Voluntaris d'Open Arms en una residència de Barcelona
Voluntaris d'Open Arms en una residència de Barcelona (EFE / Quique García)

90 morts per coronavirus a Catalunya en un dia en què repunten els contagis

Des de l'inici de la pandèmia, a Catalunya s'han registrat 36.505 positius de Covid-19 i han mort 3.756 persones

Actualitzat

Un total de 90 persones han mort per coronavirus a Catalunya en les últimes 24 hores, cosa que eleva a 3.756 el nombre total de defuncions per la Covid-19. D'altra banda, s'han confirmat 1.308 positius nous i la xifra total des de l'inici del brot ja és de 36.505.

 

Xifra de morts diaris per coronavirus a Catalunya
Xifra de morts diaris per coronavirus a Catalunya

 

Aquestes dades suposen una baixada de defuncions respecte a les de fa 24 hores i un increment de contagis, que pràcticament es tripliquen. Aquest dilluns, Catalunya va registrar la xifra més baixa de nous casos de Covid-19 des del 15 de març, tot i que les morts van pujar respecte al cap de setmana.

 

Nombre de casos de coronavirus diagnosticats a Catalunya, dia a dia
Nombre de casos de coronavirus diagnosticats a Catalunya, dia a dia

 

Segons les dades del departament de Salut, des del començament de la pandèmia, s'han comptabilitzat 16.651 altes hospitalàries de persones diagnosticades amb coronavirus, 684 en les últimes 24 hores.

Del total de positius per la SARS-CoV-2, 5.656 són professionals sanitaris.

Un total de 2.789 persones han estat ingressades de gravetat per coronavirus en les darreres setmanes, 14 en les últimes 24 hores. 

 

Els casos a Espanya creixen menys del 2% respecte al total

Al conjunt de l'estat, aquest dimarts ha estat un dia de repunt, amb 567 víctimes mortals registrades. Tanmateix, els nous contagis han estat 3.045, el que suposa un augment de l'1,8% respecte al total del dia anterior.

Aquesta dada, que per primera vegada s'ha situat per sota del 2% és la que fa ser optimistes al ministeri de Sanitat, que creu que es confirma la tendència a la baixa. Abans del confinament, aquest creixement estava al voltant del 20% diari.

 

La taxa de creixement de l'epidèmia a Espanya s'ha situat per primera vegada per sota del 2%
La taxa de creixement de l'epidèmia a Espanya s'ha situat per primera vegada per sota del 2%

 

La pitjor crisi econòmica dels últims 80 anys

Les perspectives econòmiques per quan acabi la crisi del coronavirus no són gens bones. Aquest dimarts s'hi ha afegit el Fons Monetari Internacional (FMI) que ha revisat les seves previsions per als anys 2020 i 2021. L'FMI calcula que l'economia espanyola s'ensorrarà un 8% aquest any i que l'atur s'enfilarà al voltant d'un 20%.

Després d'Itàlia, Espanya seria el segon país amb un retrocés econòmic més pronunciat, segons l'organisme internacional. De tota manera, l'FMI espera que la malaltia retrocedeixi durant la segona meitat d'aquest any i, a partir de 2021, es pugui tornar a créixer.

 

Davant d'aquesta situació, el govern espanyol ha ampliat un mes el termini de pagament d'impostos per a les pimes i els autònoms: tenen fins al 20 de maig per pagar l'IVA, l'IRPF i l'impost de societats, sempre que la facturació sigui inferior als 600.000 euros.

Per tal que "ningú quedi enrere socialment o econòmicament" com a conseqüència dels efectes del coronavirus, les alcaldesses de Barcelona, París i Amsterdam i l'alcalde de Milà han publicat una carta conjunta demanant a les autoritats europees que "estiguin a l'alçada de les circumstàncies" i donin una "resposta social" a la crisi.

 

Retorn a la feina

Aquest dimarts ha estat el dia de la tornada a la feina d'aproximadament un milió de treballadors no essencials. Al transport públic hi ha hagut poca gent perquè la majoria dels que han anat a treballar ho han fet en vehicle privat: el trànsit a l'àrea metropolitana ha augmentat un 52% respecte a la setmana passada. De l'1,7 milions de mascaretes enviades pel govern espanyol, només se n'han repartit 100.000.

 

Una voluntària de la Creu Roja, a punt per repartir mascaretes a l'estació de Sants de Barcelona
Una voluntària de la Creu Roja, a punt per repartir mascaretes a l'estació de Sants de Barcelona (ACN / Albert Cadanet)

 

Qui també podrà tornar a treballar són els presos en tercer grau i aquells als quals se'ls aplica l'article 100.2. A partir d'aquest dimecres, si les empreses on treballen estan obertes, podran tornar a la feina. Això permetrà que els dirigents independentistes empresonats, si poden acreditar que les empreses han recuperat l'activitat, podran tornar a sortir dels centres penitenciaris. En canvi, Carme Forcadell i Dolors Bassa, que tenen el 100.2 per cuidar familiars i fer voluntariat, no podran sortir de la presó.

 

Comença el tercer trimestre

Pel que fa al futur del curs escolar, l'endemà de mostrar-se "esperançat i convençut" de poder reobrir les escoles abans de Sant Joan i acabar el curs de manera presencial, el conseller d'Educació, Josep Bargalló, ha apuntat que les preinscripcions haurien de ser al maig per poder començar el curs al setembre. A hores d'ara, la preinscripció es troba ajornada sense data.

 

Els centres educatius catalans han començat aquest dimarts el tercer trimestre, evidentment, a distància. Però els alumnes que no tenen connectivitat a casa hauran d'esperar a dilluns vinent per començar a rebre les primeres tauletes o portàtils.

Sobre aquesta qüestió, un estudi de la Universitat Autònoma de Barcelona sobre com les escoles i les famílies han reaccionat al confinament revela que el nivell econòmic determina molt aquesta resposta: els alumnes de famílies que tenen menys d'un dispositiu per a cada membre poden dedicar menys temps a l'estudi.

 

Evitar una altra onada de contagis

A mesura que el confinament total es va relaxant, els epidemiòlegs estudien quins efectes té aquest desconfinament gradual. Entrevistats per TV3, els doctors Antoni Trilla, Magda Campins i Oriol Mitjà alerten de la necessitat d'evitar una altra onada de contagis de coronavirus. Trilla admet que cal pensar que "hi haurà rebrots", però que l'important és saber "quin tipus de rebrot podem permetre'ns".

Tots tres assenyalen que la capacitat per diagnosticar nous contagis i estudiar quanta població s'ha infectat és bàsic a l'hora de decidir quines mesures cal prendre.

 

Unes obres en funcionament aquest dimarts a Barcelona
Unes obres en funcionament aquest dimarts a Barcelona (EFE / Enric Fonrcuberta)

 

Mentre Europa sembla ja haver passat el pic de contagis de la Covid-19, cada país encara les properes setmanes de manera diferent. França ha allargat el confinament fins l'11 de maig, data de tornada a l'escola. A Alemanya, tot i l'optimisme per com estan funcionant les mesures de contenció, el confinament es manté i alguns científics demanen intensificar el nombre de tests.

En canvi, Àustria i Dinamarca ja comencen a prendre mesures per relaxar el confinament: el govern austríac permet l'obertura de comerços de menys de 400 metres quadrats i, a Dinamarca, els infants per sota dels 11 anys podran tornar a l'escola a partir d'aquest dimecres.

 

Sant Jordi al maig

Aquest dimarts s'ha confirmat la nova data de la diada de Sant Jordi, ajornada fa un mes. Finalment, el sector del llibre i el Gremi de Floristes han acordat que es faci en ple estiu: el 23 de juliol. Tant la Cambra del Llibre com el Gremi de Floristes assumeixen que, en la nova data, encara caldrà mantenir una certa distància social i es comprometen a prendre les mesures oportunes.

Amb aquesta "nova" festa de Sant Jordi, tant el sector del llibre com el de la flor esperen suavitzar les pèrdues de les últimes setmanes. Unes pèrdues que, un mes després de l'inici del confinament, també han tocat de ple el sector del cinema, que fa un balanç "devastador" de la crisi del coronavirus. Des del 14 de març, les sales de cinema han deixat de facturar 330.000 euros cada dia i s'han cancel·lat uns 50 rodatges, sense comptar els publicitaris.

 

Una rosa i llibres durant un dia de Sant Jordi
Una rosa i llibres durant un dia de Sant Jordi (ACN / Mar Vila)

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Salut
Anar al contingut