L'exministre de Transports José Luis Ábalos (Europa Press/Matias Chiofalo)

Ábalos, a un pas de la imputació pel cas Koldo: la Guàrdia Civil li atorga un "paper rellevant"

Els investigadors presenten un informe al jutge en què apunten que l'entramat hauria pagat un xalet i un lloguer al polític
Actualitzat
TEMA:
Cas Koldo

El cercle al voltant de l'exministre socialista José Luis Ábalos pel cas Koldo s'estreny. El jutge que investiga un suposat cas de corrupció en la compra de mascaretes al Ministeri de Transports quan ell estava al capdavant ha fet aquest dijous el primer pas per enviar el cas al Suprem, que haurà de decidir si l'imputa o no.

Això, després que la Guàrdia Civil hagi presentat un informe en què se li atribueix un "paper rellevant i de responsabilitat" en la trama, investigada pel possible pagament de comissions il·legals.

Precisament, al document entregat al jutge, de més de 200 pàgines, s'hi apunta que l'entramat hauria pagat un xalet i un lloguer al polític.

Malgrat haver estat expulsat del PSOE al febrer, Ábalos manté l'acta de diputat, i per això el magistrat ha demanat al Congrés que confirmi que és aforat i que, per tant, l'haurà de jutjar el Suprem.


"Vinculació directa" amb un dels principals investigats

Ábalos, que va arribar a ser el número dos del PSOE, sempre ha defensat que és innocent, però els investigadors de la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil descriuen que tenia una "vinculació directa" amb un dels principals investigats de la trama, l'empresari Víctor de Aldama, president del Zamora CF.

De Aldama es va introduir suposadament al ministeri gràcies a l'ajuda de la mà dreta d'Ábalos, l'assessor Koldo García, per aconseguir contractes públics com els de compravenda de mascaretes i beneficiar-se de la xarxa de contactes que li facilitaven.

Justament, l'empresari ha ingressat aquest divendres a la presó per un altre cas: un suposat frau amb hidrocarburs.

L'empresari Víctor de Aldama, un dels principals investigats pel cas Koldo (Europa Press/Isaac Buj)

Ábalos i el xalet pagat per la trama a Cadis

Tot i que no consten pagaments en efectiu, l'atestat policial revela algunes de les contraprestacions que hauria rebut Ábalos de la trama.

S'apunta, per exemple, que l'exministre hauria gaudit d'una casa valorada de més de 500.000 euros a Cadis comprada per De Aldama a través d'altres suposats testaferros.

Fins i tot s'aporten indicis que mostren que l'exlíder del PSOE hauria arribat a enviar al seu assessor diversos anuncis d'immobles a la urbanització La Alcaidesa, prop de Sotogrande, on finalment la trama va adquirir el xalet.

Es dona la circumstància que el primer dels missatges amb enllaços es va enviar només quatre dies després de l'adjudicació d'un dels contractes de mascaretes a l'empresa investigada per part del Ministeri de l'Interior.


De Aldama va pagar 88.000 euros de lloguer a una parella de l'exministre

Les investigacions de l'UCO també acrediten que De Aldama va pagar fins a 88.000 euros en mensualitats d'un pis a Madrid a una parella de l'exministre de Transports.

En concret, l'empresari va fer front fins a 32 rebuts de 2.700 euros al mes d'un apartament de luxe en el qual residia una dona.

A més, aquesta dona va estar contractada com a auxiliar administrativa en una empresa dependent del Ministeri i sota supervisió del germà de Koldo García, que també hi treballava.


El viatge de Delcy Rodríguez

L'UCO també adjunta una captura de pantalla d'un missatge en què Ábalos informava el president del govern que la vicepresidenta veneçolana, Delcy Rodríguez, volia reunir-se "discretament", al que Sánchez va respondre "bé".

Malgrat que Rodríguez tenia prohibida l'entrada a l'Estat per un acord de la Unió Europea, De Aldama va preparar per a ella una agenda de quatre dies a Madrid.

La visita incloïa diverses trobades amb empresaris espanyols i una reunió amb Ábalos al seu despatx.

Però des de La Moncloa neguen que el president autoritzés la visita oficial i apunten que, quan es van adonar que Rodríguez tenia vetat trepitjar la Unió Europea, el viatge es va cancel·lar.

Amb tot, Ábalos i Rodríguez es van arribar a trobar a peu de pista a Barajas, segons l'informe de l'UCO, fet que Ábalos ha qualificat de salutació informal.

Delcy Rodríguez es va reunir amb Ábalos, tot i tenir l'entrada a l'Estat prohibida (Europa Press)

"Qui la fa, la paga": Sánchez s'espolsa qualsevol responsabilitat

Ábalos va ser persona de confiança de Sánchez i, per això, tot plegat ha suposat una sotragada per al PSOE i per La Moncloa. Precisament, aquest divendres el president del govern espanyol ha volgut espolsar-se qualsevol responsabilitat i ha defensat la gestió que s'ha fet del cas dient que s'ha actuat "amb contundència i amb determinació":

"No hi haurà impunitat. A diferència del que ha passat en èpoques passades, al meu govern, qui la fa, la paga."

Més enllà de Sánchez, el PSOE ha sortit aquest divendres en tromba a desvincular-se d'Ábalos per veu de diversos ministres.

Aquest dijous, en transcendir l'informe policial, el mateix Ábalos ha reconegut que la possible imputació "era d'esperar" i que ara podrà "defensar-se millor que fins ara".

ARXIVAT A:
Corrupció José Luis Ábalos Govern espanyol PSOE Guàrdia Civil Tribunal Suprem Audiència Nacional Cas Koldo
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut