En total, des del primer positiu per coronavirus a Espanya, fins a 16.780 persones han rebut l'alta. Ara mateix, hi ha uns 61.000 casos actius.
Les UCIs, la major preocupació
Sierra ha admès que la possible saturació de les unitats de cures intensives és la major preocupació, en aquests moments, del Ministeri de Sanitat. En aquest sentit, ha remarcat la importància de les "mesures addicionals" que han entrat en vigor aquest dilluns, coincidint amb l'inici de la tercera setmana laboral de confinament per l'estat d'alarma, perquè, ha argumentat, només si s'aconsegueix rebaixar la tensió sobre les UCIs es podran començar a desescalar les mesures per evitar l'expansió del coronavirus.
Preguntada per les comunitats on hi ha més risc que s'arribi a aquesta saturació, Sierra s'ha limitat a respondre que "el major esforç cal fer-lo en les comunitats on hi ha més casos".
Vergés: "Ens hem preparat"
Des de Catalunya, la consellera de Salut, Alba Vergés, preguntada sobre aquestes declaracions, ha remarcat que a Catalunya s'ha augmentat la capacitat de llits UCI fins a tenir-ne "més de 1.500". Ha afegit que, actualment, el 84% de les unitats de cures intensives les ocupen pacients Covid-19, i ha assegurat que "ens hem preparat per poder absorbir aquests pacients".
En aquest mateix sentit, Vergés ha descartat haver de traslladar pacients de Covid-19 fora de Catalunya.
Gairebé 12.300 sanitaris contagiats
A preguntes de la premsa, d'altra banda, Sierra ha actualitzat la xifra de professionals sanitaris que s'han contagiat: ja són 12.298.
Simón, pendent de donar positiu
Sierra ha comparegut en comptes de l'epidemiòleg Fernando Simón, director del CCAES, que, segons una nota facilitada per La Moncloa, "espera dades de confirmació del seu possible positiu, detectat aquesta nit".
Sierra ha explicat que Simón es troba bé, en aïllament domiciliari, i que està pendent del resultat de la prova del coronavirus perquè va fer un pic de febre.
Madrid continua encapçalant els contagis
A Catalunya, les xifres de contagis pel coronavirus causant de la Covid-19 han tornat a augmentar aquest diumenge després de tres dies consecutius a la baixa: les dades oficials parlen d'un total de 16.157 casos i 1.410 morts.
Catalunya continua sent la segona comunitat amb més casos, per darrere de la Comunitat de Madrid, on se n'han registrat més de 24.000.
En tercer lloc es manté el País Basc, amb més de 6.000 casos.
El País Valencià, Andalusia i les dues Castelles superen els 5.000 contagis de Covid-19.
A Galícia s'han detectat més de 3.700 positius, i a l'Aragó i a Navarra, més de 2.000.
Les Balears, Astúries, Canàries, Cantàbria, Extremadura i la Rioja superen el miler de casos.
Per sota del miler de contagis hi ha Múrcia, i les dues ciutats autònomes de Ceuta i Melilla han registrat, respectivament, 25 i 51 casos.
Dos empresonaments per violar l'estat d'alarma
Més enllà de les qüestions relatives a l'evolució del coronavirus, els representants del Ministeri de l'Interior han informat de l'empresonament de dues persones per haver violat reiteradament l'estat d'alarma.
El director adjunt operatiu de la Policia Nacional, José Ángel González, ha explicat l'ingrés a presó d'un home de 56 anys acusat de delictes de desobediència i contra la salut pública: primer es va escapar de l'hospital, on estava ingressat amb símptomes de pneumònia, i que més tard va desobeir reiteradament l'obligació de confinar-se.
José Manuel Santiago, general de brigada de la Guàrdia Civil, per la seva banda, ha informat de l'empresonament d'una dona, a la Corunya, a Galícia, després d'haver estat detinguda per agents d'aquest cos i també, en altres ocasions, per agents de la policia local, per desobeir l'ordre de confinament.
En total, en les últimes 24 hores, els dos cossos armats han fet 74 detencions i han interposat 8.490 per desobediència i resistència a l'autoritat.
González ha destacat el cas d'una dona de 45 anys detinguda a Màlaga aquest diumenge, que va escopir i intentar vomitar sobre els agents que van instar-la a complir amb les condicions de confinament imposades per l'estat d'alarma.
No hi ha més violència de gènere
D'altra banda, González com Santiago han informat, a preguntes de la premsa, que ni des de la Policia Nacional ni des de la Guàrdia Civil han detectat cap augment de denúncies per violència de gènere arran del confinament general de la població.
- ARXIVAT A:
- Coronavirus