Barcelona

Buch i Colau es donen tres mesos per fer un pla estratègic, pel repunt de la delinqüència

L'alcaldessa de Barcelona reclama al sistema judicial que solucioni la reincidència delictiva

RedaccióActualitzat

Aquest divendres s'ha fet una reunió de la Junta de Seguretat de Barcelona, amb la participació de l'alcaldessa Ada Colau i el conseller d'Interior, Miquel Buch.

La motivació de l'avançament de la reunió de la Junta ha estat que, segons l'últim baròmetre municipal, els barcelonins consideren la delinqüència com el principal problema de la ciutat.

Augment de la delinqüència el 2019

Segons les estadístiques, els robatoris amb intimidació i violència han augmentat un 28% en el primer trimestre de l'any, i els furts un 9%.

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que ha convocat la reunió, havia acusat la Generalitat de no tenir prou cura de la seguretat a la ciutat.

Per la seva banda, el conseller d'Interior, Miquel Buch, havia anunciat abans, aquest dijous, que destinarà 320 mossos més a Barcelona i també ha proposat elaborar un pla estratègic.


Trobar una solució judicial a la reincidència

Després de la reunió, Ada Colau n'ha fet una valoració positiva davant la premsa, dient que espera que hi hagi prou lleialtat institucional per afrontar el problema.

Segons Colau, el problema més greu és el tractament judicial de la reincidència, que no diferencia els "petits lladres ocasionals" dels "grups organitzats professionals":

"El que no pot ser és que s'allargui aquesta situació sense que es distingeixi, perquè m'enteneu de manera clara, entre un petit lladre ocasional per una situació determinada i el que són autèntics grups organitzats professionals que es passen el dia robant i que generen aquesta situació d'alarma greu."

"Aquí necessitem clarament un tractament judicial diferenciat que avui dia no existeix."

L'alcaldessa ha dit que ha demanat al seu equip que "centri els esforços en la judicatura i la fiscalia", i ha afegit que cal "treballar per una reforma legislativa" per solucionar-ho.

 


En aquest sentit, Albert Batlle, tinent d'alcalde responsable de seguretat, ha explicat que ja s'ha reunit amb els responsables de la Fiscalia.

També que té previst exposar el problema a la jutgessa degana de Barcelona i al president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.


A banda d'aquesta línia legislativa i judicial, Colau ha afirmat que, a més dels 320 agents de Mossos nous que han de venir ara, aquest estiu ja hi ha a la ciutat 280 agents més, entre guàrdies urbans i mossos.

"Barcelona, ciutat segura"

Per la seva banda, Buch ha exposat la proposta de pla estratègic de la seva conselleria, que hi ha la intenció de tenir completat d'aquí 3 mesos.

Amb el títol "Barcelona, ciutat segura", aquesta proposta, que ha fet seva l'ajuntament encapçalat per Colau, parteix de les xifres més importants sobre la delinqüència a la ciutat.

Segons aquestes xifres, el 2011 va haver-hi un total de 191.654 fets delictius a Barcelona, el 2016 havien baixat a 173.284 i el 2018 van augmentar fins a 222.700, un 25% més.

Aquest any 2019 han augmentat un 9% més. La immensa majoria són delictes contra el patrimoni, dels quals un 80% són furts.

Els robatoris amb força són un 10%, i augmenten un 15%; i els robatoris amb violència o intimidació un 9,3%, i augmenten un 31%.


Més patrulles de Mossos al carrer

Per revertir la tendència, Interior assegura que vol "abordar amb fermesa i voluntat d'entesa" la situació, col·laborant amb l'Ajuntament i amb entitats com l'ATM, el Port o la Cambra de Comerç, entre altres.

Ofereix diferents instruments per fer-ho: el pla de xoc que es concreta en els 320 nous mossos, i també el reforçament de la direcció de la regió policial de la ciutat.

També una nova unitat de seguretat ciutadana perquè hi hagi més patrulles al carrer, i una nova oficina al centre de la ciutat per atendre a les víctimes.

Una altra intenció és adaptar els sistemes de treball per cobrir les àrees i els àmbits més conflictius, com ara Ciutat Vella i les zones turístiques i d'oci.


Els Mossos demanen fer hores extres

Tres sindicats dels Mossos han aprofitat la convocatòria de la Junta per concentrar-se a la plaça de Sant Jaume, davant l'Ajuntament, i li han entregat a Buch les seves propostes.

Aquests sindicats denuncien la falta d'efectius dels Mossos i demanen que, mentre no arriben les noves promocions, els agents en actiu puguin fer hores extres.

Ho ha dit Imma Viudes, del sindicat SAP-FEPOL, que ha considerat que és l'única manera de solucionar el problema:

"El que estem demanant nosaltres és que creï una bossa d'hores estructural per tal de pal·liar aquesta manca d'efectius, és a dir, que els agents que ja estan treballant, en la seva setmana de festa puguin venir a treballar voluntàriament."

 

ARXIVAT A:
PolicialMossos d'EsquadraAda ColauMiquel Buch
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut