819 euros al mes: criar un infant a Catalunya, molt per sobre de la mitjana espanyola
Els costos han augmentat un 30% des de fa quatre anys i la taxa de pobresa infantil és la segona més alta d'Europa, segons un estudi de Save The Children
Criar un infant a Catalunya té un sobrecost mensual de 147 euros respecte a la mitjana estatal de 672 euros. Anualment, cobrir les necessitats d'un fill o filla un any és 1.764 euros més car a Catalunya.
L'estudi "El Cost de la Criança", que ha encarregat Save the Children, ha detectat un augment del cost de la criança a Catalunya d'un 29,8% respecte fa quatre anys, quan es van presentar els resultats del primer estudi. Mantenir un infant a Catalunya tenia un cost de 631 euros mensuals el 2018, però actualment es situa en 819 euros al mes, un augment de gairebé 200 euros.
La pujada provoca que desenes de milers de famílies catalanes no puguin assumir la criança de la seva descendència encara que hi dediquin tots els ingressos mensuals. Aquesta és una de les dades més rellevants per explicar que l'índex de fecunditat del país no passi d'1,21 fill/a per dona.
Segons Emilie Rivas, responsable de Polítiques d'Infància a Save the Children Catalunya, un 21% de la població no pot assegurar el benestar i el desenvolupament correcte dels seus infants: "No hem d'oblidar que al territori 1 de cada 3 nens i nenes ja viuen en situació de pobresa, per tant, si no apliquem mesures adequades, la situació de la infància continuarà empitjorant, afectant negativament a tota la societat".
L'actualització de les dades d'aquest 2022 ha permès detectar que hi ha despeses de la criança que han augmentat molt per sobre de la inflació mitjana del país, situada en l'11,3% respecte el 2018. L'oci i les joguines han augmentat un 25%, els mobles i estris un 30% i l'augment del cost de l'energia s'ha situat en el 53%. Mentrestant, l'alimentació (13%), la higiene (9%), la roba i el calçat (13%) o l'habitatge (15%) s'han mantingut més o menys en línia amb la inflació.
A més edat, més despesa
Les necessitats de l'infant, segons apunta l'estudi, varien durant les seves diferents etapes de creixement. Per les franges de 0 a 3 anys i de 4 a 6 anys, la despesa més elevada és la de conciliació, que inclou costos derivats de cangurs, activitats extraescolars, escola infantil o llar d'infants.
A mesura que creixen els infants, augmenten també les despeses. A partir dels 7 anys, la part més important del pressupost familiar dedicat als fills i filles es destina a l'alimentació. La partida més gran de la criança dels infants, doncs, té una repercussió directa "amb el seu desenvolupament físic i psíquic".
Aquesta evolució de les necessitats, i la tendència a l'alça de les despeses que acompanyen el creixement d'un fill, no es correspon amb un augment de les ajudes que reben les famílies. Una situació difícil de justificar, segons explica Rivas: "No té sentit que, si a mesura que els nens i nenes creixen i generen més despeses, es rebin menys ajuts. És necessari que es faci costat a les famílies en totes les etapes de creixement".
Si es compara Catalunya amb la comunitat autònoma on és més barata la criança infantil, Andalusia, la diferència és de 178 euros mensuals que es corresponen, sobretot, una partida molt més gran dedicada als costos derivats de l'habitatge. Respecte el 2018, aquests costos han augmentat més d'un 124%.
Una manca d'ajudes
Catalunya també surt malparada en la comparativa de costos de criança i ajudes per la infància en l'àmbit europeu. Mentre Alemanya i Dinamarca dediquen un 3,4% i un 3,3% del seu PIB al recolzament de la infància, a Espanya les prestacions i ajudes fiscals no superen l'1,3% del PIB. La mitjana de la Unió Europea se situa en el 2,3%.
La taxa de pobresa infantil situa Catalunya a la cua europea, només superada per Romania i les polítiques de suport a la criança "són molt escasses i poc efectives", segons Rives. L'informe apunta que, a Espanya, aquestes polítiques es resumeixen, sobretot, en les deduccions fiscals que acaben beneficiant especialment les famílies de rendes més altes.
Save the Children, arran dels resultats de l'informe, proposa reformular la Renda Garantida de Ciutadania per afavorir les famílies amb infants a càrrec que es trobin en situació de pobresa, incloent-hi un complement per la criança de 100 euros. També suggereixen sumar-hi un complement d'habitatge i fer-ho compatible amb l'ocupació.
La responsable de Polítiques d'Infància a Save the Children Catalunya recorda que recolzar la criança equival a invertir en l'economia i el benestar del país: "Totes les evidències demostren que el desenvolupament ple de la infància té un destacat retorn social, millorant la productivitat i la cohesió social, mantenint el nostre sistema de benestar. Fer front al cost de la criança no hauria de ser un privilegi, sinó un dret garantit en benefici de la societat".
- ARXIVAT A:
- Economia de butxacaFamília SeguretatInfància