El preu de la tonyina capturada amb aquest sistema es pot arribar a duplicar (3Cat/Laia Claret)

A Palamós capturen les tonyines a l'estil japonès: com és i per què el prefereixen?

La tècnica nipona es diu ike jime i els seus defensors asseguren que el peix té una mort ràpida i pràcticament indolora, alhora que es millora el gust de la carn que se n'obté
Enllaç a altres textos de l'autor

Laia Claret

Periodista de Catalunya Ràdio a la demarcació de Girona

@laiaclaret
Actualitzat
TEMA:
Pesca

Els pescadors de Palamós, al Baix Empordà, han començat a utilitzar un mètode japonès per capturar i sacrificar les tonyines vermelles que pesquen. Aquesta tècnica es diu ike jime, és artesanal i els seus creadors defensen que respecta el benestar animal i es guanya en qualitat del producte. 


En què consisteix l'ike jime?

Per capturar una tonyina amb mètodes estàndards, el pescador s'hi ha de "barallar" una bona estona. Oriol Trenchs, cap d'operacions de l'Organització de Productors de Pesca de Palamós, explica que "pots estar entre una i tres hores lluitant amb una tonyina que pot arribar a pesar entre 70 i 90 quilos".

En canvi, amb la tècnica japonesa de l'ike jime tot és molt més ràpid:

"La tonyina rep una descàrrega elèctrica que la deixa atordida a l'acte. A partir d'aquest moment, la pugem a la barca, li traiem les vísceres i ràpidament es posa en gel."

Els defensors d'aquest mètode remarquen que d'aquesta manera s'aconsegueix reduir l'acumulació d'àcid làctic a la carn, de tal manera que té una textura més suau i un color més rosat, indicadors d'un producte de màxima qualitat.

Els pescadors de tonyina d'aquesta zona de l'Empordà aposten per la nova tècnica japonesa (3Cat/Laia Claret)


El preu també puja

La gerent de la Confraria de Palamós, Cristina Mañas, explica que la tonyina vermella capturada amb aquesta tècnica japonesa pot arribar a duplicar el preu que es paga per la pescada amb mètodes estàndards. Mañas afegeix que els pescadors d'aquesta zona del Baix Empordà tenen una quota molt petita de pesca de tonyina, uns 480 quilos per embarcació:

"Intentem que amb aquesta petita quota que tenen, puguin tenir un major rendiment."

Ara mateix hi ha entre 7 i 8 barques que es dediquen a la pesca de la tonyina vermella, la majoria de Palamós, però també se n'hi han sumat de l'Estartit i de l'Escala.

Barca de pesca de tonyina a Palamós (3Cat/Laia Claret)

En Joan Massaguer és pescador de l'Estartit i ens explicava, des de la barca, que aposta per la continuïtat de l'ike jime: 

"Aquest és el primer any, però estic segur que continuarem practicant aquest mètode i que el millorarem. Són tècniques que al Japó triguen molt a aprendre, i nosaltres estem tot just començant."

De cursos de la tècnica ike jime se'n faran a diversos punts de la costa catalana per estendre-la.

 

 

ARXIVAT A:
Pesca
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut