El TC vira cap a una majoria progressista (EFE)

Acord del CGPJ per desbloquejar els nomenaments al TC, que tindrà majoria progressista

César Tolosa, considerat conservador, i María Luisa Segoviano, considerada progressista, han estat elegits per unanimitat

Juli Rodés AlmerActualitzat

Acord al Consell General del Poder Judicial (CGPJ) per designar els dos magistrats del Tribunal Constitucional que li corresponen.

Al final, i en la segona votació que s'ha fet aquest dimarts, els 18 vocals han pres la decisió per unanimitat, un fet que contrasta amb les posicions enfrontades que fins ara mantenien conservadors i progressistes.

Dels 18 vocals del CGPJ, 10 són conservadors i 8, progressistes.

Els elegits són María Luisa Segoviano, magistrada jubilada del Tribunal Suprem, on presidia la sala quarta, social, i César Tolosa, president de la sala tercera d'aquest mateix alt tribunal, contenciosa administrativa.


Renúncia "per sentit institucional"

Es dona la circumstància que els dos candidats elegits són els dos candidats proposats pel sector conservador del CGPJ, malgrat que Segoviano és considerada progressista.

El sector progressista preferia designar un altre candidat, José Manuel Bandrés, però finalment han donat suport als dos candidats proposats pels conservadors.

La nota informativa emesa pel CGPJ explica que, a l'hora de fer la votació, els vocals que havien proposat Bandrés han anunciat que hi renunciaven "per sentit institucional".

Plenari del CGPJ de dimarts passat, 20 de desembre (EFE/CGPJ)

Fins ara, cap candidat a magistrat del TC proposat pel CGPJ havia obtingut els 11 vots necessaris per sortir elegit.

El mateix Tolosa ja era candidat en l'anterior ple del CGPJ, celebrat fa una setmana, el 20 de desembre, però només va obtenir els 10 vots dels vocals conservadors, perquè els progressistes van votar Bandrés.

Aleshores, però, l'altre candidat dels conservadors no era Segoviano, sinó Pablo Lucas.

El desbloqueig del nomenament dels dos candidats que li correspon proposar al CGPJ desbloquejarà la renovació del Tribunal Constitucional, perquè permetrà activar el nomenament dels dos magistrats designats pel govern espanyol, Juan Carlos Campo i Laura Díez.

D'aquesta manera, el TC es podrà renovar i passarà a tenir majoria progressista.

La renovació es farà amb tres mesos i mig de retard, perquè el CGPJ havia d'elegir els seus dos magistrats del TC abans del 13 de setembre.

Nova presidència

Els magistrats del TC són elegits per a un mandat de 9 anys i es renoven per terços.

Quatre els elegeix el Congrés; quatre més, el Senat; dos, el CGPJ, i dos més, el govern espanyol.

Al mes de juny va caducar el mandat dels dos magistrats designats pel CGPJ i dels dos designats pel govern espanyol, aleshores del PP, presidit per Mariano Rajoy.

María Luisa Segoviano (EFE/Mariscal)

Entre aquests quatre magistrats hi ha el president del TC, el conservador Pedro González-Trevijano, i el vicepresident, Juan Antonio Xiol, progressista. Caldrà renovar, per tant, aquests càrrecs, que s'exerceixen durant tres anys.

Els altres dos són Antonio Narváez i Santiago Martínez-Vares, conservadors tots dos.

Tres magistrats conservadors i un de progressista, per tant, que seran substituïts per tres de progressistes i un de conservador.

Això capgirarà l'actual composició del plenari del TC, de 6 magistrats conservadors i 5 de progressistes, que passarà a tenir 7 magistrats progressistes i 4 de conservadors.


Una baixa, onze magistrats

Es dona la circumstància que ara mateix el TC té 11 magistrats, i no 12, perquè Alfredo Montoya va abandonar el càrrec per motius de salut aquest juliol, després de tenir un ictus l'estiu del 2021.

Conservador, el va designar el Senat, cambra a la qual correspondria elegir un magistrat substitut per a la resta del mandat, que caducarà el març del 2026.

Quan els quatre nous magistrats prenguin possessió del càrrec, el plenari del TC haurà d'elegir el nou president i el nou vicepresident.

 

La votació és secreta i per ser elegit cal obtenir majoria absoluta en primera votació o majoria simple en segona votació.

Si hi hagués un empat, la llei ordena fer una tercera votació. I si l'empat es manté, "es proposarà [el candidat] de més antiguitat en el càrrec i, en cas d'igualtat, el de més edat".

Ara per ara, sonen dos noms per presidir el TC: Cándido Conde-Pumpido, exfiscal general de l'Estat, i María Luisa Balaguer, tots dos progressistes. En cas d'empat, el president decanta la balança amb el vot de qualitat.


L'avortament, l'eutanàsia o el procés, qüestions sobre la taula

El nou Tribunal Constitucional serà qui tingui l'última paraula en lleis clau del govern espanyol, com la de l'avortament, l'eutanàsia o la reforma laboral. També en algunes qüestions pendents sobre el procés.


La Moncloa: "Guanya la democràcia, perd el bloqueig del PP"

El govern espanyol ja ha reaccionat a la notícia del desbloqueig de la renovació del TC, que la setmana passada va mirar de forçar amb una reforma legal que el PP va aturar al Tribunal Constitucional.

Fonts de La Moncloa ho valoren "molt positivament" i consideren que aquest és "un gran dia per a la democràcia espanyola, per a les seves institucions i per a la Constitució".

Remarquen que el CGPJ ha elegit, "com ha passat sempre", "un magistrat de sensibilitat conservadora i una altra de sensibilitat progressista". I que, a partir d'aquí i amb els candidats proposats pel govern, "el TC quedarà integrat per set magistrats de sensibilitat progressista i quatre magistrats de sensibilitat conservadora".

César Tolosa (EFE/Chema Moya)

Acusen, d'altra banda, el Partit Popular i el seu president, Alberto Núñez Feijóo, de "tensionar les institucions democràtiques fins a límits insospitats".

"El PP no podrà mai imposar el bloqueig contra el funcionament normal de la democràcia", han afegit, abans de remarcar que "l'únic que falta per complir amb la Constitució i la renovació del CGPJ és el PP".


PP: "Pedro Sánchez ha quedat retratat"

Ignorant les crítiques del govern espanyol, el Partit Popular també celebra la decisió unànime del CGPJ, que diu que és una "bona notícia".

"Ara correspon al govern [espanyol] complir amb el seu deure i elegir dos perfils d'exemplaritat contrastada i no dos alts càrrecs de l'executiu de Pedro Sánchez", han afegit fonts del partit, en referència al fet que Campo va ser ministre de Justícia i Díez va ser directora general d'Afers Constitucionals en el Ministeri de la Presidència.

Sala de plens del Tribunal Constitucional (TC)

El PP considera que el president del govern espanyol ha de disculpar-se amb els vocals del CGPJ que "va insultar greument" en acusar-los de bloquejar la designació dels dos magistrats del TC.

També, en aquest mateix sentit, que Pedro Sánchez "en el seu afany de controlar les institucions ha quedat retratat".

 

ARXIVAT A:
CGPJTribunal Constitucional
Anar al contingut