Sanitat vol evitar imatges d'aglomeracions com aquesta de la platja de Cambrils l'estiu passat (ACN/ Roger Segura)

A la platja, amb espais parcel·lats i 4 metres de separació entre para-sols

Els ajuntaments haurien de netejar cada dia la sorra i desinfectar el mobiliari de la platja, les passarel·les de fusta i les instal·lacions comunes, esportives i de joc
Actualitzat
TEMA:
Estat d'alarma

El Ministeri de Sanitat ha fet públic un document amb recomanacions per a l'ús de les platges i zones de bany aquest estiu. Proposa que es fixin distàncies de 4 metres entre para-sols i gandules i planteja que els gestors de les platges puguin sectoritzar-les per assegurar el distanciament entre els usuaris.

Les persones que facin passejades arran de mar hauran de respectar, com a mínim, dos metres de distanciament físic amb altres usuaris de la platja.

El ministeri apunta que s'haurà de controlar l'aforament de les zones de bany marítimes que tinguin una afluència important i que, per això, caldria garantir els 4 metres entre gandules, para-sols i altres elements de platja. Seran els gestors dels espais, normalment els ajuntaments, els responsables d'establir els "elements de parcel·lació".

Alguns ajuntaments catalans ja han pres iniciatives en aquest sentit:

Segons Sanitat, no es recomana la realització d'esports col·lectius ni les reunions de més de 15 persones a les platges perquè hi ha risc de contagi per la Covid-19.

També recomanen una neteja diària de la sorra de la platja per retirar els residus orgànics i inorgànics, però diuen que la sorra no s'ha de desinfectar. El mobiliari de la platja, les superfícies i zones comunes i de trànsit com les passarel·les de fusta sí que s'hauran de desinfectar cada dia.

Les superfícies i plataformes d'accés a les platges s'hauran de desinfectar cada dia (Ajuntament de Barcelona)

En el document, el Ministeri de Sanitat explica que a les platges i zones de bany existeix el risc de contagi per la Covid-19 donada la interacció entres persones. I apunta que l'acció conjunta de la sal de l'aigua del mar, la radiació ultraviolada del sol i l'alta temperatura afavoreix la desactivació dels agents patògens, però que no està encara comprovat científicament quina capacitat té el coronavirus per mantenir-se actiu en l'aigua del mar o la sorra.

Per aquesta mateixa raó, Sanitat recomana evitar el bany recreatiu en aigües dolces continentals com gorgs, rabejos i cursos d'aigua dolça amb poc cabal.

Els xiringuitos de platja que serveixen begudes i menjars hauran de seguir els protocols de neteja i desinfecció establers pels establiments hotelers i de restauració per evitar la propagació del coronavirus.

Les instal·lacions esportives i de joc s'hauran de desinfectar abans de l'obertura de les platges i no es podran utilitzar fora de l'horari de bany. Cada ajuntament haurà d'elaborar un protocol amb totes les mesures en matèria de prevenció de riscos laborals, d'acord amb el procediment d'actuació.

Els usuaris de la platja hauran de respectar distàncies de seguretat amb altres banyistes (Ajuntament de Barcelona /Pepe Navarro)

 

ARXIVAT A:
Estat d'alarma Coronavirus Salut
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut