Què diu l'acord Junts-PSOE sobre immigració: gestió d'expulsions, permisos de residència i CIE

Catalunya esdevé "finestreta única" per autoritzar estades de llarga durada i residència temporal

Actualitzat

El PSOE i Junts han registrat aquest dimarts al Congrés dels Diputats la proposta de Llei orgànica de delegació de competències en matèria d'Immigració.

La formació independentista va retirar la qüestió de confiança a Pedro Sánchez amb l'objectiu de donar un vot de confiança al president Pedro Sánchez per evitar un trencament. 

Amb aquest acord, el líder de Junts, Carles Puigdemont, ha assegurat en roda de premsa que "la confiança amb el PSOE no està restaurada del tot, però que s'ha fet una passa important en aquesta direcció, perquè l'altra part ha fet esforços". 

L'acord estableix que les competències delegades s'exerciran en coordinació, cooperació i col·laboració amb l'Administració de l'Estat i, en cas de discrepàncies, aquestes es resoldrien en la Comissió Bilateral.

Els de Carles Puigdemont defensen que és un traspàs integral i el govern espanyol insisteix que està dins de la constitució.

El govern espanyol ha assegurat que el fet que els Mossos d'Esquadra, la Policia Nacional i la Guàrdia Civil "col·laborin i es coordinin és una bona mostra que l'estat funciona".


Els detalls de l'acord:
 

1. Permisos de residència

Amb aquesta llei, que és fruit de l'acord de Brussel·les entre el PSOE i Junts, Catalunya esdevé "finestreta única" en el seu territori per autoritzar estades de llarga durada així com la residència temporal i de llarga durada de persones migrants

Des de Junts, Puigdemont ha defensat que "saber el català és imprescindible per a demostrar que estàs arrelat a Catalunya". 

 "Si una administració ha de fer un informe per renovar una residència o adquirir la residència, i no hi ha aquest element indispensable per a la integració plena, doncs no hi pot haver informe favorable".


2. Expedició del NIE

Catalunya s'encarregarà d'expedir el document d'identitat per persones estrangeres, a partir del Registre del NIE de l'Estat espanyol, per tal que aquests puguin estudiar o treballar aquí.  


3. Mossos a ports i aeroports

També es preveu que els Mossos comparteixin amb Policia Nacional i Guàrdia Civil la seguretat a ports i aeroports.

Entre les funcions, hauran de garantir la protecció del lliure exercici dels drets i llibertats, el manteniment de l'ordre, la seguretat ciutadana i la prevenció d'actes delictius.


4. Control de fronteres

Les reticències del PSOE per acceptar que els Mossos tinguessin competències en el control de les fronteres, més enllà de les de ports i aeroports --que assumiran a partir del setembre--, eren un dels esculls que havien bloquejat l'acord.

A partir d'ara, els Mossos d'Esquadra estaran a la frontera, on actuaran en coordinació amb la resta de cossos de Seguretat de l'Estat. Aquest pas suposa, per la portaveu a Madrid Míriam Nogueras, un "salt qualitatiu en el control de les màfies". 

Des de la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, la ministra d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, Elma Saiz, ha deixat clar que el govern espanyol "no cedeix el control de fronteres".

"Els Mossos estaran i actuaran a les fronteres en el marc d'aplicació de les competències d'aquesta llei, en col·laboració i coordinació amb la resta de forces i cossos de seguretat de l'Estat." 

Per executar aquestes competències, s'incrementarà el número de Mossos d'Esquadra a Catalunya en 1.800 efectius, fins a aconseguir la xifra total de 26.800 agents el 2032. Això suposa ampliar l'acord de la setmana passada d'arribar als 25.000 agents el 2030.


5. Devolució d'immigrants

Catalunya també gestionarà les devolucions a la frontera de les persones migrants que tinguin prohibida l'entrada al país.

En canvi, quan es tracti d'expulsions de persones residents el govern podrà proposar, però la decisió es prendrà seguint els criteris que marca la Junta de Seguretat, i que estableix l'Estat.
 

6. Gestió del CIE 

Catalunya gestionarà els Centres d'Internament d'Estrangers (CIE), una responsabilitat que fins ara requeia en el govern espanyol.

Les tasques inclouen la direcció, coordinació, gestió i inspecció dels centres i també els trasllats dels interns a l'interior del territori.

Es fa referència expressa a la designació dels empleats públics que exerceixin funcions de direcció i seguretat i a les actuacions per a la prestació de serveis d'assistència sanitària, social, jurídica, cultural i lingüística.

Puigdemont ha denunciat la "situació humanament inacceptable" dels CIE i ha defensat que cal fer un "replantejament integral". "No poden ser magatzems d'éssers humans", ha lamentat.

Centre d'Internament d'Immigrants de la Zona Franca
Centre d'Internament d'Immigrants de la Zona Franca (ACN)

7. Contractacions en origen

Segons el text, Catalunya determinarà, juntament amb empreses i sindicats, els perfils i el contingent de treballadors estrangers. 

Catalunya, que establirà una previsió anual de les ocupacions segons les necessitats, serà present a les comissions de selecció fruits dels acords firmats entre Espanya i tercers països. 


8. Tràfic d'éssers humans

Seran els Mossos d'Esquadra els qui exerciran la competència per a la prevenció, persecució, protecció i assistència a les víctimes de tràfic i explotació d'éssers humans. 

Tots dos partits justifiquen la necessitat del traspàs en què el 18% de la població catalana té nacionalitat estrangera i un 24% ha nascut fora de Catalunya. 

Segons l'acord, l'estat espanyol transferirà els recursos humans, tècnics i econòmics necessaris perquè Catalunya exerceixi la competència que se li delega, en matèria d'immigració, per tal que pugui desenvolupar un model propi i una política integral.


Jocs d'aritmètica al Congrés

El text entrarà en vigor l'endemà de la seva publicació en el Butlletí Oficial de l'Estat, però després l'haurà de ratificar el Congrés dels Diputats i, per això, cal majoria absoluta i Pedro Sánchez necessitarà els suports dels socis d'investidura. 

Uns suports que ja ara mateix no té, perquè Podem ja ha anunciat el seu rebuig a un acord que ha titllat de "racista". Ione Belarra ha qualificat Junts com a partit "antiinmigració", unes acusacions que ha rebatut Puigdemont, qui ha dit que li "sorprendria que la posició de Podem sigui la mateixa que la que tenen el PP i Vox". 

Per la seva banda, la vicepresidenta del govern espanyol, Yolanda Díaz, ha afirmat que la delegació de competències migratòries a Catalunya "respecta el mandat constitucional i el marc europeu". No obstant això, no ha aclarit si el grup parlamentari Sumar votarà a favor d'aquesta proposició de llei quan arribi al Congrés dels Diputats. 

La ministra Saiz, ha convidat a tots els grups parlamentaris a "bussejar" en el text per fer-hi cadascú les seves aportacions, per tal de tancar un acord que "vetlli per l'interès general". 


Nou apropament PSOE-Junts

Pel secretari general de Junts, Jordi Turull, aquest traspàs en competències en matèria d'immigració allunya Catalunya del "cafè per a tothom".

" Aquesta llei enforteix la sobirania i encaixa amb l'esperit de Brussel·les, que té com a objectiu la resolució del conflicte de Catalunya amb l'Estat."

Per Puigdemont, aquest traspàs arriba en un moment clau, atesa la situació actual del fenomen migratori:

"Hem tancat un acord des de l'oposició perquè el govern tingui les eines que volem. Negar la importància del fenomen és un obstacle. Sense la immigració no hi ha progrés i sense integració no hi ha nació. Amb el model actual no podem assegurar el progrés de la societat ni el futur de la nostra identitat nacional."

La retirada de la qüestió de confiança a Pedro Sánchez per part de Junts ha estat la palanca que ha permès reactivar les negociacions.

L'acord, que recondueix les relacions molt deteriorades entre PSOE i Junts, podria servir de contrapartida per justificar el possible suport dels de Puigdemont als Pressupostos Generales de l'Estat. 

El president de Junts ha advertit el govern espanyol que aquest només és "un punt de compliments" dels acords entre la seva formació i el PSOE i que "no canvia res" en altres carpetes com els pressupostos de l'Estat. 
 

El PP titlla Sánchez de "florero"

Des del Mobile World Congress, el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha assegurat que l'acord del PSOE amb els independentistes és una "doble humiliació", perquè és "una competència exclusiva de l'Estat i perquè s'ha pactat fora d'Espanya". 

"Tenim un president del govern d'Espanya que és un "florero", un "florero" que l'independentisme de Junts posa i treu. Ja els puc assegurar que, per descomptat, quan arribem al govern restablirem les competències exclusives de l'Estat en el control d'estrangeria i de fronteres."

Amb tot, des del govern espanyol, la vicepresidenta Díaz assegura que no s'alteren les competències de l'Estat perquè es tracta d'una "delegació de competències compartida" i ha assenyalat que, com més proximitat hi hagi en la gestió d'una competència, es pot gestionar millor aquella matèria.

Des d'Esquerra, en declaracions als Matins de TV3, l'expresident de la Generalitat, Pere Aragonès, ha qualificat l'anunci de "bon acord". A l'espera de conèixer la lletra petita i veure com s'assignaran els recursos, Aragonès ha assegurat que "tenir més competències sempre és positiu". 

ARXIVAT A:
JuntsPSOEGovern espanyol
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut