Abraçades i retrobaments: alumnes de Paiporta tornen a l'escola un mes després de la dana

Encara hi ha escoles del poble que no poden obrir i tenen moltes dificultats: "Hi ha moltes parts del poble que encara esperen que arribi ajuda"

Actualitzat

Aquest dijous, la majoria d'escolars tenen el cap en els tres dies de festa que els esperen; per contra, els de les escoles afectades per la dana es deleixen per tornar a les seves aules.

Finalment, cinc setmanes després de les inundacions del País Valencià, els alumnes de quatre escoles públiques de Paiporta han pogut tornar als seus centres.

Però no són tots, algunes de les escoles més afectades per les inundacions encara no poden obrir i les famílies reclamen que s'acceleri el procés de recuperació dels centres i se'n certifiqui la salubritat.
 

Tornar a la meva escola

A la porta, abraçades entre companys, alegria de famílies i docents de retrobar-se, i una rebuda especial en aquest primer dia d'escola, a la seva escola, com remarca l'Encarna, la mare del Roc:

"El Roc tenia moltíssimes ganes de tornar al col·le, al seu col·le, i veure els seus amiguets."  

El nen s'abraça a una amiga retrobada, perquè mentrestant han hagut d'anar a l'escola d'un altre poble. "Els enyorava", diu el Roc, "he estat a la Gavina amb uns altres amics i m'hi he conformat."

Un dels camins per arribar al CEIP Jaume I de Paiporta (3Cat)

Encara hi ha fang als carrers, el camí cap a l'escola no és fàcil ni bonic. A les vores dels dos camins que s'han obert per arribar al centre hi ha piles de cotxes, fang i brossa de les inundacions. El record és encara molt present, el fang és per tot arreu i a l'escola no volen que hi entri.

La Lucía, la mare d'una nena, pregunta si les sabates es canvien fora o dins. "Hem de portar unes sabates i no poden entrar amb les sabates que venen brutes del carrer", explica.

Maite Donet, directora del CEIP Jaume I, rep un per un els alumnes amb una picada de mans: "És una petita finestra que s'obre i és una alegria veure'ls a tots. Perquè una escola sense xiquets...", s'interromp emocionada.
 

Soldats de l'UME fan un passadís de rebuda

I al darrere de la directora, també reben els alumnes els professors i un passadís de soldats de l'UME i bombers que han col·laborat en les tasques de neteja i desbrossament per fer possible la tornada a l'escola.

Soldats de l'UME i bombers han rebut els alumnes que han tronat a l'escola a Paiporta (3Cat)

Entre aplaudiments i abraçades, un retorn emotiu per a tothom, després del desastre que els ha colpit. La dana és molt present, en el paisatge i en les vides de tots. L'obertura de l'escola és un moment molt especial on d'ara endavant caldrà gestionar amb molta estima i cura les emocions.
 

Encara hi ha moltes escoles que no poden obrir

El Jaume I és un dels que ha pogut obrir, però encara hi ha altres escoles del poble que tenen moltes dificultats. "Clar, és que encara hi ha moltes parts del poble que encara esperen que arribi ajuda", diu la Susana, una de les mares, a la porta del centre.

Aquest dimecres famílies representants de les associacions de mares i pares d'alumnes (AMPA) dels centres afectats per la dana que encara no han pogut tornar a les aules exigien davant la Conselleria d'Educació que actuï amb "urgència" i que s'accelerin els tràmits per a la certificació del bon estat de les instal·lacions educatives.

Una aula d'una de les escoles que no pot obrir perquè hi ha fongs a les parets (3Cat)

El president de FAMPA Valencià, Rubèn Pacho denuncia la situació i reclama certificacions de la salubritat dels centres.

 "Ens trobem amb centres que estan, encara que nets, amb fongs des de terra fins al sostre. I volen unes certificacions que són absolutament reclamables."

També denuncien la falsa normalitat. Les escoles que obren no ho fan del tot perquè tenen molts espais inservibles. I com passa també amb els que desplaçats a altres escoles i els que fan classe via telemàtica, falta molt material i fins i tot docents. 

Concentració de les AMPA a la Conselleria d'Educació a València (3Cat)
ARXIVAT A:
Educació MenorsPaís ValenciàCrisi climàtica
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut