Dues setmanes abans de Nadal, països europeus endureixen les restriccions anti-Covid
Alemanya pren mesures que van des del toc de queda nocturn fins a recomanar el confinament o allargar les vacances escolars, mentre Dinamarca tanca escoles a partir de 5è
Enduriments de les restriccions a països del centre i nord d'Europa per aturar l'expansió de la Covid-19 abans de Nadal. Alemanya, Dinamarca, Suècia i Suïssa han anunciat més mesures de prevenció dels contagis.
Onada de restriccions a Alemanya
A Alemanya, Baviera és el land amb més casos i prohibeix, des d'aquest dimecres, sortir de casa si no és per "motius de pes". També instaura el toc de queda nocturn als districtes amb més de 200 contagis per cada 100.000 habitants, una restricció de la mobilitat nocturna que s'aplica també en diverses ciutats.
Saxònia ha anunciat el tancament d'escoles de primària i bressol i de les botigues, des de dilluns i fins al 10 de gener. Altres lands han fet marxa enrere en la intenció de relaxar les restriccions per Nadal i Cap d'Any, i a la ciutat-estat de Berlín s'estudia tancar comerços i endarrerir la tornada de les vacances escolars, del 4 a l'11 de gener.
La cancellera, Angela Merkel, ha demanat als governs federals més contundència per aturar el virus i, segons s'ha sabut, ha fet saber a parlamentaris conservadors que es parla "massa de parades de vi calent" i "massa poc de les infermeres i personal sanitari" que treballen "amb gran pressió".
El país més poblat de la UE ha registrat en l'últim dia 14.054 contagis i 423 morts vinculades a la Covid, segons les dades de l'Institut Robert Koch, i suma en total 1.197.709 contagis i 19.342 morts.
Reunions de màxim 5 a Suïssa
Els contagis no baixen a Suïssa i per això el govern federal ha anunciat que les reunions quedaran limitades a un màxim de 5 persones entre el 12 de desembre i el 20 de gener. L'excepció serà el Nadal i Cap d'Any, amb un màxim de 10.
També s'ha informat que les botigues i restaurants hauran de tancar a les 7 del vespre i que es cancel·len tots els esdeveniments públics, excepte les celebracions religioses, les assemblees legislatives i les activitats culturals i escolars.
A més, a partir del 10 de desembre es tallarà el servei de tren entre Suïssa i Itàlia, perquè el personal no pot dur a terme els controls de seguretat que requereix Itàlia.
Part de les escoles i restaurants i cultura, tancats a Dinamarca
Les 38 principals ciutats de Dinamarca aplicaran, a partir d'aquest dimecres, restriccions fins al 3 de gener. Les escoles faran educació a distància a partir del cinquè curs.
Els restaurants i bars només podran oferir servei a domicili, i els teatres, cinemes, gimnasos i altres instal·lacions esportives estaran tancades, amb l'excepció de l'esport professional.
També s'allargarà fins al 28 de febrer les restriccions vigents, com les reunions de màxim 10 persones -inclòs Nadal- o l'ús obligatori de mascareta als transports, supermercats i edificis públics. El país ha registrat aquest dimarts 2.046 contagis nous, i la incidència acumulada en 14 dies és de 346 contagis per cada 100.000 habitants.
Tornen a tancar els instituts a Suècia
La segona onada de la Covid s'ha cobrat 7.000 vides a Suècia, on la incidència acumulada en 14 dies és de 698 casos per 100.000 habitants. Per això, el govern ha decidit tancar els instituts fins al 6 de gener.
També han de fer teleeducació les universitats, i estan prohibides les visites a les residències i la venda d'alcohol a partir de les 22.00. Les reunions públiques estan limitades a un màxim de 8 persones.
Suècia registra sis vegades més morts per Covid que els altres països nòrdics i té una taxa de mortalitat quatre vegades més alta que Dinamarca i nou que Noruega, però l'epidemiòleg en cap del país, Anders Tegnell, defensa que "Noruega i Finlàndia són els casos inusuals des d'una perspectiva europea". Atribueix la diferència a qüestions com la densitat de població i recorda que a països com Espanya, França i Itàlia, amb restriccions molt més contundents, no han pogut impedir les pitjors dades del continent.
- ARXIVAT A:
- Coronavirus Covid-19DesescaladaAlemanya