L'exministre de Transports José Luis Ábalos (Europa Press/Matias Chiofalo)

Ábalos, a un pas de la imputació pel cas Koldo: la Guàrdia Civil li atorga un "paper rellevant"

Els investigadors presenten un informe al jutge en què apunten que l'entramat hauria pagat un xalet i un lloguer al polític

RedaccióActualitzat

El cercle al voltant de l'exministre socialista José Luis Ábalos pel cas Koldo s'estreny. El jutge que investiga un suposat cas de corrupció en la compra de mascaretes al Ministeri de Transports quan ell estava al capdavant ha fet aquest dijous el primer pas per enviar el cas al Suprem, que haurà de decidir si l'imputa o no.

Això, després que la Guàrdia Civil hagi presentat un informe en què se li atribueix un "paper rellevant i de responsabilitat" en la trama, investigada pel possible pagament de comissions il·legals.

Precisament, al document entregat al jutge, de més de 200 pàgines, s'apunta que l'entramat hauria pagat un xalet i un lloguer al polític. En concret, una casa valorada en gairebé 600.000 euros a Cadis i fins a 88.000 euros en mensualitats d'un pis a Madrid a la parella de l'exministre de Transports.

Malgrat haver estat expulsat del PSOE al febrer, Ábalos manté l'acta de diputat, i per això el magistrat ha demanat al Congrés que confirmi que és aforat i que, per tant, l'haurà de jutjar el Suprem.


"Vinculació directa" amb un dels principals investigats

Ábalos, que va arribar a ser el número dos el PSOE, sempre ha defensat que és innocent, però els investigadors de la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil descriuen que tenia una "vinculació directa" amb un dels principals investigats de la trama, l'empresari Víctor de Aldama, president del Zamora CF.

De Aldama es va introduir suposadament al ministeri gràcies a l'ajuda de la mà dreta d'Ábalos, l'assessor Koldo García, per aconseguir contractes públics com els de compravenda de màscares i beneficiar-se de la xarxa de contactes que li facilitaven.

Justament, l'empresari ha ingressat aquest divendres a la presó per un altre cas: un suposat frau amb hidrocarburs.


"Qui la fa, la paga": Sánchez s'espolsa qualsevol responsabilitat

Ábalos va ser persona de confiança de Sánchez i, per això, tot plegat ha suposat una sotragada per al PSOE i per la Moncloa. Precisament, aquest divendres el president del govern espanyol ha volgut espolsar-se qualsevol responsabilitat i ha defensat la gestió que s'ha fet del cas dient s'ha actuat "amb contundència i amb determinació":

"No hi haurà impunitat. A diferència del què ha passat en èpoques passades, amb el meu govern, qui la fa, la paga".


També s'ha referit a tot plegat el ministre d'Economia, Carlos Cuerpo. Preguntat a Els Matins de TV3 per les implicacions polítiques que tindria la imputació d'Ábalos, ha assegurat tenir "total tranquil·litat" i ha demanat "total transparència":

"Que s'investigui i es portin aquests processos judicials fins al final".

I s'hi ha afegit el ministre de Presidència i Justícia, Felix Bolaños, des de Luxemburg, dient que el govern espanyol vol "que s'investigui i que qui hagi de pagar, que pagui".

Aquest dijous, en transcendir l'informe policial, el mateix Ábalos ha reconegut que la possible imputació "era d'esperar" i que ara podrà "defensar-se millor que fins ara".

ARXIVAT A:
CorrupcióPSOEGuàrdia CivilTribunal Suprem Audiència NacionalJosé Luis ÁbalosGovern espanyolCas Koldo
Anar al contingut