A què es dediquen les 25 famílies més riques del món: supermercats, moda i xocolatines
El rànquing anual de Bloomberg situa la família Walton, propietaris de la cadena de grans magatzems Walmart, al capdavant de la llista, amb 432.400 milions de dòlars
La família Walton és la més rica del món, segons el rànquing de Bloomberg. Coneguda per crear la cadena de grans magatzems a preus baixos Walmart, la tercera generació del clan té un patrimoni net de 432.400 milions de dòlars. Aquesta empresa nord-americana, nascuda a la dècada de 1970 de la mà de Sam Walton, ha trobat en la unió dels seus hereus la clau per acumular cada cop més riquesa.
En un any, l'empresa ha guanyat 172.700 milions de dòlars més, gràcies en part al fet que les accions de Walmart han augmentat un 80%. Això són més de 473 milions de dòlars al dia, o 328.577 dòlars el minut, i eclipsa la fortuna de la família reial dels Emirats, que va ocupar el primer lloc a la llista de Bloomberg el 2023.
Generació rere generació, els Walton han seguit l'estratègia fixada pel seu fundador: dividir la fortuna entre els seus descendents per mantenir el control familiar i assegurar-se així que la seva riquesa continués creixent. Amb 10.600 botigues arreu del món, però, els ingressos generats per la cadena Walmart només suposen un 70% de la fortuna de la família Walton. I és que els seus membres han ampliat les seves inversions en altres àrees com els esports, l'art o la filantropia.
En segona i tercera posició hi trobem dues dinasties de l'Orient Mitjà. Per una banda, la família Al-Nahyan dels Emirats Àrabs Units, amb 323.900 milions de dòlars. I, per altra banda, els Al-Thani de Qatar, amb 172.900 milions de dòlars. Totes dues famílies controlen cada cop zones més importants en l'escenari mundial, gràcies a les reserves de petroli que descobreixen.
A continuació hi apareix la família Hermès, amb uns 170.600 milions de dòlars. Actualment, la sisena generació és propietària d'aquesta empresa francesa de moda de luxe famosa per les bosses, joies i complements. L'any 1837, Thierry Hermès feia els primers passos amb la fabricació d'arnesos de cavalls per a nobles. Ara, 187 anys després, els seus descendents aconsegueixen centenars de milers de dòlars en subhastes de bosses de mà Kelly.
No és l'única família relacionada amb el món de la moda. També hi apareix la família Wertheimer, propietaris de Chanel. Els germans Alain i Gerard reben ara els beneficis del finançament que el seu avi va fer de la dissenyadora Coco Chanel al París dels anys 20. Els Wertheimer també tenen vinyes i carreres de cavalls.
Com a anècdota, Bloomberg destaca que la mare d'Alain i Gerard, Eliane Heilbronn, va ser la prestigiosa advocada que va redactar el contracte de treball del també dissenyador de moda Karl Lagerfeld per Chanel.
Entre els 25 clans més rics del món destaca també la família Johnson, creadors de diversos fons d'inversió i comptes de jubilació --amb 72.400 milions de dòlars; els Thomson, dinastia canadenca propietària de mitjans de comunicació --amb 87.100 milions-- o la família Albrecht --amb 60.200 milions--, propietaris de la cadena de supermercats Aldi, que té els orígens després de la Segona Guerra Mundial, quan dos germans hereten la botiga de queviures dels pares.
També hi trobem el clan Quandt, propietaris de BMW. Qui li havia de dir a Emil Quandt, quan l'any 1883 va adquirir l'empresa tèxtil del seu sogre, que el 1960 un dels seus hereus invertiria en una debilitada BMW i que això la salvaria de la bancarrota.
Si ens fixem en la família Mars --amb 133.800 dòlars de patrimoni--, estem parlant dels creadors dels M&M's i les barres Milky Way i Snickers. Una empresa que ocupa el número 7 del rànquing mundial i que, actualment, aconsegueix la meitat dels seus ingressos gràcies a la seva línia de productes per a la cura de mascotes.
I pel que fa a la família italiana Ferrero -- amb 37.400 milions de dòlars-- és l'encarregada de tancar el rànquing. Coneguts pels seus bombons de xocolata, els Ferrero Rocher, o la crema d'avellana i xocolata Nutella, l'empresa té els seus orígens a la ciutat italiana d'Alba, on el 1946 dos germans van obrir una petita pastisseria i xocolateria. El 1964, l'empresa familiar creava el primer pot de Nutella i, el 2018, l'actual president executiu adquiria el negoci de dolços de Nestlé als EUA per 2.800 milions de dòlars.
Pots consultar la llista completa de Bloomberg en aquesta taula:
El rànquing de Bloomberg no té en compte les fortunes de primera generació ni aquelles controlades per un únic hereu. Així mateix, també exclouen els clans la font de riquesa de les quals és "massa difusa o opaca per ser valorada".