Acord entre sindicats i Educació per revertir les tres retallades del 2010 encara vigents

UGT i CCOO avalen l'acord mentre que la USTEC es desmarca del pacte perquè el considera insuficient i està supeditat a l'aprovació dels pressupostos

RedaccióActualitzat

El Departament d'Educació i els sindicats UGT i CCOO han acordat revertir els tres últims punts pendents de les retallades del 2010, una reivindicació històrica que -entre d'altres- va motivar nou jornades de vaga i mobilitzacions sense precedents de mestres i professors fa dos cursos.

L'acord inclou reduir dues hores lectives als docents més grans de 55 anys; recuperar el primer complement salarial -anomenat estadi- als sis anys, en comptes dels nou com fins ara, i l'equiparació salarial de tot el professorat de Formació Professional.

La USTEC, el sindicat majoritari, no ha signat l'acord perquè el consideren insuficient i recorden que UGT i CCOO només representen el 20% dels docents no universitaris.

Representants de CCOO, UGT i la consellera d'Educació mostren l'acord signat
Representants de CCOO, UGT i la consellera d'Educació mostren l'acord signat (Europa Press)

"Aquest acord també ha estat molt esperat pel Departament d'Educació", ha dit Simó. "L'objectiu és que durant el 2024, uns 43.400 docents es vegin beneficiats per aquest acord", ha afegit. Això vol dir prop de la meitat de la plantilla, de 90.000 docents.

La consellera ha fet una crida als grups parlamentaris: "Calen pressupostos per al 2024: perquè l'acord es pugui materialitzar aquest any són necessaris 67 milions i mig d'euros".


Reivindicacions històriques amb vagues i mobilitzacions

L'acord reverteix les tres últimes retallades que quedaven vigents del llistat de reclamacions que van fer sortir al carrer milers de docents, la primavera del 2022.

La reducció de la jornada als més grans de 55 anys començarà de manera esglaonada el curs vinent, 2024-25. Ho podran demanar els més grans de 60 anys, mentre que el curs 2025-26 ho podran demanar els més grans de 55.

La directora general de Professorat i Personal de Centres Públics, Dolors Collell, ha explicat: "En aquests moments hi ha unes 4.000 persones de més de 60 anys". Les substitucions de docents es farà segons la quantitat de persones que ho demanin a cada centre.

L'últim punt correspon als professors d'FP, que, segons l'acord, cobraran el mateix que la resta de docents de secundària.

Capçalera del cinquè dia de vaga d'educació, el 30 de març del 2022
Capçalera del cinquè dia de vaga d'educació, el 30 de març del 2022 (ACN/Blanca Blay)


CCOO: "Un acord històric"

La portaveu de CCOO, Marga Romartínez, l'ha definit com "un acord històric" que revertirà "les retallades més importants després dels 12 anys arrossegant-les."

Segons ha explicat, "la més important afecta 40.000 persones, gairebé la meitat de la plantilla". És la recuperació del sexenni, el complement salarial cada sis anys, que "es recuperarà de la nit al dia" i es començarà a cobrar amb data 1 de gener del 2024.

Això vol dir, ha dit Romartínez, que "la gent que ara té sis o set anys treballats tindrà un estadi reconegut només pel temps de serveis prestats" i "no els demanaran els requisits de formació, gràcies a una disposició addicional transitòria".

Amb tot, CCOO considera que queda feina per fer i reclamen un procés "realment participatiu" per afrontar els resultats de l'informe PISA" i una "reducció de ràtios sense més demora", així com "arribar al 6% del PIB en el pressupost educatiu."


UGT: "Continuem demanant millores"

Des del sindicat UGT, Lorena Martínez ha recordat: "Els docents que van sortir al carrer fa dos anys ho van fer per demostrar com se sentien", i ha explicat que "per responsabilitat" calia "tancar aquest cicle de retallades".

Però adverteixen que les reivindicacions continuen: "Això no vol dir que renunciem a continuar negociant i demanant millores per al personal docent i per al nostre alumnat".


El sindicat majoritari no signa l'acord

La USTEC, que és el sindicat majoritari, s'ha desmarcat de l'acord, perquè el considera insuficient. Juntament amb la CGT, la USOC, la Intersidical i Professors de Secundària critiquen que "no s'ha donat marge a continuar negociant" amb tots els sindicats i que el pacte és una rebaixa respecte a l'oferta de l'anterior conseller, Josep Gonzàlez-Cambray.

També lamenten que no s'inclou el deute contret pels estadis, és a dir, que a les persones que van haver d'esperar nou anys per cobrar un estadi, en comptes d'un sexenni, no se'ls paguin els tres anys sense complement salarial.

Tampoc estan d'acord amb el fet que dos punts del pacte estiguin supeditats a l'aprovació del pressupost de la Generalitat, ja que només hi ha dotacions previstes per a l'equiparació dels sous d'FP.

A més, aquests sindicats exigeixen resposta a d'altres reivindicacions com ara la reducció de les ràtios o l'augment de les plantilles.

ARXIVAT A:
Educació
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut