A tot Europa penja el cartell: "Tancat per coronavirus"
Només una epidèmia podia deixar buida la plaça de Sant Marc (Europa Press / Manuel Silvestri)

A tot Europa hi ha penjat el cartell: "Tancat per coronavirus"

L'epidèmia paralitza l'activitat, buida els carrers i les places i obliga la gent a quedar-se a casa

RedaccióActualitzat

L'amenaça del coronavirus ha deixat pràcticament buides les ciutats i els pobles a tot Europa. Una situació excepcional provocada per una epidèmia que sacseja tot el món, i en particular el continent europeu. Sota la consigna "Queda't a casa", els carrers i les places estan poc menys que deserts, i les poques persones que hi transiten procuren mantenir almenys la distància de seguretat d'un metre entre elles. Les patrulles policials les conviden a tornar a casa seva, esperant que el virus comenci a desaparèixer de les nostres vides.

Els països de la Unió Europea tanquen fronteres durant unes setmanes mentre continua augmentant la xifra de morts i contagiats. Es vol limitar l'expansió de la malaltia i facilitar l'absorció dels pacients pels sistemes de salut.

Tothom està tancat i en estat d'"hibernació" dins de cada país, suspenent les activitats no essencials i restringint les reunions en grup. Cada estat adopta mesures per lluitar contra la Covid-19 en funció de l'impacte que està rebent. A Europa penja el cartell: "Tancat per coronavirus".


ESPANYA

Restriccions en el moviment de les persones per tot el país si no és per motius excepcionals, dins de l'estat d'alarma aprovat aquest cap de setmana. Tancament dels centres educatius i de comerços, suspensió dels espectacles esportius i culturals, i també tancament dels locals d'oci. Les restriccions afecten igualment els llocs de culte i les cerimònies civils i religioses.


PORTUGAL

El govern podria decretar l'estat d'emergència a causa de la Covid-19, tot i que, fins ara, Portugal no és un dels països més castigats per la malaltia. L'executiu de Marcelo Rebelo de Sousa estudia un paquet de mesures per enfrontar-se amb la crisi. A les dues grans ciutats, Lisboa i Porto, l'activitat ha quedat molt reduïda, les escoles han tancat i ja no queden turistes.


FRANÇA

Emmanuel Macron ha posat en marxa un pla de xoc contundent davant l'increment de casos a França. Només una declaració jurada permet els desplaçaments. La policia té ordres d'imposar multes de fins a 135 euros a qui no respecti la consigna de quedar-se a casa, si no és per motius laborals, sanitaris, alimentaris o, per raons excepcionals, familiars. Només continuen oberts farmàcies, botigues d'alimentació, gasolineres, bancs, estancs i quioscos de premsa.
 

A tota Europa penja el cartell: Tancada per coronavirus
Venent pa amb mascareta a Nantes (Europa Press / Stéphane Mahe)


ALEMANYA

El govern alemany recomana no viatjar fora i s'encarrega de repatriar qui estigui a l'estranger, sigui per turisme o altres motius. Només continuen obertes botigues d'alimentació, farmàcies i altres comerços d'articles de primera necessitat. També treballen als bancs, gasolineres, perruqueries i bugaderies. A tots els estats federats s'han tancat escoles i universitats.


ITÀLIA

El país europeu més afectat pel coronavirus està aplicant una estratègia de contenció que passa pel tancament total de tots els negocis, amb l'excepció dels que ofereixen serveis essencials, com supermercats, farmàcies, bancs o oficines de correus. S'han clausurat cinemes, teatres i museus, no estan permeses les concentracions públiques i s'han suspès tots els esdeveniments esportius i les cerimònies religioses i civils. La gent pot sortir al carrer només per motius de salut, per feina o per necessitat. Es pot anar a comprar, amb entrades limitades als supermercats i mantenint la distància mínima d'un metre per evitar els contagis.


REGNE UNIT

Les autoritats britàniques s'han resistit fins als últims dies a adoptar mesures radicals. De fet, encara no hi ha tancaments d'establiments. El govern ha demanat a la població que procuri no tenir contacte amb altres persones tret que sigui inevitable. Aconsella no anar a pubs, cafeteries, clubs, cinemes i teatres. Fins ara no s'han plantejat sancions. Són només recomanacions. No s'han tancat comerços ni centres escolars, però es demana a les persones que treballin des de casa seva i que no viatgin.
 

A tota Europa penja el cartell: Tancada per coronavirus
A Londres alguns pubs continuen oberts (Europa Press / Kevin Coombs)



BÈLGICA I HOLANDA

L'augment de casos durant el cap de setmana ha provocat que el govern de Bèlgica no hagi escatimat mesures per combatre el coronavirus. Han tancat els restaurants, bars i discoteques, i s'han cancel·lat les activitats recreatives, esportives i culturals. S'han suspès les classes a les escoles, encara que no hi ha un tancament total. Aquest pla, que exclou els hotels, està previst que duri fins al 3 d'abril.

A Holanda han aplicat mesures semblants. Es recomana el distanciament social i el tancament de bars i restaurants, i també de col·legis i gimnasos. Una gran part dels ciutadans treballen des de casa seva. Un fet que s'ha constatat davant l'absència de passatgers en el transport públic, seguint la recomanació de les autoritats holandeses. En principi, el president, Mark Rutte, rebutja la possibilitat de tancar fronteres per a qui ve de zones amb molts casos de contagi.


PAÏSOS NÒRDICS

A Suècia es recomana el teletreball sempre que es pugui i que les escoles secundàries i universitats tanquin els seus espais i facin classes a distància.
 

A tota Europa penja el cartell: Tancada per coronavirus
El centre d'Estocolm, pràcticament sense vianants (Europa Press / TT Newa Agency)


A Noruega han estat més contundents. S'ha ordenat la clausura dels col·legis, universitats, bars i restaurants, en principi fins al 26 de març.

A Finlàndia han tancat fronteres i només es permet tornar als residents en el país. També s'ha decidit confinar la gent gran i altres grups de risc. La resta de la població pot sortir al carrer, evitant el contacte físic. No es poden reunir més de 10 persones.

La primera ministra de Dinamarca, Mette Frederiksen, ha ordenat el tancament de les fronteres del país fins al 13 d'abril. El tancament de fronteres no afecta el transport d'aliments, medicines i altres mercaderies.

Fins i tot Islàndia, on no superen els 200 contagiats per coronavirus, està en fase d'emergència.


CENTRE I EST D'EUROPA

A gairebé tots els països del centre i del sud-est d'Europa, de Sèrbia a Àustria, s'han tancat cafeteries, restaurants i altres establiments d'oci i també s'han suspès les competicions esportives.

La llibertat de moviment s'ha reduït de manera dràstica a Àustria, Bulgària, la República Txeca, Eslovàquia i Eslovènia, on es demana als habitants que es quedin a casa. Eslovènia ha eliminat per a les pròximes setmanes el transport públic, tant l'autobús com el tren.

A la República Txeca hi ha un aïllament més seriós, amb un confinament de 21 localitats a l'est del país, controlat per l'exèrcit.
 

A tota Europa penja el cartell: Tancada per coronavirus
Vehicles de la policia circulant pel cor de Viena, on encara es permet passejar pels carrers (Europa Press / Leonhard Foeger)


A Àustria i Bulgària només es permet anar a treballar, comprar productes bàsics i col·laborar amb els més necessitats. Es tolera, però, anar a passejar, això sí, guardant distàncies entre els vianants. A Sèrbia, l'exèrcit vigila les entrades als hospitals amb malalts de Covid-19 i la policia controla les quarantenes.

A molts dels països d'aquesta zona, la vulneració de les normes pot ser castigada amb multes o penes de presó.

Hi ha excepcions com Hongria, on continuen oberts restaurants, bars i comerços, encara que en horari reduït. A les tres de la tarda es tanquen les portes. I a Romania no s'ha limitat, de moment, la llibertat de moviment dels ciutadans.

Punt i a part mereix el cas de Montenegro on, oficialment, no hi ha morts ni infectats per coronavirus fins aquest dimarts, tot i la proximitat amb Itàlia. Les autoritats prohibeixen les reunions públiques i mantenen tancats escoles, ports i fronteres durant dues setmanes.


GRÈCIA

Gran part dels comerços i establiments com bars i restaurants es mantenen tancats aquestes setmanes a Grècia. Tots els locals d'oci també s'han clausurat. S'han tancat les grans superfícies comercials. Només les botigues d'alimentació, gasolineres, farmàcies, bancs i tallers mecànics estan oberts. A més, el govern ha prohibit la celebració d'oficis religiosos.


ANDORRA

A Andorra s'ha aturar la majoria de l'activitat econòmica. Un decret paralitza el sector de la construcció, la indústria i determinades professions liberals. Es mantenen oberts els serveis bàsics, com els establiments alimentaris i d'higiene, les farmàcies i les gasolineres. L'administració pública es reduirà als serveis mínims. La mesura té una durada de dues setmanes prorrogable a vuit dies més si el coronavirus continua castigant el Principat.

ARXIVAT A:
Coronavirus SalutMobilitatUnió Europea
Anar al contingut