
Absolts els 6 regidors de Badalona acusats de desobediència el 12-O
Absolts els regidors de Badalona acusats de desobediència per haver obert l'Ajuntament el 12 d'octubre del 2016, sent festiu i en contra de les resolucions que ho prohibien.
La sentència, que s'acaba de fer pública, considera no culpables els regidors de Badalona Oriol Lladó i José Téllez, i els altres càrrecs jutjats la setmana passada.
La justificació de la jutge és que, com a càrrecs públics, no estan sotmesos a un calendari laboral i que poden exercir les seves funcions les 24 hores del dia i els 365 dies de l'any. La Fiscalia demanava una inhabilitació de 15 mesos. La sentència es pot recórrer ara davant l'Audiència de Barcelona.
Els sis representants municipals --Oriol Lladó (ERC), José Téllez (CUP), Agnès Rotger (ERC), Eulàlia Sabater, Fàtima Taleb i Francesc Duran (GB)-- van obrir el vestíbul d'un edifici municipal i van atendre consultes ciutadanes sense fer cap tràmit.
Lladó s'ha mostrat satisfet per la decisió de la magistrada.
Téllez també ha reaccionat a les xarxes socials, en aquest cas dient que no hi ha res a celebrar perquè és "una obvietat que mai hauria d'haver anat als jutjats".
Rotger, per la seva banda, ho veu com un bon precedent:
Un "acte polític"
En la seva declaració davant de la jutge van al·legar que va ser "un acte polític" i que van anar a treballar perquè no hi havia "res a celebrar". Els regidors van explicar que no van "obrir al públic" l'Ajuntament perquè, tot i informar els ciutadans des del vestíbul, no es va fer cap tràmit.
Un jutge havia prohibit l'activitat aquell dia a l'Ajuntament, perquè era dia festiu, però tots els acusats van justificar que l'Ajuntament no va obrir, sinó que es van limitar a atendre els ciutadans per la seva condició de càrrecs electes.
Els càrrecs públics poden treballar sempre
La magistrada argumenta que els regidors van complir el mandat judicial perquè feia referència a treballadors públics i ells són càrrecs electes i, com a tals, "no estan sotmesos al calendari laboral". En aquest sentit, afegeix:
"Poden exercir les seves funcions representatives les 24 hores del dia 365 dies l'any, i entren a les dependències de l'Ajuntament qualsevol dia."
La Fiscalia demanava inicialment per a cadascun d'ells 15 mesos d'inhabilitació especial per a càrrec públic electiu, autonòmic o local, i una multa de 4.200 euros, per un delicte de desobediència greu comès per autoritat.