A un 25% de la població li falta vitamina D, que proporciona el sol
Tot i que vivim en un país assolellat, ens passem la major part del temps en espais tancats
A moltes persones que s'han fet una anàlisi últimament els han dit que els falta vitamina D. Però aquesta és una qüestió controvertida. Les anàlisis marquen com a nivell suficient 30 nanograms per mil·lilitre de sang, però molts metges consideren que si s'està entre 20 i 30 no cal amoïnar-se i que és per sota d'aquesta xifra que s'han de prendre mesures.
En tot cas, sí que hi ha consens que una part important de la població té una mancança d'aquesta vitamina, sobretot als països industrialitzats. A Catalunya, es calcula que una de cada quatre persones té aquesta carència.
El 90% de la vitamina D es genera gràcies a la radiació solar. I aquí comença el segon debat. Com pot ser que amb un clima com el que tenim ens falti vitamina D?
És clar que vivim en un país assolellat, però també és cert que passem la major part del temps en espais tancats. A més, tret de l'estiu, el sol només ens toca a les mans i a la cara. Ara, els metges es plantegen si cal abaixar una mica la guàrdia i exposar-nos una estona més al sol.
José Manuel Carrascosa, dermatòleg de l'Hospital Trias i Pujol, ens explica què cal fer.
"Hem de ser capaços d'actuar en funció de l'estació de l'any, sabent que, a l'estiu, amb deu minuts en tenim prou per a la vitamina D i amb trenta ens cremarem, mentre que, a l'hivern, probablement ens faran falta una o dues hores, i amb tres o quatre hores ens podem cremar."
L'edat i el color de la pell
A més de l'estació de l'any, l'edat i el color de la pell també influeixen en la capacitat de sintetitzar vitamina D. Les persones grans en generen amb més dificultat i és més freqüent que en tinguin dèficit. Tenir la pell blanca, en canvi, en facilita la síntesi.
Quan ens falta vitamina D no absorbim bé el calci, i el cos el va a buscar allà on sap que en té, a l'esquelet. Tot i que la falta d'aquesta vitamina s'ha associat amb malalties com la depressió, l'esclerosi o la diabetis, la vitamina D té efectes clars sobre el risc d'osteoporosi. Ho asseguren metges de família com Cristina Carbonell.
"El que hem de recomanar és fer exercici a l'aire lliure, sobretot quan som joves, i a l'estiu, que és quan sintetitzem vitamina D. Normalment, nosaltres sintetitzem vitamina D durant l'estiu, i, de la que sintetitzem durant l'estiu, en vivim la resta de l'any."
Una altra de les raons que s'apunten per explicar aquest dèficit de vitamina D és una utilització excessiva de protectors solars. Alguns metges aconsellen posar-se crema solar un cop ja s'és a la platja perquè el cos rebi els rajos del sol directament durant cinc o deu minuts.
Suplements quan s'està molt baix de vitamina D
Quan els nivells de vitamina D són molt baixos, els metges aconsellen prendre'n suplements. És el que van recomanar a una bona part dels jugadors de bàsquet de la Penya. En un estudi que es va fer amb el primer equip l'any 2008 es va comprovar que, després de l'hivern, la meitat dels jugadors tenien dèficit de vitamina D. En un altre, fet amb ballarins, que també assagen en espais tancats, el resultat va ser el mateix.
♦ Dinamarca demana ajuda a Espanya en la prevenció del càncer de pell
En alguns països on la falta d'aquesta vitamina preocupa des de fa temps, l'opció ha estat afegir-ne a productes de consum habitual. Curiosament, això ha fet que en llocs com Suècia o Anglaterra la gent tingui nivells de vitamina D més alts que a Espanya.