La polèmica plataforma de gas Castor (ACN)
La polèmica plataforma de gas Castor (ACN)

A judici els màxims directius del Castor: "Eren plenament conscients del perill sísmic"

El jutge diu que té prou "indicis racionals de criminalitat" per imputar un delicte mediambiental als dos principals directius del projecte

RedaccióActualitzat

Pas endavant judicial contra els dos principals responsables del projecte Castor, el controvertit dipòsit artificial de gas natural que hi ha davant les costes del Montsià i el Baix Maestrat. Després d'una instrucció de gairebé 5 anys, el jutge envia a judici el president del magatzem submarí, Recaredo del Potro, i el conseller delegat, José Luis Martínez Dalmau. Els considera responsables d'incrementar el cabal de les injeccions al magatzem, tot i ser conscients del risc que hi havia de provocar una crisi sísmica.

En el cas que tots dos acabin sent culpables, s'enfronten a penes de fins a 9 anys de presó. El jutge creu que hi ha prou "indicis racionals de criminalitat" per imputar-los un delicte mediambiental.

En la seva interlocutòria, el titular del jutjat número 4 de Vinaròs, Javier Verdeguer, dona validesa a la relació entre les injeccions de gas i els terratrèmols que l'empresa promotora intenta desvincular sense èxit i que experts com el geòleg i professor de la UB Josep Giner o el catedràtic de la Complutense, Luis González de Vallejo, entre d'altres, van argumentar en les seves compareixences davant la comissió d'investigació del Parlament.


Injeccions de gas i augment sísmic a la zona​

El jutge recorda, segons l'ACN, que entre el 2 i el 5 de setembre del 2013, els dos directius van decidir començar la tercera fase de les injeccions de gas, disparant el cabal els dies següents, amb l'objectiu de superar la prova d'injecció que el govern espanyol els va imposar per obtenir la llicència definitiva. "Com a conseqüència de les injeccions", diu el jutge, l'Observatori de l'Ebre va registrar un "alarmant" increment sísmic a la zona.

Placa de la fita del gasoducte de connexió del projecte Castor, a Vinaròs, enmig d'un camp de conreu (ACN)

Afirma el jutge que, "sent plenament conscients i coneixedors de la perillositat sísmica que la seva activitat podia provocar per al medi ambient i per a les persones", Del Potro i Martínez Dalmau van continuar injectant gas fins al dia 11. El jutge remarca que una aturada posterior es va fer per motius "tècnics", amb feines de manteniment tot el dia, i no de seguretat. Un extrem, recorda el jutge, que va quedar confirmat pels correus electrònics entre els responsables del projecte que es van incorporar a la causa.

Segons la interlocutòria, els responsables de l'empresa van continuar fent l'activitat, "cosa que va desencadenar una gran sèrie de sismes a la zona". Tot seguit van rebaixar i estabilitzar el cabal. Sabien que hi havia terratrèmols però van mantenir l'activitat fins al 17 de setembre. En total, 519 sismes a la zona.

Un informe científic va elevar la xifra a més d'un miler, segons el jutge, amb "danys de diversa consideració en infraestructures civils que van generar una situació de perill potencialment catastròfic que es va prolongar fins que finalment l'administració va acordar el cessament de l'activitat". Era el 26 de setembre del 2013.

La interlocutòria recorda que el gas continua encara emmagatzemat sense que sigui possible extreure'l en condicions de seguretat.

El jutge exonera els funcionaris i càrrecs polítics investigats del delicte de prevaricació ambiental.

L'acusació popular i la Fiscalia tenen 10 dies per emetre els escrits d'acusació demanant l'obertura de judici oral.

 

 

ARXIVAT A:
CastorMedi ambientEnergiaJudicial
Anar al contingut