A presó pel rocambolesc robatori de 45 ampolles de vi a Atrio: una amanida, la clau del pla
- TEMA:
- Policial
Els dos acusats d'haver robat 45 ampolles de vi del reconegut hotel i restaurant Atrio, a Càceres, han estat condemnats a quatre anys i mig de presó, en el cas de l'home, i quatre anys en el de la dona. A més, hauran d'indemnitzar l'asseguradora del negoci amb més de 753.000 euros, el preu en què ha quedat fixat finalment el valor de les luxoses ampolles.
Els fets van passar l'estiu passat i la Policia Nacional els va detenir en un punt fronterer de Croàcia, en coordinació amb l'Europol, la Interpol i la policia fronterera croata. Van considerar que es tractava d'un dels robatoris més mediàtics dels últims anys.
Constantin Dumitru i Priscila Lara Guevara, que són parella, hauran d'anar a la presó com a responsables d'un delicte de robatori amb força que es considera d'especial gravetat.
L'asseguradora Reale va arribar a un acord amb els propietaris del local extremeny i els va indemnitzar pel valor que ara es reclama. Aquest import coincideix amb el preu del peritatge que es va fer dels vins. Segons els preus de la carta, el conjunt d'ampolles hauria valgut 1,6 milions.
Una de les ampolles sostretes del restaurant amb dues estrelles Michelin és un Chateau d'Yquem del 1806, valorada en uns 350.000 euros.
Passaport fals i amanida de matinada
L'Audiència Provincial de Càceres considera provat que els dos condemnats es van posar d'acord per cometre el robatori. La dona, una antiga guanyadora de concursos de bellesa a Mèxic, es va allotjar a l'hotel extremeny el 26 d'octubre del 2021.
Segons els fiscals, ja coneixia l'indret. Els detinguts havien estat planificant el cop de manera "mil·limètrica" i ja hi havien estat l'1 de juny, el 13 del mateix mes i el 12 d'agost.
La dona va fer la reserva sola i va utilitzar un passaport fals. Portava únicament una motxilla de molt poc pes, segons va comprovar un dels empleats. Més tard, va arribar l'home per sopar i passar la nit, sense allotjar-se a l'hotel.
Un cop van haver sopat al restaurant, van fer una visita guiada a la bodega i van pujar a l'habitació. A les 2 de la matinada, la dona va trucar a recepció per demanar una amanida i va insistir molt per saber quanta estona trigarien a portar-la.
L'únic treballador de la recepció li va dir que estava sol i la cuina havia tancat. Davant de la insistència de l'acusada, va accedir a preparar l'amanida, però va sospitar perquè sabia que els hostes havien sopat un menú degustació de 14 plats.
Va trigar uns 20 minuts a portar-la. En aquesta estona, segons la sentència, l'acusat va baixar a recepció, va agafar una clau electrònica i va baixar al celler, però no va poder obrir.
El condemnat va trucar a la dona perquè tornés a entretenir el recepcionista. Aquesta vegada, va demanar unes postres. Mentre el treballador servia fruita a l'habitació, l'home va tornar a recepció i va aconseguir una clau mestra amb la qual va obrir el celler i va agafar 45 ampolles de vi.
Les va ficar dins d'una motxilla i dues bosses grans i va pujar a l'habitació. A les 5 de la matinada, els acusats van deixar l'hotel. Van agafar diverses tovalloles del lavabo per evitar que les ampolles fessin soroll o es poguessin trencar.
Un judici de tres dies
El judici va quedar vist per a sentència dimecres, després de tres jornades amb una quinzena de testimonis i quatre pèrits.
Entre les proves aportades hi ha l'ADN del lavabo de l'habitació, que coincideix amb el dels acusats. També hi ha gravacions de les càmeres de seguretat. A més, el registre dels telèfons mòbils situea els condemnats a l'hotel la nit dels fets.
La sentència dictada no és ferma i s'hi pot interposar un recurs d'apel·lació.