Sánchez i Díaz escenifiquen un acord de govern sense fer cap referència a Catalunya
Els líders del PSOE i Sumar han presentat el seu pacte obviant que els falten suports per tirar endavant la investidura
Presentació solemne, a Madrid, de l'acord de govern entre el PSOE i Sumar. El secretari general dels socialistes, Pedro Sánchez, i la líder de Sumar, Yolanda Díaz, l'han presentat en el Museu Reina Sofia.
Han entrat entre aplaudiments d'integrants del govern en funcions i dels dos partits. Somrients, han saludat i tot seguit han escenificat la signatura de l'acord.
Durant tot l'acte, que ha durat menys d'una hora, Sánchez i Díaz han mostrat molt bona sintonia. El president del govern espanyol en funcions ha arribat a referir-se col·loquialment a la vicepresidenta en funcions com "la vice".
Tots dos han evidenciat la voluntat de seguir governant junts una altra legislatura: "Hem governat cinc anys i ho farem quatre anys més", ha dit Sánchez.
La primera a intervenir ha estat Díaz. Ho ha fet durant més de vint minuts, centrant-se en el contingut de l'acord.
"Avui és un dia gran", ha dit, abans de defensar que l'acord de govern signat pel PSOE i Sumar "és, sobretot, un acord amb la ciutadania, un compromís amb el nostre país".
Des de Sumar, s'havia situat la reforma laboral com a element central de la nova legislatura, i la vicepresidenta en funcions ha dit que és el temps per a un "nou estatut del treball del segle XXI", que es farà "de la mà del agents socials".
"Guanyarem temps per a la vida, per cuidar-nos, per ser feliços", ha valorat, mitjançant un acord per "reduir la jornada laboral sense reduir el salari".
Sánchez ha estat més breu, tot i que ha fet broma dient que havia parlat més del que volia. Ha començat la seva intervenció d'un quart d'hora amb un agraïment a tota la gent que, de manera "silent, constant i intensa" ha fet possible l'acord.
Ha defensat que "és rellevant recordar d'on venim" i que, després de la moció de censura contra Rajoy que el va dur a la Moncloa, "Espanya va canviar de rumb i va reprendre un camí de progrés, estabilitat política i convivència".
En aquest sentit, ha remarcat que "enmig de calamitats s'han aconseguit avenços importants", en referència a la conjuntura viscuda durant els últims anys.
Després de fer valdre la feina feta, també s'ha referit al contingut de l'acord, que ha resumit dient que són "230 mesures amb tres trets en comú: estan sostingudes amb l'aval de la ciència, persegueixen aspiracions recollides en la Constitució espanyola i són compartides per la majoria de la ciutadania".
El president del govern espanyol en funcions ha remarcat la voluntat d'aconseguir un nou model de finançament autonòmic "que corregeixi l'infrafinançament de determinades comunitats autònomes".
Sánchez i Díaz han coincidit a valorar que el 23 de juliol la ciutadania va votar a favor d'un acord de progrés i que "aquest és un acord per a tots els espanyols i espanyoles".
Cap dels dos no han esmentat Catalunya ni hi han fet cap referència. Tampoc, esclar, al fet que l'acord que presentaven no té els suports garantits per poder materialitzar-se en un nou govern de coalició, perquè Sánchez encara no té garantida la investidura.
"Encara som lluny", diu el govern
Des del govern de la Generalitat s'ha subratllat que els números encara no surten: "Serveix de poc, és paper mullat si no es tanquen els acords d'investidura i els compromisos amb Catalunya", ha remarcat la portaveu, Patrícia Plaja, durant la roda de premsa posterior al Consell Executiu.
"Encara som lluny", ha afegit, abans de referir-se a "l'amnistia, avançar en les condicions per exercir el dret a l'autodeterminació i també fer un salt en el benestar de la gent del nostre país".
Montero: "No tenim el detall de l'acord"
La ministra d'Igualtat en funcions i membre de Podem, Irene Montero, no ha volgut qualificar l'acord. "No tenim el detall de l'acord i quan puguem llegir el document farem valoracions", ha dit a Brussel·les quan se li ha preguntat si estava al corrent de les negociacions de Sumar amb el PSOE.
Sorpresa de la patronal: "És un atropellament"
La patronal ha reaccionat amb sorpresa a l'acord per a la reducció de la jornada laboral. En un comunicat conjunt, CEOE, Cepyme i ATA consideren que és un "atropellament al paper constitucional" del diàleg social.
Defensen buscar "noves formes de repartiment entre el temps de treball i el temps de descans o lleure", però rebutgen "una imposició legal" que no sigui fruit d'una negociació col·lectiva.
Asseguren, a més, que reduir la jornada laboral suposarà "un augment dels costos per a les empreses".
Acord tancat a temps
Des de Sumar, destaquen, a més, que el pacte inclogui la derogació de l'anomenada llei mordassa, la reforma del finançament territorial o la revisió a l'alça del sistema de finançament.
No s'explica a quin acord s'ha arribat amb la qüestió del reconeixement de l'estat palestí per part del govern espanyol, que els de Díaz havien situat com a condició important per reeditar el pacte, malgrat que en les últimes hores s'hi havien mostrat més flexibles.
Es compleix amb el calendari que s'havien fixat des de les dues formacions per tancar-lo, abans que acabés el mes d'octubre. Un acord programàtic --no d'estructura-- per a un segon govern de coalició a Espanya que depèn ara de les negociacions amb Junts i Esquerra per aconseguir els suports necessaris en el debat d'investidura de Pedro Sánchez.
La data límit per evitar la repetició electoral és el 27 de novembre.
El PP reclama data per a la investidura
Fonts del PP han reclamat que, un cop anunciat l'acord entre PSOE i Sumar, la presidenta del Congrés, Francina Armengol, posi data al ple d'investidura. "Si bé a Feijóo se li va fixar la data en temps real, a Sánchez no l'hi han determinat 21 dies després", apunten.
Els populars critiquen que faci cinc mesos que el govern està en funcions, sense sotmetre's a sessions de control parlamentàries. Això, segons aquestes fonts, "evidencia el deteriorament del sistema parlamentari espanyol".