Joan Reig al programa "El sopar"

9 cançons que denuncien abusos sexuals i violència contra menors

Joan Reig explica a "Corvus" l'abús sexual que va patir quan era petit. Hi ha més cançons que denuncien abusos.
Xevi Miró Actualitzat
TEMA:
Agressió sexual

En Joan Reig, bateria d'Els Pets, i uns quants nois més van ser víctimes d'abusos sexuals del rector de Constantí Pere Llagostera. Com a teràpia va decidir cantar-ho en una cançó del nou disc "Som".

Quan es va publicar el disc, en Reig no va dir que aquesta cançó era autobiogràfica, però en el moment en què es van destapar els abusos de mossèn Llagostera -mort el 2017-, el veritable significat de la cançó s'ha fet públic:

 

 

On era el teu Déu quan la meva pell tocaves
i on era el meu quan jo espantat callava,
encara sento aquella olor de pa d'hòstia i vi dolç,
sotanes, sermons, creus cobertes de pols.

 

Però el bateria d'Els Pets no és el primer que explica una història colpidora d'abusos sexuals. Segons el mateix músic, aquesta és una teràpia que a alguns els va molt bé.

L'"Àguila negra", cançó emblema de Maria del Mar Bonet, versionava en català "L'Aigle Noir", de Barbara, una de les cantants franceses més importants de tots els temps. Barbara sempre havia explicat que aquells enigmàtics versos es referien a un somni que havia tingut, però a les seves memòries va voler compartir amb el seu públic que van ser els abusos del seu pare el que la va empènyer a transformar el dolor en poesia.

 

 

Korn, un grup de "metal" dels anys 90 dels Estats Units, van publicar "Daddy" una cançó on expliquen que un veí de Jonathan Davis, cantant del grup, va abusar sexualment d'ell quan vivia amb els seus pares. Els pares no el van creure i el 1994 Korn va publicar la cançó amb referències bastant explícites sobre el fet:

 

 

Little child, looking so pretty
Come out and play, I'll be your daddy
Innocent child, looking so sweet
A rape in my eyes and on your flesh I'll eat

Noiet, ets tan bonic
vine a jugar, jo seré el teu papa
Nen innocent, sembles tan dolç
una violació als meus ulls i menjaré sobre la teva carn

 

Els casos de violacions també han estat explicats en temes pop. Una de les cançons més conegudes sobre el tema és de Tori Amos, que explica com va ser violada.

 

 

It was me
And a gun
And a man
On my back
And I sang "Holly Holy" as he buttoned down his pants

Era jo
I una pistola
I un home
A la meva esquena
I jo vaig cantar "Holly Holy" mentre ell es descordava els pantalons

 

Tori Amos va publicar aquesta cançó com a primer senzill del seu primer disc "Little Earthquakes". Ella va ser violada quan tenia 21 anys per un desconegut a Los Angeles, el 1984. Tot i que la cançó parla d'una pistola, Amos ha explicat com la van forçar amenaçant-la amb un ganivet.

Pel que fa als assetjaments sexuals, Lady Gaga també n'ha parlat en més d'una ocasió. Ella mateixa va denunciar la violació que va patir quan tenia 19 anys per un productor musical més de vint anys més gran que ella. Ho explica al tema "Swine", que vol dir "porc".

 

Your just a pig inside a human body
Squealer squealer squeal out you're so disgusting

Ets un porc dins un cos humà
Xerrica, xerrica, ets fastigós

 

Més endavant, la diva pop va fer un vídeo molt explícit sobre l'assetjament amb un tema anomenat: "'Till It Happens To You" ("Fins que no et passa a tu"). Part dels ingressos d'aquesta cançó han estat entregats a organitzacions que ajuden les víctimes de la violència masclista.

 

 

Els Nirvana també van parlar de la violència sexual més d'una vegada. En el seu segon disc d'estudi, "Nevermind", hi ha "Polly", un single que parla d'una noia que va ser violada amb 14 anys per un agressor reincident que ara mateix està complint condemna.

 

 

En el disc que van publicar després, "In Utero", tenen un altre tema encara més explícit: "Rape Me". El mateix Kurt Cobain va dir en més d'una entrevista que volia fer despertar consciències sobre la violència masclista.

 

 

 

Dins del rock de guitarres, el grup nord-americà Aerosmith també va publicar una cançó sobre abusos a infants. En aquest cas, la història parla de la Janie, una noia que es prendrà la venjança contra el seu pare, que ha estat abusant d'ella.

 

 

She said 'cause nobody believes me
The man was such a sleaze
He ain't never gonna be the same

Deia que ningú em creu
L'home era fastigós
i mai més tornarà a ser el mateix.

 

"Luka" és un dels temes més coneguts de la nord-americana Suzanne Vega. La cantant nord-americana es va inspirar en un nen del seu barri, però ella mateixa ha dit que no creu que Luka fos un nen maltractat o víctima d'abusos sexuals.

 

 

ARXIVAT A:
Agressió sexual Menors Pederàstia
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut