Accés limitat o pagant: s'estén la regulació als parcs naturals contra la massificació

Els espais naturals es veuen superats per l'allau de cotxes i visitants

RedaccióActualitzat

Aquesta Setmana Santa, el Parc Natural del Cap de Creus ha tornat a tenir una saturació de vehicles. Una situació que ja es va viure a l'estiu, i, des de llavors, treballen per evitar-la.

Per això, estan preparant un pla pilot que regularà l'accés motoritzat a la punta del far del Cap de Creus i que es preveu aplicar amb la intenció de fer-ho, posteriorment, a la zona de cala Montjoi i cala Jòncols.

De moment, a partir d'aquest estiu s'habilitarà un espai com a aparcament, a la zona del Corral d'en Morell, a Portlligat, i els busos llançadora acostaran els visitants fins al paratge de Tudela, la cala Guillola i el far del Cap de Creus.

"És una prova pilot pensant que d'aquí tres anys el Parc Natural ja tindrà feta l'obra just a sa Alqueria, que serà més o menys el mateix: un gran pàrquing on la gent hagi de deixar el vehicle i hi hagi unes llançadores que portin la gent a sa punta", explica l'alcaldessa de Cadaqués, Pia Serinyana.

El director del Parc Natural del Cap de Creus, Pons Feliu, afegeix: "A partir d'aquest estiu intentarem restringir els accessos a la punta de cap de Creus, que és un lloc molt freqüentat, i ho fem tant pel visitant - que estigui més còmode i que pugui fer aquesta visita de forma ordenada - com també pel propi parc perquè estem veient que la massificació en aquest espai el que fa és malmetre una mica l'entorn."


Dies de molta afluència

Serà només en dies puntuals, de molta afluència, i per fer el control hi haurà unes càmeres lectores de matrícules que permetran l'accés només als vehicles autoritzats.

Però no tothom hi veu la mateixa urgència. Toni Llinares, del bar Freu al Far de Cap de Creus, creu que s'ha de regular "però passa per regular-ho ben regulat. És una cosa que necessita molt de temps i penso que és molt precipitat fer-ho en tres mesos. Perquè penso això? Perquè fa 25 anys que no s'ha fet res aquí i crec que no és el millor moment per fer una obra d'aquesta envergadura".

Però l'alcaldessa considera que: "Portem 22 anys de Parc Natural i el Parc Natural ha fet molt poc pel parc mateix. I fa que hi hagi aquest recel per part del poble. Jo l'entenc perfectament." Però "el canvi en la direcció del Parc Natural", diu, els fa tenir més confiança en el projecte: "Donem un vot de confiança i esperem poder resoldre aquest problema que tenim".

Al Ripollès també han decidit prendre mesures per evitar la massificació. A partir de Sant Joan restringiran l'accés a les gorges del Freser i a Fontalba, un dels punts de partida per pujar al Puigmal i a Núria.

Hi haurà tanques i vigilants per regular-hi el pas de vehicles, s'haurà de pagar una taxa i caldrà fer una inscripció prèvia per internet. Volen evitar que centenars de cotxes i autocaravanes passin i aparquin sense cap ordre en una carretera estreta iamb només dos quilòmetres asfaltats.

La pandèmia ha fet, amb els confinaments i les obertures, que les massificacions agreugin els problemes que ja arrossegaven els espais naturals. El delta de l'Ebre, la Pica d'Estats, la Mola o el Montseny en són altres exemples.

L'Ajuntament de la Ràpita ja ha anunciat que regularà l'accés a la barra del Trabucador. A la Vall Ferrera s'habilitarà un sistema de reserva prèvia d'aparcament a la zona de la Mollinassa, punt on comença la pujada a la Pica d'Estats.

A Sant Llorenç del Munt, si l'aparcament és ple, no es permetrà pujar fins a Fontalba, on s'aparca per anar al Puigmal. Al Montsant també es vol controlar l'aforament perquè l'afluència d'escaladors cada cop és més gran.

Altres mesures que es valoren és el control de l'accés d'autocaravanes i furgonetes, que impacten en les zones naturals i els ecosistemes no només durant el dia, sinó també a la nit.

ARXIVAT A:
Medi ambientEcologia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut