85 dies d'erupció: el volcà de La Palma bat rècords i no se'n veu el final
Aquest diumenge ha superat la durada d'una erupció del segle XVI, i ha coincidit amb una revifada que ha durat poques hores
L'erupció del volcà Cumbre Vieja de La Palma ja és la més llarga coneguda a l'illa: aquest diumenge s'han complert 85 dies des de l'inici, i s'ha superat una erupció del segle XVI.
I el volcà ho ha "celebrat" reactivant-se amb força al migdia, tornant a rugir i a llançar lava, piroclastos i gasos a l'atmosfera, però aquesta reactivació ha durat poc:
Así se observa este nuevo pulso de actividad volcánica en #LaPalma
Itahiza (@ita_dc) December 12, 2021
La emisión de cenizas es importante, pero ojo al tamaño de las bombas volcánicas pic.twitter.com/usFjV8onVl
Así fue el pulso de actividad de la erupción de #LaPalma esta mañana desde el Roque de los Muchachos
Itahiza (@ita_dc) December 12, 2021
La columna de ceniza alcanzó gran altura (más de 4.000 metros) pero duró apenas una hora pic.twitter.com/L4Y2lvrLXz
Ha estat el moment de més activitat del volcà des de fa un mes, durant el qual ha estat força tranquil, tot i que en cap moment ha parat d'emetre lava. Els experts, de moment, no hi veuen el final.
S'enfonsa un tub de lava
Aquest diumenge el volcà també ha ofert una imatge impressionant: un forat generat per l'enfonsament de la paret d'un tub de lava, un canal subterrani pel qual la lava arriba al mar:
La reactivació d'aquest diumenge ha estat curta però intensa, i els gasos tòxics han obligat a evacuar un equip d'investigadors que treballaven a la zona d'exclusió.
1.226 hectàrees i 3.000 edificis
En aquests 85 dies la lava del volcà ha cobert ja 1.226 hectàrees i ha destruït gairebé 3.000 edificis, segons els càlculs del programa europeu Copernicus:
#EMSR546 #ErupciónLaPalma #CumbreVieja
Copernicus EMS (@CopernicusEMS) December 13, 2021
Our #RapidMappingTeam has released its 6?1? st Monitoring product using satellite? radar imagery
As of 11 Dec at 18:50 UTC:
??Extent of the lava flow ?: 1,226.8 ha (+3.3 ha in ~4 days)
??2,910 destroyed buildings ? (+14) pic.twitter.com/q3sf19Eken
Cumbre Vieja o Tajogaite?
Fins ara l'erupció més llarga coneguda a La Palma havia estat la del volcà Tehuya, el 1585, que va durar 84 dies, del 19 de maig al 10 d'agost.
En aquest vídeo publicat a Twitter pel CSIC es pot veure la distància entre els dos volcans. Per cert: es fan ressò que a La Palma estan reivindicant que el nou volcà no es diu Cumbre Vieja (que és el nom de tota la serra), sinó Tajogaite:
Volcanes de #LaPalma: Jedey-Tahuya (1585) y el actual (zona Tajogaite).
CSIC (@CSIC) December 12, 2021
Hoy, 12/12/2021, iguala su longevidad en actividad, con 84 días. A partir de hoy será la erupción más longeva desde que hay registros en La Palma.
Vídeo de Manuel Nogales y Thomas Boulesteix (@IPNA_CSIC) pic.twitter.com/YuqoQQmcNy
Timanfaya va durar 6 anys
La durada més llarga d'una erupció coneguda a les Canàries va ser al segle XVIII a Lanzarote i va durar prop de 6 anys, des de l'1 de setembre del 1730 fins al 16 d'abril del 1736.
Aquella erupció, la del volcà Timanfaya, va transformar l'illa, cobrint-ne una quarta part i destruint sis pobles.
La següent erupció en durada a l'arxipèlag és força recent, la del volcà submarí Tagoro, a l'illa del Hierro, ara fa 10 anys: va durar 147 dies, del 10 d'octubre del 2011 al 5 de març del 2012.
Les altres dues erupcions més llargues van ser la del volcà Chahorra, a Tenerife, a finals del segle XVIII, 99 dies, i el 1824 la del volcà Tao, també a Lanzarote, 86 dies.
- ARXIVAT A:
- Volcà Cumbre ViejaLa Palma