Acord nuclear històric entre l'Iran i les sis potències mundials
Les sis principals potències mundials i l'Iran han arribat a un acord nuclear històric a Viena. Després de tres setmanes de reunions, l'Iran i l'anomenat G-5 +1 (la Xina, els Estats Units, França, el Regne Unit, Rússia i Alemanya) han arribat aquest dimarts al matí a un acord sobre el programa nuclear iranià.
L'acord permetria desenvolupar el programa nuclear iranià només amb finalitats civils, sense possibilitat que arribés a construir cap artefacte nuclear.
L'Iran hauria accedit que inspectors de les Nacions Unides investiguin totes les seves instal·lacions a partir del primer semestre de l'any que ve. Les sancions que actualment hi ha sobre l'Iran s'anirien aixecant gradualment, també a partir de l'any que ve.
Què diu l'acord?
El document final, d'unes 100 pàgines, recull:
- L'eliminació de totes les sancions internacionals que pesen sobre l'Iran
- La sortida de les llistes de països sancionats per les Nacions Unides i altres alleujaments
- Hi haurà 3 etapes per aplicar les mesures: una de preliminar, una d'operativa i una altra d'executiva
Eufòria als carrers de Teheran
Totes les parts han qualificat el dia d'històric. Els detalls de l'acord els han donat la cap de la diplomàcia europea, Federica Mogherini, i el seu homòleg iranià. Mohammad Javad Zarif ha assegurat a l'inici de l'última sessió plenària ministerial de les negociacions nuclears de Viena que l'acord que pactaran "no és perfecte" però que amb ell "tothom hi guanya".
"Estem davant un nou capítol d'esperança per a tot el món", ha dit l'alta representant de Política Exterior de la UE, Federica Mogherini.
"És un moment històric", ha reblat Zarif , ministre d'Afers Estrangers iranià.
Pel president de l'Iran, Hassan Rouhani, l'acord obre "nous horitzons" per al seu país.
En canvi el primer ministre d'Israel, Benjamin Netanyahu, considera que l'acord nuclear entre l'Iran i les grans potències és un "error de proporcions històriques".
L'eufòria s'ha desfermat a la xarxa i en acabar el desdejuni diari del ramadà ha envaït els carrers. Els iranians han celebrat l'acord nuclear primer perquè suposa la fi d'onze anys de sancions internacionals, penúries econòmiques, inflació i devaluacions. I segon, perquè els reformistes el veuen com un èxit del president, el moderat Hassan Rouhani, enfront del sector radical del règim dels aiatol·làs.
Caigudes en el preu del petroli
Poc després de saber-se l'acord nuclear sobre l'Iran s'han registrat caigudes en el preu del petroli. El barril de Brent, el de referència a Europa, ha baixat un 1,69%, i el de Texas, de referència als Estats Units, ha caigut un 1,70% fins als 52,00 dòlars.
Com s'hi ha arribat?
Les dues parts han negociat de manera ininterrompuda fins a altes hores de la matinada aquest dimarts l'aixecament de les sancions econòmiques internacionals contra Teheran a canvi de garanties d'un ús exclusivament civil del programa nuclear iranià.
Ha estat el colofó de 18 dies de converses intenses que han permès assolir un acord històric.
Amb gairebé un any de retard
El pacte hauria de posar el punt final a 13 anys d'un conflicte internacional que va començar amb les sospites que Teheran intentava fabricar la bomba atòmica.
El procés negociador sobre el programa nuclear iranià va arrencar el novembre del 2013 amb un acord interí que suavitzava algunes de les sancions i congelava una part del programa atòmic de Teheran, que sempre ha defensat que el programa té fins civils.
El termini d'aplicació d'aquestes mesures expirava aquest dilluns, mentre que l'objectiu era que hi hagués un document definitiu el 20 de juliol de l'any passat. Però aquesta data límit va passar, així com les extensions fins al novembre del 2014, l'abril del 2015 i el 30 de juny.