Article 12 de la reforma laboral publicada al Butlletí Oficial de l'Estat.
L'article 12 és un dels declarats inconstitucionals pel Consell de Garanties Estatutàries.
Barcelona

L'empresa podrà rebaixar sous i jornades per motius econòmics, tècnics, organitzatius o de producció

La reforma laboral "extremament agressiva" que va augurar el ministre d'Economia, Luis de Guindos, ja és una realitat després que s'hagi publicat al Butlletí Oficial de l'Estat i aquest diumenge entrarà en vigor. Aquest nou marc laboral atorga a la direcció de les empreses la capacitat de retallar sous i jornades, suspendre contractes i canviar les funcions dels seus treballadors de forma individual o col·lectiva si hi ha "provades" raons econòmiques, tècniques, organitzatives o de producció.

RedaccióActualitzat
La modificació substancial de les condicions de treball es recull en l'article 12 del reial decret llei aprovat amb caràcter d'urgència per l'executiu de Rajoy i abarca des de la jornada o el sou fins al mateix contracte o les funcions.

Si els canvis afecten un treballador de forma individual, l'empresa els haurà de notificar a ell i als seus representants legals. Si l'empleat no hi està d'acord té dues opcions: els tribunals o plegar. En la primera serà el jutge qui decidirà si la modificació proposada està o no justificada.

Si s'opta per rescindir el contracte es farà amb una indemnització de 20 dies per any treballat amb un màxim de 9 menusalitats.

Quan la modificació proposada sigui de caràcter col·lectiu –que en un període de 90 dies afecti almenys 10 treballadors d'una plantilla de 100 o 30 d'un equip de més de 300- s'obrirà un període de consultes no superior als 15 dies amb els representants dels treballadors.

Tot i això, si no hi ha consens, l'empresari podrà aplicar igualment les reformes avisant els afectats amb 7 dies d'antel·lació. Contra aquestes decisions es podrà reclamar en conflicte col·lectiu.

La reducció de jornada podrà ser d'entre un 10 i un 70 % del total i mentre duri no es podran fer hores extres, tret de casos de força major.

La ministra de Treball, Fátima Bañez, ha reiterat aquest dissabte que l'objectiu és evitar que hi hagi més acomiadaments i assegura que la nova regulació ha estat "molt pensada" perquè treballadors i empresaris puguin "adaptar-se a la realitat econòmica que viuen avui en dia".

El cert, però, és que la reforma aprovada preveu, entre altres coses, abaratir l'acomiadament i amplia i delimita les causes objectives per un acomiadament procedent, entre altres que l'empresa tingui pèrdues o una caiguda d'ingressos o vendes durant tres trimestres consecutius.

Aquest és un dels molts aspectes que retoca una reforma que ja ha trobat el rebuig frontal dels sindicats, que han anunciat mobilitzacions, la primera prevista per diumenge vinent.
Anar al contingut