
A Tobarra no canviaran l'hora fins que passin les 104 hores de tamborada
En aquest poble d'Albacete el canvi d'hora es farà 24 hores més tard per no interrompre el tradicional toc de tambor que està reconegut com a patrimoni immaterial de la humanitat per la Unesco
Comencen a les quatre de la tarda de Dimecres Sant i acaben la mitjanit de Diumenge de Resurrecció. 104 hores ininterrompudes tocant els tambors pels carrers de Tobarra, a Albacete.
Una tradició que es remunta a segles enrere i que els més de 7.000 habitants d'aquesta població de Castella-la Manxa mantenen inalterable. I ho pensen continuar fent aquest any... malgrat el canvi d'hora.
A les dues seran les tres a tots els municipis espanyols, excepte a Tobarra.
En un ban municipal, l'alcaldessa, Manuela Garrido, ha informat els veïns que aquest any no es faria el canvi d'hora al municipi per "ser fidels a les nostres tradicions i costums" i poder "mantenir intactes les nostres 104 hores de toc de tambor":
"Tradicionalment, el toc de tambor a Tobarra es fa de forma ininterrompuda durant 104 hores. Amb l'avançament d'hora previst, el toc de tambor es veuria reduït a 103 hores, fet que suposaria una alteració d'un dels nostres principals senyals d'identitat com a comunitat", assegura el ban.
Per aquesta raó, al poble de Tobarra el canvi d'hora es farà a les dues de la matinada de dilluns 1 d'abril, 24 hores més tard que a la resta del país.

No és la primera vegada que passa. Els anys 2002, 2005, 2013 i 2016, el canvi d'hora va coincidir també amb la tamborada i a Tobarra tampoc es va canviar l'hora quan tocava, sinó hores més tard, quan el toc de tambor havia acabat.
A Tobarra la passió pel toc de tambor ha fet que tinguin un museu dedicat a aquest instrument i que a l'avinguda de la Constitució hi hagi uns grans comptadors horaris que marquen l'inici i el final de la celebració.
La tamborada de Tobarra està declarada patrimoni immaterial de la humanitat per la Unesco des de 2018 i bé d'interès cultural per la Junta de Castella-la Manxa.
