A Catalunya, el 89% dels joves extutelats treballen, estudien o fan totes dues coses

Una enquesta feta el 2023 revela que els sí-sís, els que sí que treballen i sí que estudien, són 2 de cada 10, més del doble que la xifra registrada l'any anterior

Mar Riera/Glòria MarínActualitzat

Gairebé 9 de cada 10 joves extutelats que viuen a Catalunya --i que continuen rebent suport-- treballen, estudien o fan les dues coses a la vegada. 

És la conclusió principal d'una enquesta feta entre més de 3.000 joves d'entre 16 i 25 anys atesos per la xarxa d'entitats d'emancipació juvenil. D'aquests, un 85% són immigrants que van arribar sols

Aquesta enquesta la publica anualment la Federació d'Entitats amb projectes i pisos assistits, la FEPA. 


2 de cada 10 joves són sí-sís

Una de les dades més destacades de l'enquesta és el percentatge de joves extutelats que estudien i treballen alhora. Aquest 22% de sí-sís és el percentatge més alt des que la FEPA fa aquesta enquesta i duplica, amb escreix, la dada de l'any anterior --el 2022--, que no arribava al 9%.

El grup més nombrós de joves extutelats, però, un 47%, només estudien. Un 20% només treballen, i gairebé l'11% restant són ni-nis, és a dir, que ni estudien ni treballen. 

Jordi Sàlvia, director de la Fundació Mercè Fontanilles, que forma part de la FEPA, subratlla que quan aquests joves tenen el suport i l'acompanyament necessaris els aprofiten. I posa aquest exemple:

"Aquest 22% que estudia i treballa a la vegada és superior al percentatge, pel mateix tipus d'estudis i de treball, que trobem entre la població general, que se situa en el 15%." 

 


El cas del Yassin

Un dels joves que han sabut aprofitar el suport i l'acompanyament rebut és el Yassin El Baeid, que ara té 23 anys. Va arribar del Marroc quan era menor d'edat i, després de passar pel Servei d'Acompanyament Especialitzat per a persones tutelades, va aconseguir feina com a carnisser.

Ara ja s'ha independitzat, viu en un pis compartit a Barcelona i segueix mantenint contacte amb la seva educadora:

"Estic treballant, gràcies a Déu. El 2022 vaig sortir de la fundació. Ells em van deixar estalviar una mica, mentre era allà, i això em va permetre aixecar-me una mica per poder fer les meves coses." 

Pel que fa al tipus d'estudis, l'any 2023 el 21,6% dels joves extutelats estaven fent un Cicle Formatiu de Grau Mitjà, i només un 2,7% feia algun grau universitari

La taxa d'ocupació s'ha doblat

Com el Yassin, cada cop són més els joves extutelats que troben feina. I això, segons expliquen des de la FEPA, ha estat gràcies, en bona part, a la reforma de la llei d'estrangeria d'ara fa dos anys. Una reforma que es va ampliar a finals de l'any passat.

La modificació de fa 2 anys ha permès que es pugui donar a aquests joves el permís de residència i treball alhora. Pel director del Servei d'Acompanyament de la Fundació Mercè Fontanilles, Sergi Gabernet, això ha estat de gran ajuda: 

"El percentatge de joves que marxen d'aquí treballant i que mantenen la feina és molt alt i contradiu enormement la idea que això no és així." 

Si sumem els joves que només treballaven i els que compaginaven la feina amb els estudis, veiem que el 2023 el 42% dels joves extutelats tenien feina


De què viuen aquests joves?

La mateixa enquesta també revela que la principal font d'ingressos per al 33,7% de joves és, precisament, la feina remunerada, sis punts per sobre de les prestacions per a jovent extutelat, 27,6%

Tot i això, també cal subratllar que hi ha un 17% de joves que no reben cap mena d'ingrés, ni per feina ni a través d'ajudes.

 

A qui s'ha fet l'enquesta?

Com ja hem apuntat, les dades s'han extret d'una enquesta feta a 3.124 joves de 16 a 25 anys atesos en programes de suport a l'emancipació d'entitats vinculades a la FEPA a Catalunya. 

D'aquests, el 75,5% es concentren en la franja de 18 a 21 anys. Per gènere, el 77% eren nois, el 22% noies, i l'1% restant es van declarar persones no binàries

Es calcula que al voltant de 13.000 menors no acompanyats han arribat a Catalunya des del 2018, un any que va registrar un rècord d'arribades. Molts d'ells ja han assolit la majoria d'edat i han deixat d'estar sota la tutela de la Generalitat.

El reportatge "Fora de joc"

Es pot ampliar la informació sobre la situació dels menors no acompanyats a Catalunya recuperant al 3Cat el reportatge del "30 minuts" titular "Fora de joc".

 

ARXIVAT A:
Migracions
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut