84 milions de deute entre 50 contribuents: els morosos de l'Agència Tributària de Catalunya
- TEMA:
- Delictes econòmics
Cinquanta contribuents, amb un deute conjunt de 83,8 milions d'euros a la hisenda catalana: és el balanç de la llista de morosos que ha publicat aquest divendres l'Agència Tributària de Catalunya i que recull els noms dels particulars i de les empreses que deuen més de 600.000 euros.
Són xifres superiors a les de l'any anterior, quan hi havia 41 persones i companyies moroses amb deutes que sumaven un import total de 73,8 milions d'euros.
L'antiga propietària del Bingo Augusta de Badalona torna a encapçalar el rànquing
Molts dels noms que apareixen a la llista són els mateixos i, de fet, el deute més important, de gairebé 9,3 milions d'euros, correspon a Playbadalona, antiga propietària del Bingo Augusta, que va fer fallida el 2018. Respecte a l'any anterior, però, l'ha retallat en uns 870.000 euros.
En segon i tercer lloc tornen a aparèixer dues companyies d'aigües, Rec Madral i Riera de Cabanyes, amb un deute que supera els 7 milions d'euros cadascuna.
Entre els particulars, destaca Montserrat Unanue Navarro, que un any més continua apareixent al llistat amb 3,2 milions; i les germanes Ballbé Anglada, amb més de 2 milions.
Aquesta és la llista sencera:
Exposar els principals deutors per promoure la consciència cívica
Es tracta de sancions i deutes tributaris que tenen a veure amb els impostos de transmissions patrimonials i actes jurídics documentats, successions i donacions. També amb patrimoni, la taxa sobre el joc i liquidacions procedents de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) en relació amb el cànon de l'aigua.
Segons la Generalitat, que publica la llista de deutors des del 2019 dins el seu pla de reducció del frau, l'objectiu és promoure la consciència cívica i fomentar el compliment voluntari de les obligacions fiscals.
Durant els primers dos anys, el llindar per ser inclòs en la llista eren deutes superiors al milió d'euros, però després es va rebaixar fins als 600.000 euros.
El mateix va fer l'Agència Tributària espanyola, que acostuma a publicar una llista amb un volum molt més elevat, ja que es tracta de deutes relacionats amb impostos estatals i amb la Seguretat Social.