Acord ERC-PSOE: una consulta per validar els resultats d'una taula de diàleg

Redacció Actualitzat
TEMA:
Investidura

L'acord entre ERC i el PSOE inclou la celebració d'una consulta ciutadana sobre els acords als quals s'arribi en una mesa de diàleg entre els governs català i espanyol.

Així ho ha avançat aquest dimarts el diari ARA i ha pogut confirmar TV3 de fonts coneixedores de l'acord assolit entre republicans i socialistes.

Un acord, en qualsevol cas, que per tirar endavant haurà de ser ratificat aquest dijous pel Consell Nacional d'ERC, convocat de manera extraordinària el primer dia feiner de l'any.

Serà tres dies després de l'executiva d'aquest dilluns, l'última de l'any, que ha durat més de tres hores.

En la seva compareixença posterior davant de la premsa, la portaveu d'ERC, Marta Vilalta ha donat a entendre que l'acord amb el PSOE està tancat i que els republicans el veuen com una "oportunitat per a l'independentisme" malgrat cert escepticisme sobre els socialistes.

"Som escèptics perquè ens costa molt creure en aquest PSOE, però també sabem que és una oportunitat per a l'independentisme que cal aprofitar."


La investidura, passat Reis

El fet que el Consell Nacional extraordinari d'ERC s'hagi convocat el dijous a la tarda ha allunyat la possibilitat que Sánchez sigui investit el diumenge 5, la vígilia de Reis, perquè el debat hauria hagut de començar el mateix dia 2 sense conèixer encara la decisió dels republicans.

La presidenta del Congrés, Meritxell Batet, ha comunicat, aquest dimarts al matí, als grups parlamentaris que el ple d'investidura començarà el dissabte 4 de gener. D'aquesta manera, la primera votació, que Sánchez hauria de guanyar per majoria absoluta -almenys 176 escons- es faria el diumenge 5. La segona, per a la qual n'hi ha prou amb tenir majoria simple -més sis que nos- seria al cap de 48 hores, el dimarts 7. La convocatòria formal del ple, de tota manera, no es farà fins dijous, dia 2.


JxCat: "Ni lleialtat ni respecte"

JxCat s'ha mostrat decebut amb l'acord que haurien assolit ERC i el PSOE. La portaveu al Congrés, Laura Borràs, ha lamentat que pugui fer referència al govern sense que aquest hi hagi participat.

"Una mesa de negociació que no coneixem, que per nosaltres no és vinculant, perquè no hi hem participat. Hem conegut aquest acord que se'ns anuncia quan ja ha estat tancat. No em sembla ni una mostra de lleialtat ni una mostra de respecte, ni cap al govern ni cap al president de la Generaltat."

"Aquest acord, insistim, si és que s'ha produït així, no l'ha decidit el conjunt de l'independentisme. Un actor en solitari arriba a un acord en què es compromet al govern; s'imaginen si això hagués estat al revés. No sabem si és una mesa de negociació o una mesa de salvació per poder fer aquesta investidura."


Borràs, de tota manera, insisteix que JxCat està disposat i disponible per al diàleg.


L'Advocacia, amb el TJUE

L'acord amb el PSOE s'hauria tancat, d'altra banda, després de conèixer la posició de l'Advocacia de l'Estat sobre la immunitat d'Oriol Junqueras, comunicada en l'informe enviat aquest dilluns al Tribunal Suprem.

Són 16 pàgines en què l'advocada de l'Estat Rosa María Seoane, la mateixa que va intervenir en el judici del procés, es mostra favorable a permetre a Junqueras que reculli l'acta d'eurodiputat -com ja va defensar al maig- i que, alhora, el Suprem demani el suplicatori a l'Eurocambra per retirar-li la immunitat.

Aquest posicionament respecta, a més, la decisió del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE), feta pública en sentència del 19 de desembre, que Junqueras tenia immunitat com a eurodiputat des que la JEC va publicar la llista d'eurodiputats electes el 26 de maig en el BOE.

ARXIVAT A:
Procés català Investidura ERC PSOE
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut