Ursula Haverbeck (EFE)

A la presó "l'àvia nazi", una dona de 89 anys, per negació continuada de l'Holocaust

L'octogenària haurà d'estar dos anys entre reixes per assegurar que Auschwitz va ser només un camp de treball
Redacció Actualitzat
TEMA:
Xenofòbia

Ja és a la presó l'àvia alemanya de 89 anys Ursula Haverbeck, que va ser detinguda i haurà de complir una pena de 2 anys per negar reiteradament l'Holocaust nazi.

Haverbeck, una icona dels neonazis alemanys, coneguda popularment com l'"àvia nazi", va ser condemnada per vuit càrrecs a l'agost de l'any passat per incitació a l'odi. Tenia fins al 23 d'abril per presentar-se a complir la sentència, però en no fer-ho la fiscalia de Verden, al nord del país, va dictar una ordre de detenció.

Contra Haverbeck s'havien dictat ja anteriorment condemnes per negar l'Holocaust, davant de tribunals, a través d'articles periodístics, al diari neonazi "Stimme donis Reich" o amb una carta al Consell Central dels Jueus d'Alemanya. Tots ells assegurant que Auschwitz no va ser un camp d'extermini, sinó tan sols un camp de treball.

Els advocats de "l'àvia nazi" van sostenir davant els tribunals que els articles de la seva defensada havien de considerar-se emparats per la llibertat d'expressió.

L'article 130 del Codi Penal alemany estableix que:

"Qui públicament o en una reunió negui, aprovi o minimitzi un acte comès durant el règim nacionalsocialista […] serà castigat amb una pena privativa de llibertat de fins a cinc anys."

En aquesta negació constant de l'Holocaust la dona detinguda va estar acompanyada pel seu marit, ara mort, Werner Georg. Va ser conegut per ser un dels caps del partit nazi i per fundar als anys seixanta un centre educatiu ecologista i d'extrema dreta anomenat Collegium Humanum. El 2008, el ministeri d'Interior alemany va acabar prohibint el centre per la seva "reiterada negació de l'Holocaust".

Els últims processos s'han succeït en pocs mesos de diferència i la lectura de la sentència va derivar, en alguna ocasió, en altercats protagonitzats pels seus seguidors ultradretans.

Aquesta vegada els recursos presentats a instàncies superiors no han evitat, com en altres ocasions, que la dona alemanya pronazi entrés a la presó.

ARXIVAT A:
Xenofòbia Holocaust
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut