Mas posarà urnes, paperetes i locals en una consulta "anticipada a la definitiva"
Locals oberts a tot el territori, urnes a les taules i paperetes amb la pregunta acordada. Aquesta és la proposta que el president de la Generalitat, Artur Mas, ha presentat per salvar el 9-N, després de constatar que el govern no podia tirar endavant la consulta tal com l'havia plantejat al decret de convocatòria. "Una consulta anticipada", com l'ha batejat Mas, a l'espera d'una eventual "consulta definitiva" que seria, segons ha dit, unes eleccions ordinàries on totes les forces del bloc pro consulta anessin juntes i amb un programa acordat.
Deu dies després d'aquell "anem endavant i anem junts" de totes les forces polítiques del bloc pel 9-N, i només unes hores després que la cimera de Pedralbes acabés sense acord i es trenqués la imatge d'unitat, amb tots els representants dels partits abandonant la reunió per separat, Mas ha evitat donar per enterrat el consens polític, tot i reconèixer que ara "està esquerdat".
Mas ha assegurat haver defensat "per terra, mar i aire" el preuat consens per tal d'acordar amb la resta de partits el full de ruta a seguir davant de la suspensió de la llei de consultes del TC, però ha dit que, igualment, ha decidit tirar endavant, "de moment no tan junts com fa 10 dies", perquè "el govern se sent prou fort i sobretot se sent prou compromès com per tirar endavant".
"Hi haurà locals oberts, urnes i paperetes".
Format del 9-N
El govern afirma que obrirà locals arreu de Catalunya, i que seran gairebé tots de la Generalitat, A més, demanaran ajuda als ajuntaments que van aprovar mocions pel dret a decidir i al teixit associatiu a favor de la consulta. Calculen que caldran uns 20.000 voluntaris.
Mas ofereix poder votar la doble pregunta coneguda i acordada amb les forces partidàries del 9-N.
Pel que fa a la població que hi podrà participar, serà tota la població resident a Catalunya major de 16 anys, i també col·lectius que no ho podien fer segons el decret del 9-N, perquè ara dependrà directament del document d'identitat.
El registre es farà allà mateix amb el DNI. Mas ha dit que no es podia fer amb el cens elaborat per al 9-N per "evitar el ridícul davant l'opinió pública internacional" que hagués suposat que la gent que no volia ser-hi comencés a impugnar el registre.
Es crearà també un òrgan de supervisió per vigilar la transparència de tot el procés.
Mas ha evitat donar més detalls del procés argumentant que això donaria pistes al govern espanyol per aturar-ho tot. "L'Estat només va a destrossar-ho absolutament tot. Veient què fan, no els farem la feina fàcil."
La convocatòria no es farà d'acord amb el decret de convocatòria signat el 30 de setembre a causa de la suspensió del TC, sinó d'acord amb els "marcs legals preexistents de participació ciutadana" competència de la Generalitat.
Mas ha justificat no haver parlat abans obertament d'aquesta proposta perquè volia mantenir el consens i hi havia forces a qui "els fa mandra" unes eleccions plebiscitàries.
Unitat "esquerdada"
El president ha recuperat la metàfora de la "porcellana fina" sobre la unitat dels partits pro consulta quan ha admès que està "esquerdada". Mas ha reconegut que aquesta "sempre ha estat la baula més feble de totes" i que ara "està desencaixada, però no trencada" i que depèn de la voluntat dels partits que es recuperi. "Els partits polítics poden ser part de la solució o part del problema, són ells els que han de decidir", ha dit Mas, posant la pilota a la teulada d'ERC, Iniciativa i la CUP.
En aquest sentit, ha reiterat la idea que l'adversari és Madrid i que no s'hi val a confondre's. "Jo no em confondré d'adversari, és l'Estat l'adversari real i poderós qui està fent caps i mànigues perquè el poble català no pugui votar sobre el seu futur polític."
I acte seguit, ha llençat un missatge per mirar de minimitzar la renúncia al 9-N inicial: "Amb el decret intacte, igualment la consulta no podia ser la definitiva, la consulta definitiva només es pot fer a través d'unes eleccions que els partits transformin en un referèndum 'de facto' amb llista conjunta i programa conjunt, que a efectes internacionals es pugui considerar vàlida."
El que més temen a Madrid
Aquestes eleccions ordinàries, però amb una candidatura unitària i un programa conjunt, és el que més preocupa Madrid, segons Mas, que l'ha definit com "l'instrument final per fer la consulta definitiva". En aquest sentit, la nova proposta per al 9-N seria com una consulta "anticipada" abans de la consulta definitiva."Si el país vol solucionar aquest problema amb totes les garanties possibles, caldrà unes eleccions ordinàries amb candidatura conjunta i programa conjunt perquè quedi clara la victòria o la derrota, perquè "quan jugues pots guanyar o perdre", ha dit Mas.
Mas ha reconegut que l'escenari de la candidatura conjunta "encara està més verd que madur", però que això no vol dir que no pugui acabar madurant.
El president ha indicat que ara "s'obre una etapa nova", però s'ha esforçat a remarcar que tot el camí recorregut no ha estat en va, i que tota la feina feta "és molta" i s'ha fet molt ràpid, ja que el procés català va començar després del cop de porta del TC a l'Estatut. Això sí, després de recordar que quebequesos i escosesos van poder votar perquè els seus Estats van permetre una consulta, Mas ha dit que a Catalunya "cal prendre consicència de si estem disposats com a país a fer aquesta consulta definitiva".
Sobre la DUI
Artur Mas també ha respost sobre l'opció d'una DUI, plantejada per ERC, i ho ha fet en aquestes termes: "Jo crec que en un país seriós, un procés així només es pot fer després d'haver passat per un referèndum. El referèndum es pot fer de diverses maneres, sí, però possiblement l'única possible amb el govern espanyol és una consulta en forma d'eleccions."
La bufetada a Rajoy
"Ens haurem d'acostumar a governar la incertesa". Això deia el president fa uns dies, i encara que el 9-N no es farà seguint el decret de convocatòria suspès pel TC, no està gens clar que la nova proposta de Mas per posar les urnes als carrers no topi altra vegada amb el govern de Madrid. De totes maneres, Mas ha dit que volia llançar "un darrer missatge". "Ara necessitem més gent que mai", i ha etzibat una bufetada a Rajoy, que havia celebrat la renúncia al 9-N de la cimera de Pedralbes qualificant-la de "notícia excel·lent" tot afirmant: "A alguns, les notícies excel·lents els duren cinc minuts".