Migrants "vivint" al costat de la tanca fronterera de Tijuana (Reuters)

ACNUR alerta sobre la caravana de migrants: "Ens enfrontem a una crisi humanitària"

Un jutge bloqueja la mesura de Trump per limitar les peticions d'asil mentre milers de centreamericans s'agrupen a la frontera
Redacció Actualitzat
TEMA:
Migracions

Milers de migrants centreamericans continuen arribant a la ciutat mexicana de Tijuana tot i les mesures per fortificar la frontera dels Estats Units. Passen amb comptagotes cap al territori nord-americà. Els que agafen número hauran d'esperar almenys tres mesos per fer una sol·licitud.

Des d'ACNUR (l'Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats), s'alerta que "ens enfrontem a una crisi humanitària" de proporcions desconegudes. Migrants hondurenys de la caravana, i també d'altres nacionalitats de l'Amèrica Central, es van acumulant a la ciutat fronterera de Tijuana. La portaveu d'ACNUR, Francesca Fontanini, explica la situació d'aquestes persones:

"Són persones que escapen de la pobresa, però també de la violència i la persecució. Saben perfectament els perills que han de superar i que es tracta d'una ruta molt difícil. Es mouen junts, generacions diferents, famílies senceres i amb diversos perfils: dones soles, gent gran, comunitat LGTBI, menors no acompanyats. I tots junts travessen països per buscar refugi."

I van arribant centenars de persones al punt fronterer de Tijuana, la porta d'entrada cap a San Diego, als Estats Units. El servei migratori nord-americà ha convertit aquest pas en un cul d'ampolla. Només processa 50 sol·licituds al dia. Ja hi havia 3.000 persones esperant abans que hi arribés la caravana. Ara ja es calcula que poden ser uns 10.000.

 

Un jutge bloqueja les mesures de Trump que endureixen la petició d'asil (Reuters)

 

Mentrestant, un jutge ha bloquejat el decret presidencial de Donald Trump, que negava les sol·licituds d'asil als que entrin il·legalment als Estats Units. Un jutge federal de San Francisco ha suspès l'ordre que va signar el president, argumentant que Trump no està autoritzat a reescriure les lleis d'immigració.

De moment, però, l'administració Trump ha destinat milers de soldats a reforçar la frontera, però ni un funcionari més per agilitzar les creixents sol·licituds d'asil. És la seva forma de dificultar l'entrada de possibles refugiats sense violar el dret internacional, que l'obliga a acceptar-los, vinguin d'on vinguin.

 

Nombrosa vigilància policial i militar a la frontera dels Estats Units (Reuters)

 

A tres quartes parts dels centreamericans i mexicans que aconsegueixen arribar a la duana se'ls concedeix la sol·licitud d'asil. Això vol dir que entren ja als Estats Units, on estaran de facto detinguts setmanes o mesos. Després els deixaran anar amb un braçalet electrònic fins que, al cap d'un, dos o tres anys se'ls cridarà per anar a judici, que resoldrà el seu cas. Al 80% dels migrants, se'ls denegarà el dret d'asil i seran deportats.

 

ARXIVAT A:
Migracions Drets humans Estats Units
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut