Colau i Collboni han tancat la presentació del seu acord de govern amb una encaixada de mans (EFE/Quique García)

Acord de govern Colau-Collboni: el PSC torna per la porta gran amb la meitat d'àrees

Comuns i socialistes es reparteixen les sis grans àrees de govern i es crea una regidoria de Presidència
Redacció Actualitzat
TEMA:
Eleccions municipals 26M

Un govern paritari i repartit a parts iguals entre Barcelona en Comú i el Partit dels Socialistes de Catalunya. Així serà, si tira endavant, el nou Ajuntament de Barcelona, segons l'acord que han presentat aquest dimecres Ada Colau i Jaume Collboni.

Colau l'ha definit com "un govern més que de coalició, que vol ser cohesionat i estable".

En aquest mateix sentit ha parlat d'"un únic govern que comparteix tots els temes de ciutat", en referència al fet que no hi ha un repartiment d'àrees entre comuns i socialistes, com a compartiments estancs, sinó una gestió conjunta de tots els àmbits de ciutat.

El nou govern de la capital de Catalunya s'organitzarà a partit de sis grans àrees de govern, sis tinences d'alcaldia repartides a parts iguals entre comuns i socialistes, i presidides a parts iguals per dones i per homes.

 

(EFE/Quique García)

 

Destaca, en el nou organigrama municipal, la creació d'una regidoria de Presidència encapçalada per Jordi Marti, exsocialista fitxat per Colau que la legislatura passada era el gerent de l'Ajuntament.

Es dona la circumstància que Martí havia disputat fa cinc anys el lideratge del PSC a Collboni, que serà el nou primer tinent d'alcalde.


Sis grans àrees de govern

En concret, Collboni presidirà la primera tinència d'alcaldia i serà responsable de les àrees d'economia, treball, competitivitat i hisenda, que inclouen la promoció de la ciutat i el turisme.

La segona tinència d'alcaldia és per Janet Sanz, mà dreta de Colau, que serà responsable de les àrees d'ecologia, urbanisme, infraestructures i mobilitat.

La número dos socialista, Laia Bonet, serà la tercera tinent d'alcalde i dirigirà la transició digital, la transparència, les polítiques metropolitanes i les relacions internacionals de l'Ajuntament.

 

 

La quarta tinença d'alcaldia, de drets socials i feminisme seguirà dirigida per Laura Pérez.

La seguretat i la direcció de la Guàdia Urbana l'assumeix un expert amb llarga experiència, el socialista Albert Batlle, titular de la cinquena tinència d'alcaldia

La Cultura, l'educació i la ciència recauen en el número dos de Colau, Joan Subirats.


Reforçar la cultura i la seguretat

Colau s'ha volgut referir expressament a les dues últimes tinències d'alcaldia presentades:

"Destacar també d'aquest cartipàs conjunt que elevem educació i cultura a tinença (...) entenem que és un tema central (...) i reforcem la seguretat, que com sabeu és la principal preocupació, amb una tinença plenament dedicada a enfortir les polítiques de seguretat."


Per sota d'aquestes àrees de govern hi ha fins a 18 regidories, que Colau ha remarcat que fan d'aquest govern municipal un "dels més amplis des de tres mandats enrere".


Govern de mà estesa

En la seva primera intervenció per presentar l'acord de govern, Collboni ha assegurat que el document signat pels comuns i els socialistes està "inspirat en els valors de la ciutat: pluralitat, tolerància, diàleg".

 

(EFE/Quique García)

 

Ha defensat, a més, que els governs de coalició formen part de la "tradició democràtica de la ciutat".

Collboni, d'altra banda, també ha parlat de "corresponsabilitat" de comuns i socialistes en l'executiu municipal, que ha qualifica com un "govern de mà estesa" amb els grups de l'oposició, amb la Generalitat i l'Estat i també amb les entitats de la ciutat.

 

(EFE/Quique García)

 

Colau i Collboni compten amb aquests actors per tirar endavant els prioritats del nou govern, que han coincidit a assenyalar que són l'emergència climàtica, el creixement econòmic inclusiu, la creació d'ocupació de qualitat, la seguretat i la convivència i l'habitatge. L'alcaldessa ho ha plantejat en aquests termes:

"Confiem en tenir tota la col·laboració de la Generalitat de Catalunya, amb la qual volem tenir una relació de cooperació, més enllà de les diferències, i esperem la màxima implicació des de les seves competències, i també de la judicatura i de la fiscalia, en especial, per temes judicials que han de ser revisats, com el tractament dels robatoris amb violència."


El llaç, "un bon exemple"

Preguntada sobre la continuïtat del llaç groc col·locat a la façana de l'Ajuntament, Colau ha respost que sí, perquè és un acord de la junta de portaveus:

"Això no depèn d'un acord de govern, sinó que es discuteix a la junta de portaveus en funció de les majories dels grups municipals. Mantenim aquest criteri igual que en el mandat anterior, respectant l'opinió tant de qui hi està d'acord com de qui no hi està d'acord."


Collboni ha recordat que "en el nostre cas és evident que no hi estem d'acord", però ha afegit la següent reflexió:

"És un bon exemple pràctic de com alguns temes en què tenim punts diferents seran compatibilitzats i poden conviure amb un govern que és plural, amb dos partits que tenen programes diferents en algunes matèries, però que és possible posar-nos d'acord en el 80 o el 90 per cent de les matèries que hem d'abordar com a govern."

 

 

ARXIVAT A:
Jaume Collboni Ada Colau En comú PSC Eleccions municipals 26M
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut