Acord del G20 per mantenir el sostre d'escalfament global sense concretar com

Les principals economies mundials deixaran de finançar la construcció de plantes de carbó a altres països

Actualitzat

Els líders del G20, reunits a Roma, es comprometen a emprendre accions perquè l'escalfament global no superi el grau i mig, a més de ratificar un impost del 15% per a les multinacionals.

Les principals economies del món estan d'acord a mantenir el sostre de l'escalfament global en un grau i mig per sobre dels nivells preindustrials. Recordem que l'ONU advertia del risc d'arribar als 2,7 graus d'augment aquest segle si no s'actuava.

L'acord, però, no concreta com es farà, i és molt ambigu amb l'altre gran repte: la neutralitat climàtica. No se'n concreta la data. Ja no és el 2050, sinó que se situa al voltant de mitjans de segle. Una concessió a les potències més dependents del carbó.

En canvi, sí que s'ha arribat al compromís ferm de no finançar noves plantes de carbó a l'estranger. 

Amb aquesta declaració arribaran a la cimera de Glasgow sobre el canvi climàtic. La majoria de líders volen des de Roma a la ciutat escocesa per participar-hi.

L'acord a què arribin les principals potències marcarà les expectatives en l'agenda climàtica, perquè els països del G20 són els responsables del 80% de les emissions de gasos.

Ara caldrà veure com s'aconseguirà que l'escalfament global no superi el grau i mig.

Una de les fórmules és descarbonitzar els sistemes productius, però hi ha països que tenen interessos, precisament, en el carbó. Austràlia, per exemple, n'és exportadora i la Xina, la màxima consumidora.

A banda dels costos mediambientals, un canvi sobtat de model també té altres costos que ni uns ni altres semblen gaire disposats a assumir.


Centrals de carbó

Els països del G20 estarien disposats a deixar de subvencionar nous projectes de centrals elèctriques de carbó a l'estranger aquest any. "Acabarem amb la concessió de finançament públic internacional per a noves centrals de carbó a finals de 2021", segons el text, que no fixa cap objectiu per abandonar el carbó.

L'amfitrió, i primer ministre italià, Mario Draghi, ha demanat passos clars i decidits per combatre l'escalfament del planeta.

A mitjans de segle

La data a fixar per aconseguir la neutralitat de carboni ha estat un dels temes de la negociació en la sessió plenària del G20 sobre l'emergència climàtica i el desenvolupament sostenible.

Alguns volien concretar l'any 2050, especialment la presidència italiana del G20, però han acabat cedint a les exigències dels països en vies de desenvolupament i s'ha optat per la fórmula "mitjans de segle" com a horitzó.

ARXIVAT A:
Crisi climàticaMedi ambient
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut