Abril, mes clau: arriben més dosis que han de permetre accelerar el ritme de vacunació
Aquest divendres han arribat 168.000 dosis d'AstraZeneca, que es començaran a administrar dissabte a la tarda
Aquest divendres han arribat 168.000 dosis de vacunes d'AstraZeneca que es començaran a administrar aquesta mateixa Setmana Santa. També es preveu que a finals de mes arribin més dosis de la vacuna de Janssen. Un impuls que Salut vol aprofitar per accelerar el ritme de vacunació aquest mes d'abril, que comença el segon trimestre de vacunacions.
Del total de dosis que arriben a Catalunya, 60.000 es dedicaran a segones dosis i la resta es posaran en una setmana a persones que encara no s'hagin vacunat. Les immunitzacions amb aquestes dosis començaran aquest dissabte a la tarda.
L'arribada de les noves dosi ha permès a Salut tornar a obrir l'opció de demanar hora per vacunar-se a les persones que tenen entre 60 i 65 anys. La Generalitat ja ha fet enviaments d'SMS a les persones de més de risc, però les persones que no són de risc també poden demanar hora a través del web vacunacovid.
El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha assegurat a una entrevista a "El matí de Catalunya Ràdio" que el ritme de vacunacions el marca l'arribada de dosis, i afegeix que acceleraran el ritme sempre que les dosis compromeses arribin sense retards:
"És, per dir-ho d'alguna manera, un calvari. No se sap mai res, no pots programar i és molt difícil planificar."
En total, a Espanya han arribat 1.056.500 dosis de la vacuna d'AstraZeneca, que es troben en els magatzems centrals del Ministeri de Sanitat. Aquestes es començaran a distribuir aquest divendres a les comunitats autònomes. Dilluns també es preveu que arribaran 1.200.000 vacunes Pfizer, que també seran distribuïdes.
Nou trimestre de vacunació
Amb l'entrada del mes d'abril es tanca el primer trimestre de vacunacions. Els primers tres mesos s'han administrat a Catalunya 1.366.000 dosis, o el que és el mateix: 930.000 persones han rebut la primera dosi, de les quals 434.000 ja tenen la pauta completa.
Aquest dimecres s'ha batut un rècord en la vacunació ja que es van administrar 80.000 vacunes.
En aquests moments, Espanya, tot i que més lentament del que s'esperava, està a punt de complir el seu primer objectiu: vacunar el 80% dels majors de 80 anys. El segon objectiu, immunitzar el 70% de la població abans de l'estiu, dependrà de l'arribada de les vacunes.
La ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha tornat a assegurar aquest dijous que l'objectiu de tenir vacunats 33 milions d'espanyols al llarg de l'estiu és assequible. També ha instat les comunitats autònomes a seguir vacunant aquests dies festius, tot i que unes quantes, com Madrid, ja han dit que no ho faran.
Distribució de la vacuna a Catalunya
En el cas del personal de risc i dels majors de 80 anys, el sistema sanitari cita les persones de forma individual als CAP o centres corresponents.
Ara, però, per rebre la vacuna d'Oxford, a banda de les cites dels CAP, les persones d'entre 60 i 65 anys poden agafar cita prèvia a internet a qualsevol dels punts de vacunació del país. Això ha despertat desconfiances en algunes comarques del Pirineu, que no han amagat el temor que aquest sistema obert pugui provocar un efecte crida.
Aquest sistema, però, només serveix per a la vacuna d'AstraZeneca. De fet, Salut no ha detectat grans desplaçaments per rebre la vacuna. Sara Manjón, directora Àrea Organitzacions i Professionals Servei Català Salut, assegura que l'acceptació del sistema és similar a tot el país:
"Té un comportament bastant equitatiu Catalunya, les diferents regions sanitàries. Per tant, la nostra distribució aquestes dues setmanes que portem distribuint d'AstraZeneca ho fem per població, per residència, per la gent que viu allà."
Del total de vacunes d'AstraZeneca que arriben a Catalunya cada setmana, una part s'envia als punts de vacunació, mentre que una altra part es destina als centres d'atenció primària per poder citar directament pacients de risc o fins i tot amb dificultats socioeconòmiques i evitar que quedin al marge de la vacunació.
La vacunació a Europa, més lenta del que s'esperava
Aquest canvi de trimestre en la vacunació té lloc el mateix dia que l'Organització Mundial de la Salut ha qualificat d'inacceptable el ritme de vacunació a la Unió Europea, que només ha arribat a l'11,6% de la població.
L'OMS ha insistit que és massa lent per poder guanyar la batalla al virus. Sobretot, davant les variants més contagioses i amb la previsió de més desplaçaments per les vacances de Setmana Santa.
El ritme de vacunació de la Unió Europa està molt per sota del de països com el Regne Unit, on ja han rebut almenys una dosi el 45,5% de la població. És una xifra especialment alta, perquè aquest país ha apostat per donar almenys una primera dosi al màxim nombre de persones. Als Estats Units, el percentatge cau fins al 28,7%, per sota d'Anglaterra, però duplica el de la Unió Europea.
- ARXIVAT A:
- Coronavirus Covid-19Vacunes