Acolliment de menors d'alta complexitat: pla pilot de suport i teràpia en entorns familiars
- TEMA:
- Menors
El Departament de Drets Socials i la Federació Internacional de Comunitats Educatives (FICE) engeguen un pla pilot que va més enllà de l'acolliment familiar d'infants i menors.
Per posar en marxa el programa, Drets Socials fa una crida per trobar 16 famílies arreu del país que vulguin acollir infants i adolescents d'entre 7 i 18 anys que avui viuen en centres de la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (DGAIA).
Però es tracta d'un "acolliment especialitzat" que requereix especial preparació per a les futures famílies disposades a fer-se càrrec de menors que tenen problemes de salut mental o de conducta.
Són infants i joves que no poden viure amb les famílies d'origen i no es poden beneficiar d'alguna de les modalitats d'acolliment familiar vigents, pel repte que suposen per a les persones de les llars on han de viure.
El departament pagarà 2.300 euros mensuals nets a les famílies que se'n facin càrrec. Però, a banda d'aquesta aportació econòmica molt superior a les habituals, caldrà que algun membre de la família sigui professional mèdic, social o educatiu, és a dir, que tingui un perfil adequat per desenvolupar la tasca reparadora amb el menor en el dia a dia de la vida en família.
Concretament, ha de disposar d'una qualificació professional acreditada i homologada en psicologia (diplomatura, llicenciatura o grau), educació social, magisteri, treball social, pedagogia o psicopedagogia, entre d'altres.
També caldrà que acreditin una experiència laboral mínima de dos anys en l'àmbit de la infància i que "completin un procés de valoració psicosocial que estimi si estan preparades per dur a terme aquesta tasca".
Precedents positius al País Basc
El repte és ambiciós i es vertebra sobre requisits molt específics perquè més enllà d'oferir als infants i adolescents la possibilitat de viure en família, la funció d'aquest nou servei d'acolliment especialitzat vol ser reparar "el dany emocional que han patit".
Pal·liar i afrontar problemes emocionals de certa magnitud que estan a la base de les dificultats d'aquests menors, segons el departament, resulta complex en els centres que gestiona la DGAIA. Per tant, s'aposta per un entorn familiar adequat.
El model que ara adopta la Generalitat ja s'aplica a Guipúscoa des de 2007, així com en altres països i ha demostrat ser efectiu en l'atenció d'infants i joves amb aquests perfils.
El programa d'acolliment familiar especialitzat d'especial preparació consisteix en una "actuació intensiva i estructurada per part de les famílies, que rebran el suport d'un equip tècnic amb qui s'acordarà un pla d'intervenció".
D'aquesta manera, les famílies comptaran amb un equip professional que els aportarà formació i preparació prèvies i un suport complementari a la tasca d'acollida.
Un equip de 9 psicòlegs i educadors socials que, com explica Noèlia da Silva, responsable de programa a Catalunya, tenen la seguretat que "hi haurà moments que tindran sensació de fracàs i rebuig".
Respecte al suport, la psicòloga assenyala que, moltes vegades, els nens i nenes que cal que s'acullin mitjançant programes com el que ara impulsa la Generalitat, "per protegir-se, tenen estructures que els protegeixen de patir més". Davant d'aquesta realitat, el treball amb les famílies per part dels professionals es basarà en "anar desfent aquestes armadures," en benefici dels menors.
Casos complexos que necessiten acompanyament
En la roda de premsa de presentació del programa, Josu Gago, portaveu de la FICE, ha explicat, mitjançant casos ficticis, el panorama que viuen alguns infants i adolescents que es podrien beneficiar d'aquest pla pilot.
Casos com el d'un tal Pau, un noi de 10 anys que ara està en un centre d'acollida, però que "va viure en una casa on hi havia violència. Va acabar creient que tot el que passava a casa ho havia generat ell i va acabar sentint veus". O una tal Neus, "una noia que només va viure dos anys amb la família d'origen i es manté molt distant, molt freda i, de vegades, ataca i agredeix".
"Del que es tracta és que en aquest acompanyament del dia a dia, el dinar sigui terapèutic, el berenar, també; l'anada a l'escola, també; asseure'ns a parlar de com ens trobem i com estem siguin situacions quotidianes de la vida i no pas artificials com les d'un despatx fent psicoteràpia," ha exemplificat, al seu torn, Ester Cabanes, directora general d'Atenció a la Infància i l'Adolescència.
El pla pilot, amb una durada prevista fins al 2024, es finança amb fons Next Generation i tirarà endavant amb l'aprovació del Ministeri de Drets Socials i Agenda 2030. A banda de Catalunya, també es farà al País Basc, Navarra i Madrid.
Acolliment familiar a Catalunya
La nova modalitat d'acolliment familiar se sumarà a la resta de models existents a Catalunya: l'acolliment en centres residencials, l'acolliment en família extensa i l'acolliment en família aliena. En total, el desembre, hi havia 8.678 infants i adolescents tutelats per la DGAIA:
L'acolliment aliè amb família durant un temps determinat protegeix més de 900 infants i adolescents i 140 nens i nenes que viuen en centres de la DGAIA passen les vacances i els caps de setmana amb una família d'acollida.
Al marge del nou acolliment especialitzat, l'Institut Català de l'Acolliment i l'Adopció preveu altres modalitats d'acolliments.
L'acolliment d'urgència i diagnòstic, que permet que l'infant de fins a 6 anys visqui amb una família mentre s'estudien les circumstàncies que han aconsellat separar-lo de la família d'origen; l'acolliment simple, en què l'infant s'acull amb la finalitat de retornar al seu entorn familiar abans de dos anys; l'acolliment permanent, quan es preveu que el desemparament serà definitiu i no es considera més favorable per a l'interès de l'infant o l'adolescent l'aplicació de l'acolliment preadoptiu o quan aquest no és possible, i l'acolliment en unitat convivencial d'acció educativa, adreçat a infants i adolescents tutelats amb necessitats especials i diversitat funcional.
Per fer aquest últim tipus d'acolliment, un dels membres de la parella o la persona que fa l'acolliment cal que tingui titulació, formació i experiència en matèria d'infància i adolescència. A diferència del nou model acolliment familiar especialitzat d'especial preparació, cada unitat convivencial d'acció educativa acull, com a mínim, dos infants o adolescents.
Finalment, també hi ha la figura de la família col·laboradora per a acolliments de caps de setmana i vacances. S'adreça a infants majors de nou anys que viuen en centres residencials i necessiten gaudir d'un ambient familiar.
- ARXIVAT A:
- Menors