Dos exemplars de gall fer
Un mascle de gall fer, molt més vistós, al costat d'una femella
Catalunya Migdia

Aclareixen els boscos del Pallars per afavorir l'hàbitat del gall fer

Prop de 200 voluntaris treballaran aquest estiu per millorar les condicions de vida d'aquesta espècie autòctona en perill d'extinció

Enllaç a altres textos de l'autor

Eloi Barrera

Corresponsal de Catalunya Ràdio al Pirineu Central

@EloiBarrera
Actualitzat

Si aquests dies pugeu a les muntanyes de Ginestarre, a 1.900 metres, podria ser que us trobéssiu grups de joves netejant el sotabosc. Hi són des de mitjans de juliol i enllestiran la feina a mitjans de setembre. Treballen en grups formats per una vintena de voluntaris en una extensió de 24 hectàrees, com explica el cap de colla, Pere Lecha:

"Estem fent una aclarida i tallant pi negre. Es tracta d'abatre l'arbre, desbrancar-lo i tallar els troncs en peces d'un metre."

Amb aquesta aclarida, el bosc --normalment molt espès i tancat-- podrà respirar millor i hi entrarà més llum, fet que també afavorirà l'hàbitat del gall fer

Voluntaris aclarint el bosc a la muntanya de Ginestarre, al Pallars Sobirà (CREAF/Alba Mas)

Són les condicions necessàries perquè creixin els nabius i el neret, dues plantes fonamentals per a la supervivència del gall fer, com explica Eduard Giralt, tècnic del Projecte Boscos de Muntanya:

"Tenim una densitat molt gran i el que es necessita per afavorir aquestes plantes és que arribi més llum solar al sotabosc, a terra."

I és que el gall fer s'alimenta de nabius i utilitza els matolls de neret per amagar-se. Per tant, afavorint el creixement d'aquests arbustos, es milloren les condicions de vida d'aquesta au, única al nostre entorn.


Beneficis per partida doble

La fusta que treuen del bosc per aclarir-lo servirà per fer obres de bioenginyeria al Pirineu. D'aquesta manera, a banda de preservar la biodiversitat de la zona també s'afavoreix l'economia local. 

El projecte també pretén situar el Pallars Sobirà com a referent en bioenginyeria (CREAF/Alba Mas)

El projecte s'ha batejat amb el nom de CustForest --Custòdia Forestal-- i, a banda del Pirineu, també està millorant hàbitats forestals d'altres punts del país, com ara l'Empordà, la Garrotxa i el Tarragonès. Tot plegat, en una iniciativa coordinada per la Xarxa de Conservació de la Natura i amb el suport del CREAF, el Centre d'Investigació Ecològica i Aplicacions Forestals.

El projecte ha rebut 2 milions d'euros dels fons europeus Next Generation per poder-hi treballar durant aquest any i el que ve.

 

ARXIVAT A:
Medi ambientBiodiversitat
Anar al contingut