Acord històric a la COP27 per compensar els països pobres afectats per la crisi climàtica

El text final no recull les demandes dels països que volien la fi progressiva de tots els combustibles fòssils i manté només la reducció gradual de l'ús del carbó, un acord aconseguit l'any passat

Marta JerezActualitzat

Acord final a la COP27. Després de quinze dies de negociacions, els gairebé 200 estats han tancat un acord a Sharm al-Sheikh. La presidència egípcia ha aconseguit picar el martell final de matinada després de retardar el plenari de clausura diverses vegades durant la tarda de dissabte.

Finalment les parts han acordat un document final aquest diumenge, en què, per primera vegada, han aprovat un fons de finançament per compensar els països en desenvolupament perjudicats per l'escalfament global

 

Una demanda històrica

Aquesta ha estat la COP d'Àfrica, en què els països del sud global han tingut un paper molt important sobretot per la seva demanda de rebre compensacions dels països rics pels efectes de l'escalfament global que pateixen. El text final recull que hi hagi un fons de finançament per a "països en desenvolupament que són especialment vulnerables als efectes adversos del canvi climàtic", un pas endavant que reconeix les grans desigualtats en la crisi climàtica

Tant és així que el Grup Africà sobre Pèrdues i Danys ho ha qualificat de "dia simbòlic":

"Fa 30 anys que els països en desenvolupament lluiten per tenir un fons, per tenir reconeixement."

L'objetiu del fons és compensar els danys que sequeres, inundacions i altres fenòmens extrems provoquen a països com el Pakistan, Somàlia o Etiòpia, però no especifica ni quan ni com es farà. La comunitat internacional ha acceptat crear aquest fons però es dona com a mínim un any, fins a la pròxima cimera, per estudiar qui hi haurà de posar diners i qui els rebrà.
 

Tensió fins a l'últim minut

Les darreres hores hi ha hagut moltes friccions i fins i tot la Unió Europea va amenaçar aquest dissabte al matí d'aixecar-se de la taula de negociacions i marxar si l'acord no era prou bo.

El text aprovat recull, tal com recomana la comunitat científica i recull l'Acord de París, que cal treballar per no passar del grau i mig d'escalfament, però no s'ha aconseguit que vagi més enllà del que ja es va acordar a Glasgow 

Pel que fa als combustibles fòssils, tampoc s'han aconseguit avenços respecte als textos de la COP26.  Alguns països voldrien incloure-hi el gas i el petroli, però només es manté la reducció gradual de l'ús del carbó, un acord aconseguit l'any passat

El que sí que reconeix és que amb l'actual crisi energètica és urgent donar un impuls massiu i generalitzat a les energies renovables.

El text aprovat aquesta matinada és una declaració política sense efectes vincultants.

Les negociacions s'han allargat durant tota la nit (Reuters/Mohamed Abd El Ghany )


Primeres reaccions

El secretari general de l'ONU, António Guterres, ha agraït la creació del fons per a pèrdues i danys tot i que assenyala que això no serà suficient però sí que "és un senyal polític molt necessari per reconstruir la confiança trencada".

 

El vicepresident de la Comissió Europea, Frans Timmermans, ha qualificat l'acord "d'insuficient" i ha criticat el compromís d'alguns països amb els esforços per limitar l'augment de les temperatures.


" El que tenim al davant no és un pas suficient per a les persones i el planeta. No comporta prou esforços afegits perquè els principals emissors augmentin i accelerin les seves retallades d'emissions."

Timmermans ha publicat un tuit en què adjunta el seu discurs de clausura de la cimera.


El ecologistes valoren positivament el pas endavant en la creació del fons de finançament per als països en desenvolupament, però afirmen que ara cal treballar perquè a la COP28, a Dubai, es concretin els detalls. Pel que fa a la resta del document, lamenten que estem com a Glasgow i no s'hagi avançat en l'ambició.

 

ARXIVAT A:
Crisi climàtica
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut