Acord històric: el Regne Unit i la UE defineixen com seran les relacions post-Brexit
- TEMA:
- Brexit
Finalment, el Regne Unit i la Unió Europea han arribat a un acord sobre com han de ser les relacions després del Brexit. Quan falta només una setmana per a la data límit, Londres i Brussel·les han tancat l'acord comercial per quan els britànics deixin de formar part del mercat comú i la unió duanera.
D'aquesta manera, els equips negociadors han aconseguit evitar un Brexit dur, de conseqüències imprevisibles. El primer ministre britànic, Boris Johnson, ha celebrat l'acord amb un "the deal is done", és a dir, "l'acord està fet":
En una roda de premsa des de Downing Street, Johnson ha proclamat que el Regne Unit "ha recuperat el control sobre les seves lleis i el seu destí". El primer ministre també ha assegurat que el pacte "protegirà els llocs de feina" al país i els permetrà ser "un estat costaner independent amb ple control de les seves aigües".
Per la seva banda, la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha tuitejat que "ha valgut la pena lluitar per aquest acord", que ha qualificat de "just i equilibrat". Per Von der Leyen, l'acord "protegirà els interessos de la UE, assegurarà la justa competència i aportarà predictibilitat a les comunitats pesqueres":
Von der Leyen ha proclamat que "per fi" es pot deixar enrere el Brexit i "la UE pot seguir avançant". Segons la presidenta comunitària, l'acord "evitarà pertorbacions" a treballadors, viatgers i empreses i protegeix "els interessos dels europeus" i, també, "l'interès del Regne Unit".
Els 47 anys de pertinença dels britànics dins la Unió Europea arriben a la seva fi.
Negociacions fins a última hora
Justament, aquest dimecres s'havia fixat com a data límit per arribar a un acord que pogués entrar en vigor, ni que fos de manera provisional, l'1 de gener, quan haurà expirat el període de transició. Durant tota la tarda es va especular que l'acord ja estava tancat, però finalment no hi va haver confirmació oficial.
Un pacte era essencial per evitar aranzels que perjudiquin encara més unes economies tocades per l'efecte de la Covid-19 i facin pujar el preu de determinats productes.
En els últims dies, les converses han avançat en temes complicats com la governança i la igualtat de condicions en matèria de competència, però quedava pendent l'accés a les aigües britàniques per part de la flota europea de pesca.
Fa una setmana, Londres havia ofert tres anys d'accés a les seves aigües i una reducció del 80% de les quotes pesqueres de la flota comunitària. Fonts franceses han informat aquest dimecres que els britànics havien fet "grans concessions" en les últimes 48 hores per arribar a una entesa.
Una sortida ajornada repetidament
El Regne Unit va deixar oficialment la Unió Europea el 31 de gener, però les dues parts van acordar un període de gràcia d'11 mesos, fins a la nit de Cap d'Any, per decidir com relacionar-se en l'era post-Brexit.
Els britànics van votar a favor del Brexit el 23 de juny de 2016.
La primera data prevista per formalizar la sortida de la UE va ser el 12 d'abril de 2019. El primer ajornament va traslladar-la al 31 d'octubre. I el segon, al 31 de gener de 2020.
En cas que s'hagués materialitzat una sortida sense acord, els intercanvis comercials entre el Regne Unit i la UE haurien passat a seguir les regles de l'Organització Mundial del Comerç, i això vol dir duanes, quotes i tràmits administratius que podrien comportar retards en les mercaderies i augments de preu.
Passos després de l'acord del Brexit
Si es confirma l'acord, el pas següent serà convocar els ambaixadors dels 27 estats membres perquè rebin la informació de l'acord i la puguin traslladar a les capitals. Entre 24 i 48 hores després es tancarà un acord escrit perquè tothom hi digui la seva.
Una hipòtesi és que l'1 de gener entri en vigor un acord provisional que s'haurà de sotmetre a votació al ple del Parlament Europeu entre el 18 i el 21 de gener. Aquest calendari, però, no s'ha confirmat oficialment.
L'acord s'ha tancat en un moment en què la Covid-19 impacta al Regne Unit, sobretot a Londres i al sud i est d'Anglaterra, per l'efecte d'una nova variant del coronavirus que és més contagiosa, i en ple col·lapse al port de Dover, on França ha reobert la frontera, però cal tenir un test negatiu per passar.
- ARXIVAT A:
- Brexit Regne Unit Unió Europea Boris Johnson