Manifestació sindical contra la pobresa i l'increment de preu, el març passat a Girona
Manifestació sindical contra la pobresa i l'increment de preu, el març passat a Girona (ACN/Xavier Pi/Aleix Freixas)

Acord per apujar un 8% els subsidis socials, primer increment en 12 anys

Pacte entre govern, sindicats i patronals perquè els pressupostos de la Generalitat per al 2023 incloguin la primera revisió de l'indicador IRSC, base per a les ajudes públiques, des del 2010

RedaccióActualitzat

Els ajuts socials pujaran un 8% l'any que ve si prospera l'acord a què han arribat la Generalitat, els sindicats CCOO i UGT i les patronals Foment i Pimec.

El govern i els agents socials han pactat incloure als pressupostos de l'executiu català per al 2023 la revisió de l'indicador IRSC (Indicador de Renda de Suficiència de Catalunya), que se situarà al voltant dels 615 euros mensuals, davant dels 569,12 actuals. 

L'IRSC és l'índex de referència per valorar la situació de necessitat i, per tant, condiciona tant l'accés a diverses prestacions socials com la quantia d'aquestes prestacions.

Serveix per fixar, per exemple, les quantitats de les beques menjador i les ajudes per a habitatge social. Amb aquest valor es decideix qui pot i qui no pot rebre les ajudes.

 

 

Primer cop que s'incrementa en 12 anys 

Serà la primera vegada des del 2010 que es revisa aquest indicador, en un any en què la inflació està pels núvols

La Generalitat ha anunciat l'acord i ha remarcat que la revisió de l'índex era "una demanda històrica". 

En total, es destinaran 144 milions d'euros més a les prestacions.

La principal de totes és la Renda Garantida de Ciutadania (RGC), l'ajuda que poden demanar les persones que, durant els 2 mesos anteriors a la sol·licitud, tinguin ingressos inferiors al 100% de l'IRSC. 

El govern ha destacat que, amb la revisió, l'IRSC "es tornarà a situar clarament per sobre" de l'IPREM (Indicador Públic de Renda d'Efectes Múltiples), el seu equivalent estatal, a partir de l'any que ve.

L'acord amb els agents socials també preveu reclamar a l'Estat el traspàs a la Generalitat de la gestió de l'lngrés Mínim Vital (IMV) que, diu, ha de permetre "assegurar i rendibilitzar socialment" la complementarietat d'aquestes dues ajudes. 

El pacte inclou 680 milions per a la indústria 

Entre altres qüestions, el pacte inclou el compromís de garantir l'execució de la inversió prevista al Pacte Nacional per a la Indústria, que per al 2023 és de 680 milions d'euros. 
 

Satisfacció de la Taula del Tercer Sector

L'acord és fruit de les trobades que hi ha hagut les últimes setmanes per elaborar els pressupostos per al 2023. Segons el govern de Pere Aragonès, és el primer cop que els principals sindicats i les organitzacions empresarials participen directament en la fase inicial d'elaboració dels comptes. 

"Permetrà l'increment de moltes prestacions socials, amb un efecte molt rellevant de pujada de la renda garantida de ciutadania", ha destacat la secretària d'Acció Sindical i Transicions Justes de CCOO, Cristina Torre. 

La vicepresidenta de la Taula del Tercer Sector, Sira Vilardell, ha aplaudit l'acord. "Celebrem que hi hagi aquest acord i que el govern s'hagi fet seva aquesta demanda nostra, que fa més de 10 anys que estem reivindicant les entitats socials", ha afirmat. Vilardell ha considerat que és "un gran avenç social" en un context d'emergència. 

Ara, els acords es ratificaran en el Consell del Diàleg Social, la setmana que ve.

 

ARXIVAT A:
PobresaPressupostos de la Generalitat
Anar al contingut