Els actors han celebrat l'acord que posa fi a la vaga després de 118 dies (Reuters/Mario Anzuoni )

Acaben 118 dies de vaga dels actors de Hollywood, que arriben a un acord pel nou conveni

El conveni millora els salaris, estableix la participació en els beneficis pel consum en streaming i protegeix els actors davant la intel·ligència artificial

Els actors de Hollywood arriben a un acord amb les productores, grans estudis i plataformes de streaming per desconvocar una vaga històrica que ha paralitzat la indústria audiovisual nord-americana durant gairebé quatre mesos.

A les 9 del matí, hora catalana, s'ha fet efectiu el final de la vaga tot i que l'acord s'ha de sotmetre a votació dels associats, que tot indica que aprovarà.

"La nostra vaga ha acabat oficialment i s'han aixecat tots els piquets", ha dit el sindicat en un comunicat, i ha assegurat: "Hem aconseguit un conveni que permetrà als membres de SAG-AFTRA de totes les categories construir carreres sostenibles."

L'alegria s'ha desfermat entre els actors quan han anunciat que s'havia arribat a un acord (Reuters/Mario Anzuoni

L'actriu Caitlin Dulany, membre del comitè de negociació del sindicat SAG-AFTRA, ha dit minuts després de donar la notícia: "Tots volem tornar a la feina". Davant la seu del sindicat d'actors a Los Angeles, ha descrit els últims minuts al voltant de la taula de negociacions:

"Ha estat un moment increïble quan tots ens hem aixecat i hem votat per unanimitat aprovar aquest conveni i recomanar-lo als nostres membres."

Aquest divendres donaran més detalls del nou conveni, que regularà les relacions laborals entre la patronal i els 160.000 actors i treballadors d'altres categories del sector que representa el sindicat per als pròxims tres anys. El gremi ha avançat que ha aconseguit "un acord d'abast extraordinari" en les seves demandes principals de millora dels salaris, participació en els beneficis derivats del consum en línia i protecció davant de la intel·ligència artificial.

Durant 4 mesos els actors de Hollywood han fet vaga, i s'han afegit a la que havien començat els guionistes (Reuters/Mario Anzuoni )

La presidenta del sindicat SAG-AFTRA, Fran Drescher, l'actriu coneguda per "La tata", ha celebrat la fita a Instagram:

"Ho hem aconseguit!!!! L'oferta de mil milions de dòlars! Tres vegades més que l'últim acord! S'ha obert un nou camí per a tots! Gràcies als membres de l'AFTRA per mantenir-se i aguantar fins arribar a aquest acord històric! (...) i als nostres sindicats germans pel seu suport implacable! I l'AMPTP (Aliança de Productors de Cinema i Televisió) per escoltar-nos i estar a l'altura!"

 

Hollywood es pot tornar a posar en marxa

Els estudis han qualificat l'acord de "nou paradigma", i han indicat que estan preparats perquè la "indústria reprengui el treball d'explicar grans històries", segons ha indicat l'AMPTP en un comunicat.

Els actors manifestant-se davant una de les productores de Hollywood, la Paramount (Reuters/Mario Anzuoni)

De fet, en les últimes hores, l'AMPTP havia insistit al gremi d'actors per prendre una decisió com més aviat millor i poder intentar salvar la temporada televisiva o avançar en la programació de pel·lícules del 2024. Entre les empreses que han participat en la negociació hi ha Disney, Amazon, Warner Bros. Discovery i Netflix.

La negociació ha estat llarga. La vaga dels actors ha durat 118 dies, des del 13 de juliol, que es van afegir a la vaga que els guionistes havien començat dos mesos abans, al maig.

Els guionistes van arribar a un acord amb la patronal al setembre, després de 147 dies de vaga. La indústria ja tenia qui escrivís les històries, però sense els actors que les interpretessin les produccions de cinema i televisió han estat aturades durant 7 mesos. Ha sigut una de les vagues conjuntes més llargues de la història de Hollywood.

 

ARXIVAT A:
Estats UnitsPrecarietat laboralCinemaTelevisióIntel·ligència artificialDrets laborals
Anar al contingut