Acord històric per protegir la biodiversitat i el 30% dels ecosistemes del món al 2030
Els 190 països reunits a la COP15 de Mont-real, al Canadà, també s'han compromès a reduir a la meitat el malbaratament alimentari, el consum excessiu i la generació de residus
Acord històric a la COP15, la cimera per a la biodiversitat de Mont-real, al Canadà, després de 4 anys de negociacions, deu dies de conferències i trobades i una nit de reunions diplomàtiques maratonianes.
A quarts de quatre de la matinada, els representants de 190 països han tancat el nou marc global per protegir el planeta i la seva biodiversitat i intentar revertir dècades de destrucció ambiental que amenaça les espècies i els ecosistemes de tot el món.
Les mesures pactades, més d'una vintena, passen per cinc punts clau, considerats crítics, que s'haurien de completar en els pròxims 8 anys, abans d'acabar l'any 2030:
- Conservar i gestionar de forma efectiva almenys el 30% dels ecosistemes terrestres, marins, costaners i d'aigües continentals, sobretot els que són d'especial importància per a la diversitat del planeta.
- Restaurar almenys el 30% dels ecosistemes terrestres, marins, costaners i d'aigües continentals degradats --o haver començat les tasques per a la seva recuperació--.
- Reduir gairebé a zero la pèrdua de zones de gran importància per a la biodiversitat, inclosos els ecosistemes d'alta integritat ecològica.
- Disminuir a la meitat el malbaratament alimentari, el consum excessiu i la generació de residus.
- Reduir també a la meitat l'excés de nutrients, els pesticides i els productes químics altament perillosos que suposen un risc global.
Entre les mesures també hi ha reformar o eliminar les subvencions que perjudiquen la biodiversitat, augmentar els incentius per a la conservació i l'ús sostenible de la biodiversitat, prevenir la introducció d'espècies exòtiques invasores a les illes i altres zones prioritàries i exigir a les grans empreses i a les institucions financeres que avaluen i facin públics els riscos i impactes sobre la biodiversitat de les seves operacions o cadenes de subministrament.
La COP15 també ha decidit mobilitzar 30.000 milions de dòlars cada any per ajudar els països en desenvolupament a la conservació dels ecosistemes.
?#BreakingNews: Nations Adopt 4 Goals, 23 Targets for 2030 In Landmark UN Biodiversity Agreement
UN Biodiversity (@UNBiodiversity) December 19, 2022
By 2030: Protect 30% of ?'s lands, ?, coastal areas, inland waters; Cut food waste in half'; More
??? https://t.co/wzlD2ivPKD#COP15 #COP15Announcement #GBFAdoption #post2020? pic.twitter.com/d4gQgJ4zIk
La 15ena Conferència de les parts del Conveni de les Nacions Unides sobre la diversitat biològica --COP15-- està promoguda per l'ONU, s'ha celebrat al Canadà i ha estat presidida per la Xina.
El pacte final subscrit està recollit en el document anomenat "Marc Mundial per a la Biodiversitat de Kunming-Mont-real" i es considera l'equivalent en biodiversitat de l'objectiu de París de limitar l'escalfament global del planeta.
Un acord "històric"
Actualment, només el 17% de les àrees terrestres i un 8% de les marines del planeta estan protegides.
El comissari europeu de Medi Ambient, Oceans i Pesca Virginijus Sinkevicius, ha celebrat l'acord, que ha qualificat d'històric, i ha penjat imatges al seu compte de Twitter dels aplaudiments entre delegats i assistents, en el moment d'anunciar-se:
DEAL
Virginijus Sinkevi?ius (@VSinkevicius) December 19, 2022
Tonight, we make history at #COP15.
The Kunming-Montreal deal for Nature & people all over the world.
30% degraded ecosystems on land & sea to be restored by 2030
30% terrestrial & marine areas conserved & managed by 2030 pic.twitter.com/CGVx9ilK59
Les ONG presents a la cimera també han celebrat l'acord, tot i que algunes, com Avaaz un moviment que assegura agrupar 69 milions de persones a tot el món, demanen els governs que escoltin els experts i siguin encara més ambiciosos, tal segons ha explicat el seu directiu Bert Wander:
"És un important pas endavant per protegir la vida a la terra, però no serà suficient."
Segons els científics, el 75% dels ecosistemes del món estan alterats per l'activitat humana, més d'un milió d'espècies estan en perill d'extinció i també estan en joc el creixement mundial, ja que més de la meitat del PIB del planeta depèn de la natura i els seus serveis.
A principis de desembre, en l'obertura de la cimera el secretari General de Nacions Unides, Antonio Guterres, havia demanat als països membres un acord ambició, "un pacte de pau amb la natura", després de considerar que la humanitat s'havia convertit en "una arma d'extinció massiva."
"La guerra que la humanitat està lliurant contra la natura és, al cap i a la fi, una guerra contra nosaltres mateixos."
El paper clau de les comunitats indígenes
Guterres també va reconèixer el paper clau que juguen les comunitats indígenes en la protecció del planeta. Són essencials per a la seva cura perquè tot i que ocupen menys d'una quarta part del territori, protegeixen el 80% de la biodiversitat de la Terra.
Aquestes comunitats han tornat a denunciar, a la COP15, les pressions a les quals estan sotmeses perquè a molts països encara són expulsades i pressionades per a l'explotació de recursos naturals.
- ARXIVAT A:
- Medi ambientCrisi climàtica