Acaba l'estat d'alarma pel coronavirus i es recupera la mobilitat per tot el territori
Després de tres mesos i una setmana de confinament, aquest dissabte s'acaba l'estat d'alarma i diumenge 21 de juny, coincidint amb el solstici d'estiu, tot Espanya ja estarà en la nova normalitat.
Últim dia amb l'estat d'alarma vigent que coincideix amb el pont de Sant Joan, que incrementarà la mobilitat a tot el país. Trànsit calcula que des de divendres fins a aquest migdia sortiran de l'àrea metropolitana de Barcelona uns 120.000 vehicles.
El decret de nova normalitat, que el Congrés aprovarà aquesta setmana, no té data de caducitat i estarà vigent mentre duri la crisi sanitària i amb la previsió que arribi una segona onada de la pandèmia durant la tardor.
Des d'aquest diumenge es pot viatjar a tot el territori espanyol sense més limitació de l'ús obligatori de mascareta quan no es pugui garantir la distància de seguretat, i s'obren les fronteres amb els països de l'espai Schengen.
Només Portugal, d'entre tots els països de l'espai Schengen, s'esperarà a aixecar el veto als ciutadans espanyols i a reobrir la frontera terrestre amb Espanya a l'1 de juliol, just quan la UE obri també les portes a l'entrada de persones d'altres països, sempre que tinguin una situació epidemiològica semblant a l'europea.
A partir de diumenge 21, els turistes que arribin a l'Estat ja no hauran de guardar una quarantena obligatòria de 14 dies. Als aeroports es faran controls de temperatura, es comprovarà la informació del vol i la reserva d'allotjament. El govern espanyol ha descartat fer proves PCR generalitzades a totes les persones que entrin al país.
L'obertura de fronteres permetrà que a poc a poc es vagi recuperant l'activitat turística, un sector molt important per a l'economia catalana i espanyola que ha patit una forta patacada aquests mesos d'aturada.
Llibertat de moviments, però amb restriccions
Però les restriccions que han marcat aquests tres mesos d'estat d'alarma no desapareixeran de la nit al dia. Cal continuar contenint la transmissió comunitària del virus i controlant la possible aparició de nous brots fins que hi hagi una vacuna o un tractament efectiu contra el SARS-CoV-2.
Divendres, el ministre de Sanitat va actualitzar les xifres de víctimes a Espanya per la Covid. La xifra oficial de persones mortes durant la pandèmia a Espanya s'incrementa fins a 28.315:
En aquesta nova etapa de la crisi sanitària seran les comunitats autònomes les que assumiran la gestió de la crisi sanitària per la Covid-19.
Catalunya ja ha recuperat aquesta setmana les competències per liderar, a partir d'ara, la situació de pandèmia. El govern treballa per continuar regulant els aforaments a locals públics i les mesures concretes a adoptar per evitar rebrots del coronavirus.
Caldrà continuar extremant les mesures higièniques per evitar la transmissió del virus: portar mascareta, mantenir una distància de seguretat de mínim un metre i mig i rentar-se sovint les mans. A més, es recomana evitar els llocs on hi pugui haver aglomeracions de persones i ser responsables si es detecta qualsevol símptoma de la malaltia i avisar els serveis de salut.
Marc Ramentol, director general de Professionals de la Salut recomana sociabilitzar en grups estables, en el nostre entorn habitual de convivència per evitar:
"Un element important és intentar socialitzar-nos en grups el més estables possibles, i evitant grans aglomeracions. Això ens dona molta capacitat de traçabilitat de casos en el cas que es produeixi un contagi."
El president de la Generalitat podrà tornar a decretar confinaments concrets per contenir brots de la malaltia com es va fer a principis de març a Igualada i la conca d'Òdena. Però, acabat l'estat d'alarma, no es pot restringir la llibertat de moviments de manera generalitzada com s'ha fet durant els últims tres mesos.
Nova normalitat quan la pandèmia s'accelera al món
Espanya dona per acabat l'estat d'alarma i entra en un període de nova normalitat, com l'ha batejat l'executiu espanyol, amb mascareta i distància física, amb aforaments limitats i amb alguns sectors encara teletreballant.
Una nova normalitat que haurà de permetre anar agafant el ritme de la vida prepandèmia quan, a la resta del món, l'OMS adverteix que la pandèmia s'està accelerant. Divendres, el nombre de contagis al món va assolir un nou rècord: 150.000 noves transmissions del coronavirus en un sol dia. Ja hi ha 8,5 milions d'infectats a tot el món i es calcula que la xifra de morts supera els 454.000.
- ARXIVAT A:
- Coronavirus Estat d'alarma