El pilar principal està pensat especialment per a l'activitat digital (Reuters)

Acord de 130 països perquè les multinacionals paguin impostos allà on fan el negoci

Irlanda, Hongria, Estònia i Xipre són els únics estats de la Unió Europea que no han signat el pacte, acordat en el marc de l'OCDE
Actualitzat
TEMA:
Facebook

Compromís gairebé mundial sobre la fiscalitat de les multinacionals. Un total de 130 països dels 139 que formen l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) han subscrit un acord "històric" que obre la porta a una nova fiscalitat de les grans empreses globals. D'aquesta manera, les multinacionals ho tindran més difícil per allotjar-se en paradisos fiscals i evitar pagar impostos.

Després de set anys treballant-hi, l'acord ha rebut un gran impuls amb la decisió del G7, que en l'última reunió va arribar a un acord per fixar un impost mínim d'almenys un 15% del benefici a les grans corporacions. L'acord es basa en dos grans "pilars" perquè les grans empreses tributin a tots els països on tenen activitat, encara que no hi tinguin la seu social.

El primer pilar, pensat especialment per a l'activitat digital, afecta totes les companyies amb una facturació mundial superior als 20.000 milions d'euros i amb una rendibilitat superior al 10%. Tots els països on aquestes empreses obtinguin ingressos superiors al milió d'euros (o 250.000, en petits estats) tindran dret a rebre una part dels impostos que hauran de pagar. Segons l'OCDE, amb aquest procediment es redistribuiran més de 100.000 milions anuals.

El segon pilar s'aplicarà a les empreses amb una facturació d'almenys 750 milions d'euros, a les quals s'aplicarà un tipus mínim de l'impost de societats del 15%, tot i que el percentatge definitiu s'haurà de concretar d'aquí a l'octubre. Gràcies a aquest tipus impositiu, empreses com Amazon, Facebook o Google hauran de pagar un impost de societats almenys del 15%. L'OCDE calcula que, així, es generaran uns 150.000 milions de dòlars anuals addicionals de recaptació fiscal.

 

Irlanda, Hongria, Estònia i Xipre, únics socis de la UE que no l'han signat

L'acord l'han subscrit 130 països que representen el 90% del producte interior brut a nivell mundial, entre els quals hi ha les grans potències globals. Irlanda, Hongria, Estònia i Xipre són els únics estats de la Unió Europea que no l'han signat. En canvi, els Països Baixos, Luxemburg i Malta, els tres socis comunitaris assenyalats en anteriors ocasions per pràctiques fiscals agressives, sí que l'han subscrit.

Barbados, Kènia, Nigèria, el Perú, Sri Lanka i Saint Vincent i les Grenadines són els altres estats que han evitat donar suport al text.

Ara, els governs de cada país hauran de ratificar l'acord, que es vol començar a aplicar a partir del 2023.

 

 

ARXIVAT A:
Facebook Google Apple
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut