El president de la CE, Jean-Claude Junker, i la primera ministra britànica, Theresa May (Reuters)

Preacord entre la UE i el Regne Unit sobre el post-Brexit sense citar Gibraltar

Els 27 estats reben l'esborrany de la declaració política sobre la futura relació entre la UE i el Regne Unit
Actualitzat
TEMA:
Brexit

Tot i l'encès debat al Regne Unit sobre el preacord al qual s'ha arribat amb la Unió Europea sobre el Brexit les negociacions continuen avançant. El president del Consell Europeu, Donald Tusk, ha assegurat que Brussel·les i Londres ja han acordat un esborrany sobre com han de ser les futures relacions entre el Regne Unit i la Unió Europea, un cop s'hagi materialitzat la sortida del club comunitari.

"Acabo d'enviar als 27 un esborrany de la declaració política sobre la futura relació entre la UE i el Regne Unit. El president de la CE m'ha informat que ha estat acordat a nivell dels negociadors i a nivell polític."

La UE i el Regne Unit tindran una relació profunda i flexible a nivell comercial de seguretat i cooperació judicial, segons el text de 26 pàgines i de més d'un centenar d'articles, aprovat, de moment, pels negociadors europeu i britànic i que ara s'ha enviat als 27 estats membres perquè hi doni el vistiplau. És així una declaració que se suma a l'acord sobre les condicions de sortida dels britànics i que els líders dels 27 han d'aprovar en la cimera de diumenge.

 

 

Segons recullen diversos mitjans, en el document no hi ha referència en el punt més polèmic: Gibraltar i les demandes d'Espanya sobre més garanties sobre la seva capacitat de veto en les negociacions futures entre la UE i aquest territori. Espanya, de moment, rebutja l'acord si no es produeixen canvis respecte a Gibraltar.

Encara hi ha temps per fer-hi canvis. Dissabte hi haurà una nova reunió president de la Comissió Europa, Jean-Claude Juncker, amb la primera ministra britànica, Theresa May.

Precisament, May ha parlat sobre el Brexit al Parlament de Westminster. La primera ministra ha dit que la declaració és l'"adequada" per al Regne Unit. Per May, aquest acord preliminar garanteix un bon futur per al país i ha assegurat que està "decidida" que s'aprovi al Parlament.

ARXIVAT A:
Brexit
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut