A què es pot enfrontar Errejón: un recorregut judicial complex amb el Codi Penal de 1995

La denúncia d'Elisa Mouliaá és ara al jutjat, que haurà de decidir si tira endavant el procediment, i s'hauria de jutjar per la llei anterior a la del "només sí és sí"

RedaccióActualitzat

La denúncia per agressió sexual de l'actriu Elisa Mouliaá contra l'exdirigent de Sumar Íñigo Errejón ha desencadenat nombrosos testimonis de dones. Errejón s'enfronta a un recorregut judicial complex i amb l'amenaça que es presentin més denúncies en contra d'ell.

La denúncia davant la policia d'Elisa Mouliaá diu que primer, en un ascensor, la va agafar amb força per la cintura i de manera violenta li va fer un petó que la va deixar sense respiració. 

El relat recull que més tard la va tancar en una habitació, la va empènyer sobre el llit i la va agredir sexualment. I parla d'un tercer episodi de tocaments. En el seu relat, l'actriu explica que es va sentir paralitzada i hi afegeix que no va consentir res. A la pregunta de si se sent víctima d'un delicte sexual ha respost que sí. 

Dijous va portar els fets a la policia. Poques hores després --divendres-- la policia va enviar la denúncia al jutjat. D'entrada, el jutge haurà de demanar al Congrés que certifiqui que Errejón ja no és diputat i, tot seguit, haurà d'aclarir la relació entre l'actriu i el polític per decidir si segueix instruint el cas o bé ho remet a un jutjat especialitzat en violència contra la dona.

Els fets denunciats van passar el setembre del 2021. Per tant, la llei indica que s'han de jutjar d'acord amb el Codi Penal de 1995, anterior a la llei del "només sí és sí", que establia la violència com a requisit per contemplar un delicte d'agressió sexual. 

Noemí Martí, advocada especialitzada en violències sexuals, explica que es pot enfrontar a una pena d'1 a 5 anys de presó si el cas arriba a judici:  "La llei per la qual s'han de jutjat aquests fets és la llei vigent quan es van cometre."

"El Codi Penal de 1995 preveu per l'agressió sexual amb violència o intimidació d'1 a 5 anys de presó"

La justícia també haurà de decidir si el relat dels fets poden encaixar en tres delictes d'agressió sexual o bé en un de continuat perquè són pròxims en el temps.

Tot i això, mentre el cas s'instrueix i el jutge recull testimonis, poden sorgir noves denúncies contra l'exportaveu parlamentari. Martí explica que, si aquest fos el cas, podria acumular diferents condemnes: "Cada víctima i cada fet delictiu té el seu procediment".

"Pot acabar amb una, amb dues o amb tres condemnes."

Una possibilitat, la de noves denúncies, que obre un futur judicial complex per a qui va ser un dels defensors de la llei del "només sí és sí".

 

ARXIVAT A:
Agressió sexualÍñigo Errejón
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut