Acciona, Iberdrola, Mapfre i Repsol, les que més contribueixen a la desigualtat social
Segons un informe d'Oxfam, un empleat hauria de treballar 121 anys per guanyar el que cobra en un any un alt responsable de la seva empresa
En plena pandèmia, 20 de les 35 empreses de l'Ibex-35 -el principal índex borsari espanyol- han repartit més de 9.500 milions d'euros de dividends entre els seus accionistes. Ho recull l'informe anual d'Oxfam Intermón del 2019, que denuncia que aquestes empreses continuen contribuint a l'augment de la desigualtat social. Segons l'anàlisi feta, Acciona, Iberdrola, Mapfre i Repsol són les que més agreugen aquestes diferències.
Descapitalització
L'estudi destaca que algunes companyies com Endesa, Ferrovial i Telefónica han repartit més diners dels que havien guanyat, fet que, segons l'economista i autor de l'informe Miguel Alba, comporta un risc de descapitalització de les corporacions.
"El repartiment de dividends dona la mesura del compromís de la direcció de les empreses, no ja amb el seu personal laboral, sinó amb la mateixa empresa."
"Prioritzen remunerar de forma generosa els seus accionistes i alts directius i en canvi descuiden una contribució fiscal més responsable i unes condicions salarials suficients o més raonables per a la resta de la plantilla."
Com a exemple destaca Repsol que ha compensat amb 1.434 milions d'euros els seus accionistes malgrat les pèrdues de 3.816 milions d'euros l'any passat.
"Donar als accionistes més diners dels que l'empresa ha guanyat suposa sacrificar la fortalesa financera de la companyia per tal de satisfer la voracitat a curt termini de certs inversors."
Per sectors, les empreses energètiques són les que apunten més a incrementar la desigualtat, especialment en el repartiment de beneficis, a què totes les empreses del sector destinen més del 70%.
Per contra, 8 empreses de les 35 de l'Ibex han optat per posposar el repartiment de guanys en una actitud de cautela: Acerinox, Aena, Arcelor Mittal, Cellnex, Indra, MasMóvil, Mediaset i Melià Hotels.
Una minoria d'empreses, sobretot empreses de serveis de consum, que han començat a mostrar tímides actituds de compromís amb la societat.
"Això ens fa pensar que hi ha una major preocupació de les empreses sobre el compromís que tenen amb la societat en què operen. Tanmateix encara són avenços molt tímids i fa falta un compromís molt més gran i molt més consolidat."
L'informe també mostra com continuen les desigualtats salarials entre homes i dones i especialment entre els màxims directius i els treballadors, així com la presència de la majoria d'empreses de l'Ibex-35 en paradisos fiscals, malgrat que hi ha un petit descens en aquest aspecte.
Desigualtats salarials
De mitjana, un empleat hauria de treballar 121 anys per guanyar el que cobra en un any un alt responsable de la seva empresa. Precisament és la constructora ACS la que té la diferència més marcada entre directius i treballadors: el primer executiu d'ACS guanya 531 vegades el sou mitjà dels seus empleats. El segueixen Acciona, amb 275 vegades, i Inditex, amb 272 vegades més.
Tot i que la remuneració dels treballadors ha pujat un 6,3% de mitjana, la bretxa salarial amb els alts executius es manté inalterable. Les empreses amb participació de l'Estat, com Aena, Bankia i Red Eléctrica, són les que tenen menys diferències.
Bretxa salarial home/dona
La diferència entre el que cobren els homes i les dones per una mateixa feina també continua sent del 15%, igual que l'any abans. El sou mitjà dels homes en les empreses de l'Ibex va ser de 38.134 l'any, mentre que els de les dones va ser de 32.414 anuals. El Banc Santander encapçala la llista: el sou mitjà dels homes és un 31% més alt que el de les dones. El segueixen Endesa i ACS amb una diferència del 30%.
Pel que fa als llocs directius, encara que elles constitueixen pràcticament la meitat (46,5%) de les plantilles, són només el 25,9% de les persones que ocupen les categories més altes.
Per contra, hi ha 5 empreses de l'Ibex on les dones guanyen de mitjana més que els homes: Melià Hotels, Arcelor Mittal, Siemens Gamesa, Iberdrola i Acerinox.
Menys filials al paradisos fiscals
Com cada any, l'informe denuncia la presència de filials en paradisos fiscals, i segons l'informe, el 2019 hi ha hagut una baixada: han passat de 805 filials a 740. Una baixada insuficient perquè, segons la valoració de l'ONG, encara "són gairebé el triple de les que hi havia fa una dècada".
El Banc Santander, ACS i Repsol estan al capdavant pel que fa a presència en paradisos fiscals, tot i que Santander i Repsol estan també entre les que més han reduït aquesta presència, segons les últimes dades.
També es detecten millores en la transparència i el compliment fiscal de les empreses: 13 de les 35, que compleixen amb l'obligació d'informar dels impostos que paguen a cada país, tot i que només 5 arriben a pagar el que els pertoca, segons l'informe.
Miguel Alba destaca la importància d'un compromís social:
"En aquest moment, és més necessari que mai un compromís fiscal responsable de les empreses, essencials per contribuir a finançar la salut, l'educació i la protecció social."
L'informe reconeix que "amb l'arribada de la pandèmia moltes empreses de l'Ibex-35 han posat en marxa iniciatives, en alguns casos sense contraprestació econòmica, per contribuir a la resposta a l'emergència sanitària i per esmorteir l'impacte de l'aturada econòmica a les persones més vulnerables: suport a l'atenció mèdica, distribució de material sanitari, atenció a personal del sistema de salut o reforç de productes de primera necessitat."
- ARXIVAT A:
- Coronavirus IBEX 35Borsa