Els treballadors de Nissan ratifiquen l'acord assolit pels sindicats i la direcció
El sí ha guanyat per àmplia majoria en la votació feta a mà alçada davant la planta de Montcada i Reixac
Els treballadors de Nissan han ratificat l'acord assolit aquest dimecres entre els sindicats i la direcció de l'atomobilística japonesa sobre el tancament de les plantes de Catalunya.
La votació s'ha fet a mà alçada, aquest migdia, durant una assemblea celebrada davant de la planta de Montcada i Reixac. Molts pocs treballadors hi han votat en contra.
La ratificació arriba després de tres mesos de mobilitzacions i setmanes de negociacions i tensió.
Els treballadors han celebrat l'acord, que implica que no hi haurà acomiadaments fins al desembre del 2021 -en comptes del desembre d'aquest any-, però sí baixes voluntàries.
També un compromís d'ocupació preferencial per als treballadors en cas que arribi un nou inversor.
No hi haurà topall en les indemnitzacions i s'ha acordat un pacte especial per als treballadors de 50 a 54 anys.
El tancament de les tres plantes de Nissan a Catalunya suposarà l'acomiadament de 2.525 treballadors després de 40 anys de presència a Catalunya de l'automobilística japonesa .
Acord "in extremis"
El principi d'acord ratificat aquest dijous va ser assolit "in extremis" entre els representants dels treballadors i la direcció de Nissan, fora del termini que s'havien donat inicialment.
Va ser possible després que l'empresa decidís ajornar un any el cessament de l'activitat i comprometre's que fins aquesta data no hi haurà acomiadaments forçosos o "traumàtics", com els defineixen els sindicats, tot i que sí que podrà haver-hi baixes voluntàries incentivades.
La multinacional japonesa ha cedit en altres reivindicacions dels treballadors.
Així, l'acord també inclou un compromís d'ocupació en una possible reindustrialització, amb una opció preferencial per als treballadors. De moment, quatre empreses internacionals (dos fabricants de vehicles i dos de bateries per a cotxes elèctrics) s'han interessat per les plantes de Nissan a Catalunya.
A més a més, l'empresa també accepta eliminar els topalls en les indemnitzacions, com reclamaven els sindicats, que seran de 60 dies per any treballat per als menors de 50 anys, sense límit de mensualitats.
Pel que fa als treballadors d'entre 50 i 54 anys, l'empresa ha creat un conveni especial.
Esgotat l'últim termini fixat, que s'acabava aquest dimarts, les negociacions han continuat aquest dimecres, a contrarellotge. En total, representants de la direcció i dels treballadors han passat més de 25 hores reunits telemàticament.
Els sindicats han valorat positivament l'acord, que han dit que és fruit de "molt d'esforç" i de la vaga de més de 90 dies que ha secundat la plantilla i que ha obligat a paralitzar la producció de les plantes de la Zona Franca, Montcada i Reixac i Sant Andreu de la Barca.
El tancament industrial més important de les últimes dècades
Nissan va plantejar, a finals de maig, la seva intenció de tancar les tres plantes que té a Catalunya: a la Zona Franca, a Montcada i Reixac i a Sant Andreu de la Barca.
Aquest tancament suposaria deixar sense feia 2.525 treballadors de Nissan, i n'afectaria uns 20.000, de la indústria auxiliar del sector automobilístic.
La decisió forma part del nou pla de negoci presentat el mateix 27 de maig per l'aliança Nissan-Renault i Mitsubishi, que preveu el repartiment de models i gammes per diverses regions del món. Un pla que, lògicament, prioritza les plantes de Renault a França.
Els treballadors de Nissan a Catalunya es van mobilitzar des del primer dia i van deixar clar que no posarien gens fàcil la marxa a l'empresa. Des de la Generalitat i el govern espanyol també es va manifestar la voluntat de mirar de revertir aquesta decisió.
Nissan suposa el 7% de tota la indústria de Catalunya i un 1,3% de la riquesa generada al Principat.
Amb aquest tancament, es posa fi a la història de Nissan a Barcelona, que té el seu embrió en una planta oberta a Cadis de la mà de Ford i que es va traslladar a la capital catalana a la dècada dels 60. A Barcelona, Nissan s'havia convertit en la segona fàbrica de vehicles més important.
Torra agraeix "el treball de tots aquests dies"
A través de Twitter, el president de la Generalitat, Quim Torra, ha felicitat els consellers Chakir el Homrani i Àngels Chacon per l'acord:
Enhorabona a totes les parts per l'assoliment d'aquest acord. Gràcies també al conseller, @ChakirelHomrani a la consellera @angelschacon i als seus equips, per la feina de tots aquests dies. https://t.co/9mauvIva3d
— Quim Torra i Pla (@QuimTorraiPla) August 5, 2020
Per la seva banda, el vicepresident, Pere Aragonès, ha destacat que l'acord és "fruit del diàleg, la negociació i la mediació":
Aquest preacord entre sindicats i empresa, fruit del diàleg, la negociació i la mediació, ens interpel·la per avançar com a país en els reptes més immediats del sector industrial i l'automoció, i en la capacitat de generar projectes de valor afegit que aportin treball de qualitat. https://t.co/TTy7VzRutN
— Pere Aragonès 🎗 (@perearagones) August 5, 2020